Έβαλαν στο ράφι τα αγκάθια…

Με εναλλασσόμενες ισορροπίες έμαθε να επιβιώνει πια ο κυβερνητικός συνασπισμός και το τριμερές σχήμα λειτουργεί υπό την ηγεσία του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος διαδραματίζει σαφώς πρωταγωνιστικό ρόλο, αφήνοντας έστω και λίγο χώρο για τους παρτενέρ του, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Στην πρόσφατη συνάντηση των τριών αρχηγών κατέληξαν σε κοινή γραμμή για το αγροτικό, βάζοντας προσώρας στο… ψυγείο το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, με τον Φ. Κουβέλη να διαμηνύει με νόημα πως «η τελική ρύθμιση θα είναι εκείνη η οποία εντέλει θα ελαφρύνει τους έλληνες πολίτες αναφορικά με τα ακίνητα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη συνέχεια εξέπεμψε το μήνυμα πως «αναδείξαμε μια πολιτική που δίνει απάντηση σε πάρα πολλά από αυτά που σήμερα απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο». Την ίδια ώρα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κουβέλης απέφυγε και την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα της επιστράτευσης των απεργών, ενώ οι τρεις αρχηγοί άφησαν στην άκρη και άλλα… αγκάθια, καθώς κυριάρχησε η εκτίμηση πως μια τέτοια συζήτηση ήταν πιθανό να συμπιέσει το θετικό δημοσκοπικό momentum (κυρίως για τη ΝΔ) και να ανάψουν τα αίματα.

Ωστόσο, στο στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου την εβδομάδα που πέρασε διαχώρισαν για πολλοστή φορά τη θέση τους ως προς την επιλογή της επιστράτευσης των απεργών, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως «συνιστά ακραία επιλογή, σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα», ενώ ειδικότερα για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας το επιτελείο της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε πως «δεν λύνονται βάζοντάς τα κάτω από το χαλί». Από κει και πέρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με προσωπική του παρέμβαση, όπως είπε, έθεσε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και το ζήτημα της άμεσης προώθησης έκτακτων μέτρων για τους ανέργους, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες. Άλλωστε, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, ο Φ. Κουβέλης με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών ζητούσε τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των ανέργων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κορυφαία στελέχη και βουλευτές της Αγίου Κωνσταντίνου επισημαίνουν πως το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο ιστορικά υψηλό 26,8%, η δε οικονομική ύφεση πλήττει «νέες» ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες, αρχηγούς και μέλη οικογενειών, στην παραγωγική ηλικία 30-55 ετών. Προτείνουν την παροχή ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη όλων των εγγεγραμμένων ανέργων, με σταδιακή μείωση των ενσήμων ανά έτος και με μηδενική συμβολή για νοικοκυριά χωρίς εργαζομένους, ενώ ζητούνται «έκτακτες και εκτεταμένες» δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», εργασιακής τοποθέτησης και κατάρτισης.

Πρώτος σε δημοφιλία…

Από χθες, Σάββατο, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, με τον πρόεδρο του κόμματος να προχωράει σε αποτίμηση της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναλύοντας ταυτόχρονα τα διακυβεύματα της νέας πολιτικής περιόδου. Το βασικότερο -σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του κ. Κουβέλη- μεταξύ των όσων επετεύχθησαν στον επτάμηνο βίο της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ, γεγονός που συγκαταλέγεται στα θετικά του «ταμείου» για τη συμμετοχή του κόμματος με το αριστερό… DNA στην κυβέρνηση. Επίσης, σύμφωνα με στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου -και ενώ η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη-, το ότι ο Φ. Κουβέλης είναι πρώτος σε δημοφιλία στις τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις αξιοποιείται ως επίσης θετικό στοιχείο, ώστε να αποδείξουν πως ακολούθησαν «ορθή τακτική» και να κερδίσουν τις εντυπώσεις απέναντι στο Αριστερό Δίκτυο και άλλους διαφωνούντες, που ζητούν επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Ο Φ. Κουβέλης, περιγράφοντας τη στρατηγική του κόμματός του, αναδεικνύει ξεκάθαρα πως η στάση της ΔΗΜΑΡ θα κριθεί εντός του 2013, με νέο ζητούμενο πλέον την οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση, καθώς και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ανάπτυξης, για τις οποίες πασχίζουν τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, «μπορεί να απεφεύχθη ο κίνδυνος αποπομπής της χώρας από το ευρώ, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα. Ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία».

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ