Επίσκεψη με… νόημα του Σαμαρά στον Πειραιά

Επιθυμία του πρωθυπουργού ήταν να μην υπάρχουν φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, γι’ αυτό και ο χώρος που θα γινόταν η συνάντηση είχε κρατηθεί μυστικό. Μόνο κάποιοι ταξιτζήδες αντιλήφθηκαν τι γινόταν και τον περίμεναν έξω από το μαγαζί όταν έφευγε για να τον χαιρετίσουν. Και φυσικά κάποιοι που περνούσαν τυχαία τον είδαν και «τράβηξαν» βίντεο από το κινητό τους, γι’ αυτό και ως θέμα η παρουσία του στον Πειραιά «έπαιξε» σε ένα-δύο μπλογκ.

Τη συνάντηση είχε ζητήσει ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο πρωθυπουργός δεν του χάλασε το χατίρι. Γι’ αυτό άλλωστε πήρε μαζί του και τους υπουργούς που έχουν σχέση με ζητήματα που αφορούν τον Πειραιά, δηλαδή τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπ. Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη, τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη και τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Το τραπέζι είχε στηθεί στο κέντρο του μαγαζιού, στο οποίο φυσικά δεν υπήρχαν άλλοι θαμώνες και στο «κεφάλι» καθόταν ο πρωθυπουργός έχοντας αριστερά του τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο, τον γενικό γραμματέα του δήμου Στ. Διαμαντίδη και δεξιά του τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Κ. Αρβανιτόπουλο και τους άλλους υπουργούς.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο δήμαρχος έθεσε στον πρωθυπουργό τα θέματα που απασχολούν τον Πειραιά και των οποίων η υλοποίηση έχει δρομολογηθεί, όπως είχαμε αναφέρει και την περασμένη Κυριακή και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα γιατί ο Πειραιάς έχει ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο και δεν μπορεί να περιμένει…

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς ό,τι αφορά στον Πειραιά και δεσμεύτηκε στον δήμαρχο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να βοηθηθεί ο Πειραιάς. Τόνισε δε, ότι η ανάπτυξη του Πειραιά θα αποτελέσει μοντέλο για την ανάπτυξη πολλών τομέων των ΤΑ γεγονός που θα συμβάλει γενικότερα και στην ανάπτυξη της χώρας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το λιμάνι, όπου έγιναν δεκτά τα αιτήματα του δημάρχου για το «Παλατάκι», το παραλιακό «μέτωπο» του Πειραιά αλλά και τη χορήγηση του ποσοστού 2% από τα ακαθάριστα έσοδα του ΟΛΠ στον δήμο, αντί του υπουργείου Οικονομίας που πηγαίνουν σήμερα. Ο πόρος αυτός θα εξασφαλίσει μεγάλα έσοδα στον Πειραιά και θα του επιτρέψει να κάνει το άλμα προς τα εμπρός που όλοι επιζητούν.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε στα άλλα θέματα της επικαιρότητας, (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, απεργίες κ.λπ.) και τονίστηκε ιδιαίτερα πως τώρα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα για να ξεπεράσει τις Συμπληγάδες καθώς ο χειμώνας είναι κρίσιμος. Ένας υπουργός μάλιστα είπε πως οι κρίσιμοι μήνες είναι μέχρι τον Μάιο. Αν η κυβέρνηση φτάσει αλώβητη μέχρι το καλοκαίρι τότε τα πολύ δύσκολα θα έχουν περάσει…

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ήταν μία ευκαιρία χαλάρωσης για τον πρωθυπουργό εν όψει των κρίσιμων ημερών που τον περίμεναν στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η παρουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και πολλών υπουργών στον Πειραιά, που εμείς δεν θυμόμαστε να έχει ξαναγίνει σε τέτοιο εύρος στην πόλη, χρεώνεται αποκλειστικά στον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο.

***

• Το δείπνο είχε οριστεί για τις 9 το βράδυ και ο δήμαρχος πήγε κατευθείαν από το δημαρχείο, όπου μετείχε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός πήγε λίγο πριν τις 9.30 μ.μ., ενώ πρώτος αποχώρησε ο Κ. Χατζηδάκης γιατί είχε επείγουσα δουλειά στο υπουργείο του.

• Το… επιδόρπιο ήταν η έκπληξη. Και φυσικά δεν μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Μαστρονικόλα και τα υπόλοιπα… σιροπιαστά της οικογενειακής τους επιχείρησης που έχει παρουσία πάνω από 100 χρόνια στον Πειραιά. Ο Γ. Μαστρονικόλας πήγε ο ίδιος τα γλυκά στο μαγαζί και ο πρωθυπουργός σηκώθηκε, τον χαιρέτισε και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του. Ένας από τους υπουργούς που ως Πειραιώτης γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα είπε πως είναι η… γλυκιά ιστορία του Πειραιά, ενώ ο πρωθυπουργός δέχθηκε με ευχαρίστηση ένα ταψί γαλακτομπούρεκο και παραδοσιακό γιαούρτι που του πρόσφερε ο ζαχαροπλάστης-δημοτικός σύμβουλος για να τον θυμάται… από τη γεύση, όπως είπε!

• Αν και ο ερχομός του Αντώνη Σαμαρά στον Πειραιά είχε «φιξαριστεί» 3-4 μέρες πριν, και μάλιστα το είχαμε αναφέρει στο φύλλο μας της περασμένης Κυριακής, οι υπουργοί που θα… κατέβαιναν μαζί του στο λιμάνι ενημερώθηκαν το πρωί της Δευτέρας. Ίσως για λόγους ασφαλείας…


Σχολιάστε εδώ