Αναβάλλονται ή όχι οι δημοτικές εκλογές;

Πρώτος που ανακίνησε το θέμα της επιμήκυνσης της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας ήταν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, με επίσημη πρότασή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή. Επιχείρημα του κ. Σγουρού ήταν ο περιορισμένος χρόνος των τριάμισι ετών για να προσαρμοστούν οι καλλικρατικοί δήμοι και ταυτόχρονα να εκπονήσουν μελέτες απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ. Έκτοτε η εν λόγω πρόταση, παρότι βρήκε αρκετούς θιασώτες, μπήκε κυριολεκτικά στο αρχείο. Επανήλθε με δημοσιεύματα 2 εφημερίδων την περασμένη Κυριακή. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, δηλώνει παντελή άγνοια για το θέμα! Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, θεωρεί το θέμα γελοίο, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ το θεωρούν αντισυνταγματικό. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μάλλον δείχνει να τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επιμήκυνσης της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας σε 5 έτη. Οι δήμαρχοι που επιθυμούν να δοθεί παράταση της θητείας τους έχουν επισημάνει στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι επί 3,5 χρόνια θα… φτύνουν αίμα για να εφαρμόσουν τις διατάξεις του “Καλλικράτη” και να φέρουν σε… λογαριασμό τις ΤΑ κι όταν θα έχουν κάνει όλη τη δουλειά και θα μπορούν να διοικήσουν με βάση τα προγράμματά τους θα γίνουν οι εκλογές και ενδεχομένως θα τις χάσουν μια και δεν θα έχουν προλάβει να κάνουν τίποτε γιατί φρόντιζαν να κλείσουν τις εκκρεμότητες του “Καλλικράτη”. Η πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών όμως αντιπαραθέτει σ’ αυτό ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών -όπως έχει καθοριστεί για τον Ιούνιο του 2014- συμφέρει την εθνική οικονομία γιατί τα έξοδα (αντιπρόσωποι, φύλαξη εκλογικών κέντρων, μετακινήσεις κ.λπ.) θα γίνουν μια φορά ενώ αν οι δημοτικές εκλογές γίνουν έναν χρόνο μετά θα γίνουν δύο! Και βέβαια σε μια εποχή τέτοιες οικονομικής δυσπραγίας παρόμοιες δαπάνες θεωρούνται μάλλον απαγορευτικές. Την εκτίμηση ότι οι εκλογές για τις ΤΑ θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2014 έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό των πεπραγμένων τής μέχρι τώρα θητείας του. Όπως είπε, παρ’ όλο που έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από κορυφαίους παράγοντες αλλά και όργανα των ΤΑ για αναβολή κατά έναν χρόνο των εκλογών, φαίνεται ότι δεν έχει βρεθεί τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο, οπότε ο χρόνος των εκλογών δεν θα αλλάξει. Κατά συνέπεια, όπως είπε, όλοι οι παράγοντες των ΤΑ θα πρέπει να εργάζονται με βάση το συγκεκριμένο πλάνο και με τον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

***

• Στο λιμάνι του Πειραιά θα φθάσουν σήμερα το απόγευμα 350 παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου, προκειμένου αύριο το πρωί να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υγείας της Πάρου που καλύπτει και την Αντίπαρο. Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας ενδεκαμελής επιτροπή με επικεφαλής τους δημάρχους των δύο νησιών θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Αλ. Λυκουρέντζο στον οποίο θα επιδοθεί υπόμνημα που υπογράφουν 6.500 κάτοικοι των νησιών και περιγράφουν την τραγική κατάσταση που προκαλεί η πλημμελής λειτουργία του κέντρου υγείας. Μετά τη συνάντηση οι συγκεντρωμένοι, πλαισιωμένοι και από παριανούς της Αθήνας, θα κατευθυνθούν στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να παραδώσουν ενημερωτική επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Σουλτς καθώς και αντίγραφο του υπομνήματος με τις υπογραφές. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων θα επισκεφθεί τα γραφεία των κομμάτων στη Βουλή, τα οποία και θα ενημερώσει για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η πρωτοβάθμια δημόσια περίθαλψη στα νησιά.

• Η απεργία της ΠΝΟ δεν προκάλεσε ταλαιπωρία μόνο… εντός των τειχών. Διότι πολλοί συμπατριώτες μας, που είχαν βρεθεί την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία για δουλειές τους, “αποκλείστηκαν” στην Ανκόνα και το Πρίντεζι και δεν είχαν τρόπο να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφού διά ξηράς η επιστροφή θα ήταν μια μικρή… περιπέτεια. Ανάμεσα στους “αποκλεισθέντες” στο Πρίντεζι ήταν και 45 μαθητές από το Β΄ Γυμνάσιο του Αιγάλεω, που έμειναν… αμανάτι εκεί μαζί με τους 6 συνοδούς καθηγητές τους επί τρεις μέρες! Οι μαθητές είχαν πάει εκδρομή στη γειτονική χώρα και στην επιστροφή δεν έβρισκαν πλοίο να… φύγουν. Οι γονείς ανήσυχοι ρωτούσαν τι θα γίνει, η ΠΝΟ ήταν ανένδοτη και ανανέωνε τις απεργίες και στο Αιγάλεω επικρατούσε αναταραχή. Για να βρεθεί μια λύση, οι γονείς κατέφυγαν στον πρώην δήμαρχο Αιγάλεω και γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρη Καλογερόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, που επιλήφθηκε αμέσως του θέματος και με συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να πετύχει την επιστροφή των μαθητών και των καθηγητών τους το ίδιο απόγευμα αεροπορικώς και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθούν με το αντίτιμο του εισιτηρίου! Περιττό να πούμε ότι στο Αιγάλεω… στήθηκε πανηγύρι για την ευτυχή κατάληξη της μίνι περιπέτειας των 45 μαθητών και όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο τόσο για τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο όσο και για τον πρώην δήμαρχό τους Δημ. Καλογερόπουλο.

• Όλα εδώ πληρώνονται, όπως λέει κι η λαϊκή σοφία. Ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος στα μέσα της θητείας του έχασε την πλειοψηφία από συμβούλους που ακολουθούσαν σε παραίτηση τον από το πρώτο εξάμηνο της θητείας του αποσκιρτήσαντα, Παντελή Βλασσόπουλο. Τώρα, στις πρώτες ημέρες του δεύτερου μισού της θητείας του, ως δήμαρχος πλέον, ο Παντελής Βλασσόπουλος έχει χάσει την πλειοψηφία και δεν μπορεί να κυβερνήσει τον δήμο! Ο Γιώργος Οικονομίδης, ο Περικλής Περδικάρης, η Δέσποινα Καμπούρη κι ο Ηλίας Μοσχονάς είναι πλέον παρελθόν για την άλλοτε κραταιά δημοτική παράταξη του δημάρχου ΑΚΕΠ – Ηράκλειο – Επόμενη Ημέρα.


Σχολιάστε εδώ