Με 18,3 δισ. στη βαλίτσα του γύρισε ο Σαμαράς από τις Βρυξέλλες!

«Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό, και ακόμη περισσότερο», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου για την Ελλάδα, καθώς, παρά το σημαντικό «κούρεμα» του κοινοτικού προϋπολογισμού, για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ οι μειώσεις χρηματοδοτήσεων για τη χώρα μας θα είναι τελικά πολύ μικρότερες από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η ελληνική πλευρά πέτυχε στη διαπραγμάτευση νίκες σε… σημαντικά μέτωπα:

• Η αρχική πρόταση για περικοπή του ΕΣΠΑ από τα 20 στα 11,2 δισ. ευρώ βελτιώθηκε σημαντικά, σε δύο φάσεις: Στην προηγούμενη, άκαρπη Σύνοδο Κορυφής η αναθεωρημένη πρόταση Ρομπάι ανέβασε το ελληνικό ΕΣΠΑ κοντά στα 14 δισ. ευρώ, ενώ μετά και την τελευταία διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής το ποσό αυτό αυξήθηκε περαιτέρω, φθάνοντας τα 14,5 δισ. ευρώ.

• Ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, είναι το ότι έγινε δεκτό και ενσωματώθηκε στο κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου το ελληνικό επιχείρημα για την ύφεση. Έτσι, συμφωνήθηκε ότι το 2016 το ύψος των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα θα επανεξετασθεί με βάση τα νέα στοιχεία που θα έχουν προκύψει σχετικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο μειώθηκε δραματικά στη χώρα μας μετά το 2009 από την ύφεση. Από αυτήν την αναθεώρηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει το 2016 επιπλέον 2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό «πακέτο» του ΕΣΠΑ στα 16,5 δισ. ευρώ.

• Σε αυτό το ποσό προστίθεται 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή τα κονδύλια που θα διατεθούν για την αγροτική ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκληρή στάση της Γαλλίας κατά της περικοπής των χρηματοδοτήσεων στη γεωργία βοήθησε τον έλληνα πρωθυπουργό να κρατήσει «αλώβητες» αυτές τις χρηματοδοτήσεις και για την Ελλάδα.

Σε αυτό το «πακέτο», που συνολικά μπορεί να φθάσει τα 18,3 δισ. ευρώ, δεν περιλαμβάνονται τα πρόσθετα κονδύλια που θα διατεθούν στη χώρα μας από το νέο ταμείο που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες να συσταθεί, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Μαζί με την Ισπανία, η Ελλάδα έχει στην Ευρώπη τα θλιβερά πρωτεία στην ανεργία των νέων, που πλησιάζει στη χώρα μας το 60%, και θα έχει σημαντικό μερίδιο από το ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που θα χρηματοδοτηθεί με 6 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κονδύλια θα κατευθυνθούν κυρίως σε προγράμματα κατάρτισης αλλά και σε προγράμματα απασχόλησης στους δήμους.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι κινδυνεύει να βυθισθεί στην ύφεση για δεύτερη φορά σε μια πενταετία, οδηγήθηκε σε αποφάσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό που παραπέμπουν σε αυστηρή λιτότητα. Για πρώτη φορά, κυρίως υπό την πίεση της Βρετανίας αλλά και των άλλων πλούσιων οικονομιών του Βορρά, ο κοινοτικός προϋπολογισμός μειώνεται σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και δεν θα ξεπεράσει τα 960 δισ. ευρώ, έναντι αρχικών προτάσεων της Κομισιόν για ποσό άνω του 1 τρισ. ευρώ.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν αποκλείεται να καταψηφισθεί από τους βουλευτές, κάτι που θα υποχρεώσει τους ηγέτες να ανοίξουν εκ νέου τη διαπραγμάτευση. Ο γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι δεν μπορεί να προσυπογράψει τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα τα κονδύλια που θα εκταμιευθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα είναι πολύ λιγότερα από την «οροφή» των 960 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 910 δισ. ευρώ, ενώ δημιουργείται ένα σοβαρό έλλειμμα χρηματοδότησης υφιστάμενων προγραμμάτων, ύψους 16 δισ. ευρώ. «Ένας συμβιβασμός με βάση τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή δύσκολα θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Σουλτς, ώρες πριν ανακοινωθεί η οριστική συμφωνία των ηγετών.

Κατόπιν αυτών, δικαιολογημένα μετά το πέρας της Συνόδου ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα. «Κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που καταφέραμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε. Απαντώντας δε στις αιτιάσεις (αιχμές) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη Σύνοδο διαδραμάτισε ρόλο «κομπάρσου» και «παρατηρητή», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάναμε τις συμμαχίες μας, δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας». Ακόμη επισήμανε ότι ύστερα από πιέσεις της ελληνικής πλευράς η Σύνοδος αποφάσισε την έγκριση κονδυλίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, όπου η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση για δραστική μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από απαίτηση της Βρετανίας και με τη σιωπηρή συναίνεση της Γερμανίας, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στις περισσότερες χώρες-μέλη. Ανήσυχος δήλωσε και ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση της Ενωμένης Ευρώπης».

Έντονα επικριτικός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι, αντί να αξιώσει την κοινοτική αλληλεγγύη με κάθε μέσο, αποδέχθηκε τη στρατηγική επιλογή της ύφεσης και της λιτότητας. Και ακόμη ότι εξαγόρασε την κραυγαλέα σιωπή του με μικρές ενισχύσεις για προσωρινή απασχόληση των νέων, που δεν συνιστούν πολιτική για τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, κατήγγειλε ότι το 94% των χρημάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πάει για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων, ενώ με την πολιτική που ακολουθείται εκτοπίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι, η μικρή και η μεσαία αγροτιά.


Σχολιάστε εδώ