Αν βάλετε τρυπάνι έξω από τη Ρόδο, η Τουρκία θα αντιδράσει…

Αναταραχή προκάλεσε το πρωτοσέλιδό μας της περασμένης Κυριακής, με τίτλο «Απειλεί με πόλεμο η Τουρκία», στο οποίο αποκαλύπταμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας σε πολύ κλειστή ενημέρωση κορυφαίων στελεχών του κόμματος του, αναφερόμενος στη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Έρικ Ρούμπιν, στη συζήτηση για το θέμα της ΑΟΖ, σε συνδυασμό με τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες, μετέφερε ότι του επισημάνθηκε από τον αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο πως η Τουρκία θα αντιδράσει διπλωματικά και όχι μόνον, αν γίνουν έρευνες στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι τότε οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να παρέμβουν.

Επεχείρησε αργά το απόγευμα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσει το ρεπορτάζ μας με ανακοίνωσή του, στην οποία τόνιζε ότι «είναι εντελώς ανυπόστατο και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και το περιεχόμενο των συναντήσεων στις ΗΠΑ». Η απάντηση, από την πλευρά μας, είναι μία και μόνη. Ότι τούτη η εφημερίδα, το «ΠΑΡΟΝ», στα 20 χρόνια ζωής της, δεν έχει κατασκευάσει ειδήσεις, ούτε έχει παίξει κανενός είδους παιγνίδι και με κανέναν ποτέ δεν ταυτίστηκε και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβανόμαστε, για να μην πούμε ότι γνωρίζουμε, τις σκοπιμότητες που επέβαλαν την έκδοση της ανακοίνωσης. Αυτά ως εδώ…

Επί της ουσίας τώρα…

Το θέμα της ΑΟΖ ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στις περίπου πέντε ώρες που κράτησε η συνάντηση με τον αμερικανό βοηθό υφυπουργό και στην οποία τον κ. Τσίπρα συνόδευαν ο διπλωματικός του σύμβουλος Γ. Αϋφαντής, η υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών Ρένα Δούρου, ο διευθυντής του γραφείου Νίκος Παππάς και ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικων Γιάννης Μηλιός.

Τέθηκε το ερώτημα ποια είναι η θέση των ΗΠΑ ως προς την διενέργεια ερευνών από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης. Η απάντηση του κ. Ρούμπιν ήταν κατηγορηματική, ότι είναι απόλυτο δικαίωμα σας. Η συζήτηση μπήκε στο Αιγαίο, τέθηκαν όλες οι γνωστές παράμετροι με την στάση της Τουρκίας και ο κ. Αϋφαντής προχώρησε στα… βαθιά. Ρώτησε τον αμερικανό υφυπουργό: «Αν εγώ αύριο το πρωί πάω και βάλω ένα τρυπάνι μεταξύ Ρόδου και των τουρκικών παραλίων, θα υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας, τι θα συμβεί και ποια θα είναι η στάση της Ουάσινγκτον;».

Η απάντηση ήταν ότι η Τουρκία θα αντιδράσει αρχικά με σκληρά διπλωματικά διαβήματα και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες, να σηκώσει αεροπλάνα, γνωρίζοντας και τις «δυσκολίες» που έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ξεκαθάρισε ότι η Αμερική δεν θα μπορέσει να παρέμβει.

Όλα τα παραπάνω δεν χωρούν την παραμικρή αμφισβήτηση και φυσικά δεν είναι… ανυπόστατα.

Από τη συζήτηση που έγινε για το θέμα της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης) τα περί μονομερούς ανακήρυξης και περί ισχυρού νομικού οπλοστασίου στο Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Ρούμπιν ήταν κατηγορηματικός: Τα δικαιώματά σου τα ασκείς! Και ο νοών νοείτω…

Ενοχλημένος πάντως φάνηκε ο αμερικανός υφυπουργός από τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάθεση συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία ενημέρωση από την Αθήνα και διαφωνεί με μια τέτοια κίνηση.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνητικές προθέσεις περί συντεταγμένων χαρακτηρίζονται ως «σαπουνόφουσκες».

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την ΑΟΖ κράτησε μιάμιση ώρα και στη συνέχεια συζητήθηκαν άλλα θέματα. Το βράδυ της ίδιας μέρας υπήρξε δείπνο που διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, όπου, ως γνωστόν, μεταξύ τυρού και αχλαδιού συζητούνται τα σοβαρότερα πράγματα.

Το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν προκύπτει από το γεγονός ότι έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και σίγουρα μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με την κυβέρνηση θα είναι και τα σχέδια περί συντεταγμένων.


Σχολιάστε εδώ