Αυτή η ΔΗΜΑΡ δεν είναι το κόμμα που ιδρύσαμε το 2010!
Το εκλογικό ακροατήριο σιγά σιγά αλλάζει, υπογραμμίζει με νόημα… και με κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει ότι θα αγωνισθεί για την ενότητα των αριστερών δυνάμεων, που είναι ιστορική αναγκαιότητα, και εδώ χαρακτηρίζει λάθος του Κουβέλη που δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Τσίπρα. Ο κ. Νεφελούδης εξηγεί ακόμη τις θέσεις και τις επιδιώξεις του Αριστερού Ρεύματος Ιδεών και, απαντώντας στην ερώτηση ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του, λέει ευθέως: η αριστερή διακυβέρνηση του τόπου.
// Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος;
– Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ με αποκλειστικό θέμα τον προγραμματισμό της δράσης του κόμματος για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η συνεδρίαση γίνεται σε κλίμα αρκετά βαρύ και λόγω των δύο επιστρατεύσεων της συγκυβέρνησης αλλά και λόγω της εφαρμογής επαχθών μέτρων του Μνημονίου 3, όπως η φορολογία των ακινήτων. Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω το σύνολο των αντιδράσεων, αλλά απʼ όσο γνωρίζω από τη μειοψηφία, που εκφράζεται διά του Αριστερού Δικτύου, θα υπάρξουν σοβαρότατες αντιδράσεις για την πολιτική που ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ και την ουσιαστική νομιμοποίηση που παρέχει σε αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά.
// Δικαιώθηκε η στάση της ΔΗΜΑΡ; Στις τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις το κόμμα έρχεται τελευταίο…
– Όχι μόνο δεν δικαιώθηκε η στάση της ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά, αντίθετα, δικαιώνεται καθημερινά ακόμα περισσότερο η στάση της μειοψηφίας, που είχε αντιτεθεί στη συμμετοχή αυτή. Η ατζέντα Σαμαρά πάντα περιελάμβανε πολιτικές με ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους της δικής μας διαφωνίας τότε. Τώρα αυτό δικαιώνεται. Το ερώτημα που προκύπτει είναι μέχρι πότε η ΔΗΜΑΡ θα αποδέχεται με μισόλογα άρνησης αυτές τις επιλογές του πρωθυπουργού. Φοβούμαι ότι όσο θα βιώνει ο ελληνικός λαός τις επιπτώσεις από τις πολιτικές του Μνημονίου ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ θα απομειώνεται και, σε τελευταία ανάλυση, δεν θα δικαιολογεί στη συνείδηση του κόσμου τον αυτοπροσδιορισμό της ως Αριστερά. Διότι Αριστερά και επιστρατεύσεις δεν συνδυάζονται ούτε στην πιο νοσηρή φαντασία.
// Πρόσφατα δημιουργήθηκε το Αριστερό Δίκτυο. Μπορείτε να μου πείτε ποιο είναι το πολιτικό του στίγμα;
– Οι απόψεις του Αριστερού Δικτύου δεν περιορίζονται μόνο στη διαφωνία με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αποτελούν μια συνολικά διαφορετική άποψη για τη σύγχρονη και δημοκρατική Αριστερά και τη σχέση της με την κοινωνία σήμερα. Αυτές οι θέσεις έχουν αφετηριακό σημείο τους ΟΛΑ τα ιδρυτικά και προγραμματικά στοιχεία που είχε αναπτύξει η ΔΗΜΑΡ μέχρι τις εκλογές. Το λέω αυτό γιατί από τις εκλογές και μετά αυτό το κόμμα που βλέπετε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΑΡ που όλοι μαζί ιδρύσαμε το 2010. Παραμένουμε αριστεροί ευρωπαϊστές, που δεν αποδεχόμαστε όμως την Ευρώπη της λιτότητας. Παραμένουμε μεταρρυθμιστές, θεωρώντας όμως ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν πρόσημο και κατεύθυνση την ενίσχυση της κοινωνίας και του ανθρώπου. Παραμένουμε οπαδοί του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό και μας ενδιαφέρει η συνεργασία των πολιτών της Αριστεράς και της προόδου, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την κεντρώα μετάλλαξη της ΔΗΜΑΡ. Με λίγα λόγια, επαναδιατυπώνουμε στην κοινωνία όσα αρνήθηκε η σημερινή ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Και κυρίως την πρόταση να υπάρξει και στην Ελλάδα η εναλλακτική αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση.
// Οι απόψεις σας αυτές βρίσκουν απήχηση στην κοινωνία; Ή μήπως στη συνείδηση του κόσμου τελικά υπερτερεί το ότι η ΔΗΜΑΡ υπήρξε καταλύτης προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας;
– Κοιτάξτε, πιστεύω ότι με τη μεταλλαγή της ΔΗΜΑΡ δημιουργείται ένα σοβαρό κενό στον χώρο των πολιτών που έχουν στο αξιακό τους φορτίο τη σύγχρονη, ανανεωτική και δημοκρατική ματιά για την Αριστερά. Η ΔΗΜΑΡ εκτός από πολιτική έχει αλλάξει και εκλογικό ακροατήριο, όπως σιγά σιγά αλλάζει και στο επίπεδο των μελών της. Με την έννοια αυτή, πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη να ξανακούσουν όσα φερέγγυα έλεγε η ΔΗΜΑΡ πριν μεταλλαχθεί, γιατί τότε εξέφραζε μια υπαρκτή ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής σοβαρότητας. Σε ό,τι αφορά τη χρεοκοπία της χώρας, αρκεί μόνο να υπενθυμίσω τις δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ για το περιβόητο λάθος, αρκεί να θυμίσω τις διογκούμενες φωνές για την αδυναμία να αποπληρωθεί με αυτές τις πολιτικές το ελληνικό χρέος. Και, τέλος, ποιος σοβαρός πολιτικός ή οικονομολόγος ισχυρίζεται σήμερα ότι σώζεται η χώρα με αυτές τις επιλογές; Μόνο οι «Ταλιμπάν» του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Η χώρα οδηγείται στα βράχια. Άρα, για ποια αξιοπιστία της ΔΗΜΑΡ μπορούμε να μιλήσουμε; Σκεφτείτε, όταν θα περάσει ο αχός από τη δόση που πήραμε και μπει ο λαός στη ζοφερή πραγματικότητα των εφαρμογών του Μνημονίου, πόσο περισσότερο θα απομειωθεί η όποια δυναμική της ΔΗΜΑΡ.
// Καλείτε την ηγεσία του κόμματος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όμως και εσείς αποτελούσατε μέλος της Επιτροπής που είχε αναλάβει τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, και μάλιστα με συντρόφους σας…
Μήπως και η δική σας στάση απέναντι στο κόμμα ήταν «α λα καρτ»;
– Επιτέλους, με αφορμή την ερώτησή σας να μιλήσω λίγο εκ βαθέων και προσωπικά. Ποτέ δεν υπήρξα επαγγελματίας της πολιτικής, είμαι στην αγορά, και θα μπορούσα με την είσοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση να κατέχω μια θέση προέδρου σε όποιον οργανισμό θα ήθελα. Δεν το επέλεξα, με προσωπικό κόστος. Παρά τη διαφωνία μου, έκανα την επιλογή να βοηθήσω το κόμμα μου να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική στο θέμα των διορισμών, και με την έννοια αυτή μπήκα με συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτήν την Επιτροπή. Προτάσεις που κύριο γνώμονα είχαν να κυριαρχήσουν αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή προσώπων. Χωρίς να απαξιώνω ικανότατους συντρόφους που κατέλαβαν δημόσιες θέσεις, θεωρώ πως ακολουθήθηκε η πεπατημένη σε ό,τι αφορά την κατάληψη θέσεων από τα τρία, αυτήν τη φορά, κόμματα εξουσίας και γιʼ αυτό παραιτήθηκα από τη συγκεκριμένη Επιτροπή. Δυστυχώς, η ΔΗΜΑΡ και στον τομέα αυτό δεν έδειξε κάποια διαφορετική λογική από αυτήν που τόσα χρόνια μάς είχαν συνηθίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
// Ο κ. Τσίπρας άνοιξε τη «βεντάλια» των συνεργασιών και σε δυνάμεις εκτός της Αριστεράς, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις –έστω και με μικρή διαφορά– τον φέρνουν δεύτερο στην κατάταξη. Τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη;
– Κατʼ αρχάς, θεωρώ λάθος του Φ. Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ που δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα προεκλογικά για κυβέρνηση της Αριστεράς. Από την άλλη, θεωρώ πως η αριστερή διακυβέρνηση στην Ελλάδα είναι η μόνη υπαρκτή λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης με όρους κοινωνίας και με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Για να προχωρήσει αξιόπιστα η συζήτηση για την ευρύτερη συνεργασία δυνάμεων της Αριστεράς, θα πρέπει να ικανοποιηθούν δύο βασικές προϋποθέσεις:
1. Να αποσαφηνιστεί ένα ριζικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, σε αντιπαράθεση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
2. Να φύγει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Αυτά είναι τα βασικά προαπαιτούμενα. Από εκεί και πέρα, είναι ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων του σοσιαλιστικού και προοδευτικού τόξου σε ένα σχέδιο ανάπτυξης και ανάταξης. Σε αυτό θα προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις.
// Φλερτάρετε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Συμπίπτουν κάπου οι απόψεις σας; Και αν ναι, πού;
– Μου έκανε τρομακτικά άσχημη εντύπωση το ότι από τότε που διατυπώσαμε τις διαφωνίες μας για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση όσοι διαφωνούσαμε θεωρηθήκαμε «ξένο σώμα», αντί να συζητήσουν μαζί μας και να σκεφτούν ότι μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ΔΗΜΑΡ. Αν υπήρχαν διαγραφές στη ΔΗΜΑΡ, μπορεί και να είχαμε διαγραφεί τώρα. Εμένα από την προεκλογική περίοδο η στόχευσή μου ήταν η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, που βεβαίως περιλαμβάνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θεωρώ αυτό ιστορική αναγκαιότητα για τη χώρα. Αυτή είναι μια σαφής πολιτική άποψη και δεν είναι φλερτ με κανένα κόμμα. Σε λίγο, και αν η ΔΗΜΑΡ κάνει για μια ακόμα φορά μεταστροφή της πολιτικής της, που το εύχομαι, και συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιος νομίζετε ότι δικαιώνεται; Προφανώς, η άποψή μας, που με σαφήνεια τη διατυπώνουμε τόσο καιρό. Οπότε, ας πάψουμε να μιλάμε με συνθήματα και ας μιλήσουμε για την ουσία.
// Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως «ο δρόμος της κυβέρνησης είναι μακρύς, καθώς έχει ορίζοντα τετραετίας». Πώς βλέπετε να προχωράει το κυβερνητικό σχήμα;
– Αυτό το φοβάμαι πολύ, γιατί αυτή η κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας σημαίνει την πλήρη καταστροφή της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, δεν κατανοώ την άρνηση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ να καταλάβει κυβερνητικές θέσεις. Εγώ θα διαφωνούσα έτσι κι αλλιώς με δεδομένη την άποψή μου, αλλά τη λογική τού σχεδιάζω, ψηφίζω, αλλά δεν υλοποιώ δεν την καταλαβαίνω.
// Ποιο είναι το επόμενο βήμα για τον Ανδρέα Νεφελούδη και με ποια πολιτική δύναμη βρίσκεται πιο κοντά;
– Όπως ίσως γνωρίζετε, χθες ανακοίνωσα και επίσημα την αποχώρησή μου από το κόμμα της ΔΗΜΑΡ. Δεν πρόκειται, βέβαια, να φύγω από την ενεργό πολιτική δράση. Ίσα ίσα που με γνώμονα τις ιδρυτικές και προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ και με το αξιακό φορτίο της ανανεωτικής Αριστεράς θα αγωνιστώ για την ενότητα στη δράση του χώρου της σύγχρονης Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της προόδου, με στόχο την αριστερή διακυβέρνηση του τόπου. Να είστε βέβαιοι ότι σε αυτούς τους προβληματισμούς συντρέχουν δεκάδες στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έχουν ήδη αποχωρήσει, καθώς και χιλιάδες πολίτες που δεν βλέπουν τον εαυτό τους να εντάσσεται σε μια στενά κομματική λογική. Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε, ο καθένας και η καθεμία χωριστά, στη διαμόρφωση αυτής της νέας ελπίδας για τη χώρα.