Η ΔΕΠΑ μπορεί να προκαλέσει πολιτική κρίση…

Στη μέση βρίσκεται η κυβέρνηση που, απ’ ό,τι φαίνεται, προσπαθεί να συγκεράσει τις αλληλοσυγκρουόμενες απαιτήσεις και να συμβιβάσει τα… ασυμβίβαστα, αφού ο καθένας θέλει το φιλέτο για πάρτη του, και μάλιστα σχεδόν τζάμπα, και η Δύση ζητάει να μην μπλεχτεί στα πόδια της η Ανατολή. Και οι πιέσεις ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ξεπερνάνε τα όρια και φθάνουν μέχρι απειλών, με τα… ξίφη να έχουν βγει… με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Γεύση αυτής της κατάστασης, που διαδραματίζεται στα παρασκήνια, είναι η αλλαγή κάθε λίγο και λιγάκι των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπουν τα τεύχη των διακηρύξεων που έχει συντάξει το ΤΑΙΠΕΔ. Ο ΟΠΑΠ έχει γίνει το… χρυσόμαλλο δέρας, με τους διεκδικητές του να διοχετεύουν ιστορίες διαπλοκής και όχι μόνο, ο ένας κατά του άλλου, και τα πυρά να αγγίζουν το Μέγαρο Μαξίμου…

Από κοντά είναι και άλλα πολύ καλά κομμάτια που έχουν βγει στο σφυρί.

Το μεγάλο όμως αγκάθι είναι η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ. Που τη διεκδικεί η Ρωσία, ενώ η Αμερική δεν θέλει ούτε καν να το ακούσει, γιατί σε μια τέτοια κατάσταση θα έχει αποφασιστική ενεργειακή επιρροή ο Πούτιν στην Ευρώπη, την οποία θεωρεί η Ουάσινγκτον ως αμπελοχώραφό της… Γι’ αυτό και απέναντι στις δυο ρωσικές εταιρίες, την Gazprom και την Sintez/Negusneft που μετέχουν στον διαγωνισμό, η Ουάσινγκτον έχει στήσει την αζέρικη εταιρεία Socar, με την οποία θα συνεργασθεί ο ελληνικός όμιλος Μ+Μ (Μυτιληναίος-Βαρδινογιάννης).

Μπαρούτι μυρίζει αυτό το ματς. Χωρίς να υποβαθμίζεται καθόλου η μάχη για τον ΟΠΑΠ. Αν δεν βρεθεί κάποια μοιρασιά που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές -με την προϋπόθεση βέβαια ότι το κριτήριο της απόκτησης θα είναι όποιος προσφέρει τα περισσότερα λεφτά και θα εξασφαλίζει η Ελλάδα μια ισχυρή στήριξη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων- τότε μια επιχείρηση αποσταθεροποίησης με στόχο τη δημιουργία πολιτικής κρίσης με οποιαδήποτε κατάληξη, μόνο ένας εντελώς άσχετος μπορεί να την αποκλείσει. Με δεδομένες τις εμπειρίες από παρόμοιες καταστάσεις σε άλλες χώρες αλλά και εδώ με τις οικονομικές δυνατότητες που έχουν μπορούν να στήσουν ένα σωρό προβοκάτσιες, ακόμη και να υποθάλψουν ανατροπές… Γι’ αυτό και πλευρές που ξέρουν τα παιγνίδια που παίζονται στη γειτονιά μας -και μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί σε ακόμη πιο τραγική κατάσταση- υποδεικνύουν ότι η διέξοδος για την κυβέρνηση είναι να βγουν από το «πωλείται» ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και να συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν. Και αργότερα ανάλογα με το κλίμα που θα υπάρχει επανέρχεται το θέμα της αποκρατικοποίησής τους. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τον ΟΠΑΠ. Άλλωστε κέρδη έχουν και οι δυο Οργανισμοί. Αυτή τη στιγμή προέχει να μην τσαλαπατηθεί η χώρα μας από τη σύγκρουση των δύο ελεφάντων. Και για άλλη μια φορά να είμαστε οι χαμένοι…

ΥΓ.: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ έχει συμφωνήσει να δοθούν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στους Ρώσους. Κάτι τέτοιο όμως πηγές του Μαξίμου δεν το επιβεβαιώνουν.


Σχολιάστε εδώ