Καραμανλής: Αυτά που συμβαίνουν δικαιώνουν την απόφασή μου να αποχωρήσω

Την ίδια στιγμή, ποικίλες αντιδράσεις και «τριγμούς» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί η πρωτοβουλία στελεχών να συντάξουν και να διανείμουν μακροσκελές κείμενο, όπου υπερασπίζονται την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε την πενταετία 2004-9. Αυτά ως απάντηση στις επικρίσεις που πρόσφατα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, επιρρίπτοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ευθύνες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας στην κυβέρνηση Καραμανλή, κυρίως δε στο διάστημα 2007-9. Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η Λ. Συγγρού, απέφυγαν να τοποθετηθούν επίσημα στην κίνηση των στελεχών, προκειμένου να μη δοθεί μεγαλύτερη διάσταση στην υπόθεση. «Ο Σαμαράς έχει αυτήν την ώρα απέναντί του την αντιπολίτευση και την κοινωνία, το τελευταίο που θα ήθελε είναι ν’ ανοίξει μέτωπο και με τον Καραμανλή», έλεγαν με νόημα βουλευτές της παράταξης. Αν κι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει σταθερός στη θέση του, που τηρεί μετά τις εκλογές του 2009, δηλαδή να μη δημοσιοποιεί τις όποιες απόψεις του, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά ενοχλημένος με τον κ. Στουρνάρα. Δυσαρεστημένος είναι και με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά κατά βάση, που απέφυγαν επιμελώς να πάρουν θέση στην κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών και να υπερασπιστούν το έργο της πενταετίας.

Πρόθεση των στελεχών που συνέταξαν και διένειμαν το κείμενο ήταν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν να ακυρώσει το έργο του Κων. Καραμανλή και ότι θα τον προστατέψουν στην «επιχείρηση λάσπης» που -κατά την εκτίμησή τους- έχει ήδη ξεκινήσει. Θεωρούν δε, ότι η ξαφνική ανακίνηση του θέματος δεν είναι τυχαία ούτε και αθώα, ότι ορισμένοι κύκλοι και παράγοντες ανησυχούν για ενδεχόμενο επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην ενεργό δράση και επιχειρούν να υψώσουν εμπόδια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος έχει καταστήσει σαφές σ’ όσους συζητούν μαζί του ότι δεν πρόκειται να επανέλθει στην πρώτη γραμμή και δεν ενδιαφέρεται για οποιοδήποτε αξίωμα. «Κάποιοι φοβούνται ακόμη και τον ίσκιο του Καραμανλή», τονίζουν συνομιλητές του, στους οποίους έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, δεν θα είναι υποψήφιος. Οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν ότι το μήνυμά τους («Κάτω τα χέρια από τον Καραμανλή») δεν έχει αποδέκτες μόνον τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και πρόσωπα «εντός των τειχών» από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Δικαιώνεται»

Κύκλοι, πάντως, προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από την πρωτοβουλία των στελεχών, τονίζοντας ότι ο Κων. Καραμανλής, αν αποφασίσει να μιλήσει για την οικονομία ή για κάποιο άλλο μείζον ζήτημα, θα το κάνει ο ίδιος. Προσδιόρισαν μάλιστα ότι αυτό, όταν αποφασισθεί, θα γίνει από το βήμα του Κοινοβουλίου. Επιπλέον σημείωναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε και στηρίζει όλες τις επιλογές της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, διότι πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεται για το καλό της χώρας. Ωστόσο, ακόμη κι αν η κίνηση των στελεχών δεν είχε την έγκρισή του, το βέβαιο είναι ότι ήταν σε γνώση του, δεδομένου ότι όλοι ανεξαιρέτως οι συντάκτες του κειμένου είναι τακτικοί συνομιλητές του. «Αν ήθελε ο Καραμανλής να το σταματήσει, θα το είχε κάνει. Το ότι δεν το έκανε, αυτό σημαίνει πολλά», σχολίαζε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. «Η ζωή δικαιώνει κάθε μέρα τον Καραμανλή. Εκείνο που δεν δεχόμαστε είναι η αδικία και η υπερβολή», υπογράμμισε ο βουλευτής Γ. Βλάχος, ο οποίος κινείται στον στενό πυρήνα των καραμανλικών στελεχών. Παρατήρησε ακόμη ότι «κακώς άνοιξε αυτό το θέμα», καθότι «ο Καραμανλής δεν έχει ανάγκη από καμιά στήριξη», πρόσθεσε όμως ότι «πολύ καλώς φρεσκάραμε τα στοιχεία», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μετείχε στη σύνταξη και τη διανομή του κειμένου. Σ’ αυτό αναπτύσσουν μια σειρά επιχειρημάτων, παραθέτουν στοιχεία και συγκριτικά παραδείγματα, προκειμένου να αντικρούσουν τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα ότι για την κατακόρυφη αύξηση του δημόσιου ελλείμματος φταίει η κακή διαχείριση που έγινε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά κύριο λόγο τη διετία 2007-9. Το κείμενο στηρίχθηκε στο βιβλίο του Γ. Παπαθανασίου (υπουργός Οικονομικών την περίοδο αυτή), που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2010, με τον τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών – Η αλήθεια για την οικονομία». Εκδόθηκε τότε ως απάντηση των καταγγελιών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου, ότι η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον διόγκωσε το έλλειμμα, αλλά στη συνέχεια απέκρυψε το πραγματικό ύψος του.

Δεν τον άκουσαν…

Σύμφωνα με το κείμενο των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, το έλλειμμα εκτοξεύθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αφενός δεν πήρε κανένα μέτρο για τον περιορισμό του και αφετέρου υλοποίησε άλλα μέτρα, που το διόγκωσαν. Αναφέρουν, πιο συγκεκριμένα, ότι κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέθεσε περί τα 4,1 δισ. (για χρέη νοσοκομείων, επιστροφή φόρων, για λειτουργικές δαπάνες- οδοιπορικά του Δημοσίου κ.ά.). Ταυτόχρονα τα έσοδα παρουσίασαν τεράστια υστέρηση (κοντά στα 2 δισ. – το πρώτο εννεάμηνο ήταν 1 δισ.), ενώ μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ, που ήταν 600 εκατ. ευρώ.

Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, τον Φεβρουάριο του 2009, στη διάρκεια προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που ο ίδιος προκάλεσε, είχε προειδοποιήσει για τις επερχόμενες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις. Επίσης αναφέρουν ότι τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο έξι αρχών για την οικονομική διαχείριση. Η πρόταση απορρίφθηκε και σ’ αυτό πρωτοστάτησε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου.

Ακόμη, κάνουν μνεία στα τρία πακέτα περιοριστικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση Καραμανλή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, τα οποία -όπως τονίζεται- αντιμετωπίσθηκαν «με πρωτοφανή επιθετικότητα από τα κόμματα, αλλά και συντριπτικά μεγάλο τμήμα του ηλεκτρονικού και του γραπτού Τύπου».

Τέλος, στο κείμενο τα στελέχη υπογραμμίζουν ότι ο Κων. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 γιατί η οικονομία δεν θα άντεχε μια παρατεταμένη μέχρι τον Φεβρουάριο εκλογική περίοδο, από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι θα εκμεταλλευθεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να προκαλέσει εθνικές εκλογές.


Σχολιάστε εδώ