Τρέχουν να γλιτώσουν το δικό τους παιδί, τον Γεωργίου

Εκεί που περίμεναν ότι η μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γιάννης Αδαμόπουλος (παρεμπιπτόντως, όπως έμαθα, στεναχώρησε τον Σαμαρά, ο οποίος τον κάλεσε και του τα έψαλε) θα κατέληγε στο αρχείο, ο Πεπόνης και ο Μουζακίτης είχαν διαφορετική άποψη και άσκησαν εναντίον τού Γεωργίου και δύο συνεργατών του -μελών της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ- δίωξη και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Και τώρα τους έχει πιάσει τρέμουλο. Να δηλώσεις από τον Στουρνάρα, από τον Γιωργάκη, από τον επικεφαλής της Eurostat κ. Ράδερμαχερ, τον Όλι Ρεν και όλη την παρέα. Το μόνο όμως που πετυχαίνουν με την αγωνιώδη αντίδρασή τους είναι να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι, με την αλλοίωση των στοιχείων διέπραξαν έγκλημα κατά της Ελλάδας και του λαού της. Γιατί με την αύξηση του ελλείμματος κατά 3 μονάδες επιβλήθηκαν μεγαλύτερα βάρη.

Ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την απάτη που έγινε υπάρχουν και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Είναι τα email με τα οποία έδιναν εντολές οι τροϊκανοί στον Γεωργίου για το τι πρέπει να κάνει και αυτός όχι μόνο τύφλα εκτελούσε, αλλά και τους ενημέρωνε ότι… διαταγή σας εξετελέσθη. Ένα από αυτά τα email έχει σταλεί από και προς τον γνωστο μας κ. Τόμσεν.

Ως προς το έλλειμμα, ποιο ήταν το 2009 και τι λαθροχειρίες έγιναν μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Παπανδρέου, τα στοιχεία κάθε άλλο παρά ευνοούν τις θέσεις των κρυπτόμενων πίσω από τον κατηγορούμενο πλέον Γεωργίου.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του ελλείμματος του 2009 οφείλεται σε τρεις, κυρίως, παράγοντες:

– Στην υστέρηση εσόδων, που οφείλεται στην οικονομική κρίση η οποία περιόρισε την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και στην απώλεια κάθε ελέγχου στον φοροελεγκτικό μηχανισμό μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

– Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2009, όχι μόνο δεν προχώρησε στη λήψη μέτρων περιορισμού του ελλείμματος, αλλά αντίθετα έκανε ό,τι μπορούσε, επισπεύδοντας πληρωμές και αναβάλλοντας έσοδα για την επόμενη χρονιά, για να το φουσκώσει.

– Στην τελευταία αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat, από 12,7% στο 15,4%, η οποία ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2010, με τη γνωστή διαδικασία που απασχολεί τη Δικαιοσύνη.

Το φούσκωμα του ελλείμματος ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή του διδύμου Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου με στόχο, σε συνδυασμό με την «απογραφή», να επιρρίψουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ και να διευκολύνουν τη μείωσή του την επόμενη χρονιά.

Ήταν όμως η αρχή τής αλυσίδας των γεγονότων που οδήγησε στο ΔΝΤ. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 όχι μόνο δεν έλαβε ούτε ένα μέτρο περιορισμού του ελλείμματος, αλλά ακύρωσε και εκείνα που είχε ανακοινώσει η ΝΔ (ξυστό, τακτοποίηση ημιυπαίθριων, φόρος στα σκάφη αναψυχής κ.λπ.). Σύμφωνα με συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου και δεν διαψεύστηκαν ποτέ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 κατά 10 δισ. ευρώ με δαπάνες όπως αυτή για το επίδομα αλληλεγγύης, για φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό που πληρώθηκαν χωρίς να ελεγχθούν, για αύξηση του ΠΔΕ το οποίο από την επόμενη χρονιά πάγωσε, όπως και των αμυντικών δαπανών που επίσης μειώθηκαν από το 2010, επιστροφές φόρων, επιπλέον λειτουργικές δαπάνες.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat, με την ένταξη στη Γενική Κυβέρνηση φορέων του Δημοσίου που ως τότε δεν υπολογίζονταν στο έλλειμμα και που ακόμη και σήμερα στις περισσότερες χώρες δεν υπολογίζονται. Όχι γιατί υπήρχε διάθεση να κρυφτούν κάτω από το χαλί, αλλά γιατί έτσι εφαρμόζονταν οι κοινοτικοί κανονισμοί.

Η ίδια η επιτροπή για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων που συνέστησε ο κ. Παπακωνσταντίνου με εκπροσώπους του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος κ.ά. επεσήμανε στο πόρισμά της ότι εξαιρούνται από τη Γενική Κυβέρνηση οι θεσμικές μονάδες του δημοσίου τομέα που είναι «παραγωγοί εμπορεύσιμων αγαθών ή υπηρεσιών».

Επίσης, στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική του Οκτωβρίου 2010 αναφέρεται ότι η αναθεώρηση προς τα άνω του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat οφείλεται: «Στη συμπερίληψη στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης ορισμένων ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων», κυρίως του τομέα των συγκοινωνιών και της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που προηγουμένως εθεωρείτο ότι, βάσει των ορισμών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, δεν ανήκαν στη Γενική Κυβέρνηση». Η άποψη αυτή επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ προφανώς άλλαξε, με αποτέλεσμα το έλλειμμα από 12,7%, που ήταν η πρώτη εκτίμηση του κ. Παπακωνσταντίνου, μετά το «φούσκωμα» να φτάσει στο 15,4%.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2010 η Eurostat για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, η αύξηση του ελλείμματος της Ελλάδας το 2009 (6 μονάδες του ΑΕΠ) ήταν απολύτως συγκρίσιμη σε σχέση με τις επιδόσεις των εταίρων. Συγκεκριμένα:

• Σε 7 χώρες-μέλη της ΕΕ των 27 το έλλειμμα αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι στη χώρα μας. Πρόκειται για τη Μ. Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ιρλανδία, χώρες στις οποίες το έλλειμμα αυξήθηκε από 6,1 έως 7,1 μονάδες του ΑΕΠ.

• Σε άλλες δύο (Ολλανδία και Λετονία) η αύξηση ήταν όσο και στην Ελλάδα, δηλαδή 6 μονάδες του ΑΕΠ.

• Στη Δανία και τη Λιθουανία το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 5,9 μονάδες και στη Σλοβακία κατά 5,8 μονάδες.

Δηλαδή περίπου στις μισές χώρες-μέλη (12 από τις 27) η αύξηση του ελλείμματος το 2009 ήταν μεγαλύτερη, ίδια ή συγκρίσιμη με αυτήν στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ