Τους έκαψε ο Σφακιανάκης
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η αντιγραφή του CD σε USB δεν έγινε για λόγους ασφαλείας, όπως έχει ισχυριστεί ο κ. Παπακωνασταντίνου, αλλά για να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης και αλλοίωσης του αρχείου. Όπως εξήγησε, το CD έχει το χαρακτηριστικό ότι διατηρεί τα ίχνη και είναι πολύ δύσκολο να αλλοιωθεί, σε αντίθεση με το USB, όπου αυτό είναι εφικτό να γίνει με ένα απλό πρόγραμμα. Άφησε μάλιστα σαφώς να εννοηθεί ότι, κατά τη δική του εκτίμηση, η μεταγραφή έγινε από δόλο, προκειμένου όποιοι το έκαναν να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ή να διαγράψουν τα στοιχεία.
Ο κ. Σφακιανάκης επισήμανε ότι αν είχε στη διάθεσή του τους υπολογιστές από όπου έγινε η αλλοίωση της λίστας (έχουν εξαφανιστεί…) θα μπορούσε πιθανότατα να καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα, που θα φώτιζαν βασικές πτυχές της υπόθεσης. Βουλευτές από όλα τα κόμματα χαρακτηρίζουν την κατάθεση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τον κ. Παπακωνσταντίνου, αφού ουσιαστικά αποδίδει δόλο στην κίνησή του να μεταγράψει το CD σε USB. Πρόσθεταν ότι έπειτα από αυτό πολύ δύσκολα θα αποφύγει το Ειδικό Δικαστήριο.
Εκτεθειμένο αφήνει τον πρώην υπουργό και η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Ηλ. Πλασκοβίτη, ο οποίος είπε ότι το θέμα της λίστας συζητήθηκε σε μία μόνο σύσκεψη στο υπουργείο, υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία ωστόσο δεν ελήφθη καμιά απόφαση. Ο κ. Πλασκοβίτης τόνισε ακόμη ότι η λίστα θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση, αλλά αυτό ποτέ δεν έγινε.
Αντίθετα από ό,τι ανέμεναν οι βουλευτές-μέλη της Προανακριτικής, δεν προέκυψαν νεότερα στοιχεία για την υπόθεση από την κατάθεση της πρώην γραμματέα του κ. Παπακωνσταντίνου, της Χρ. Χατζή. Η τελευταία είπε ότι δεν ήταν εκείνη που κατ’ εντολή του πρώην υπουργού αντέγραψε το CD και παρέπεμψε σε άλλον συνεργάτη του. Κατόπιν αυτού, η Προανακριτική ζήτησε τον κατάλογο με τους 28 συνεργάτες που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξετάσει ποιους θα καλέσει να καταθέσουν.
Σε απευθείας μετάδοση
Σε ζωντανή μετάδοση ενδέχεται να γίνονται στο εξής οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Τις λίγες μέρες που συνεδριάζει η επιτροπή όλο και περισσότερο κατρακυλάει προς την παραπολιτική. Από την πρώτη μέρα ακούστηκαν απειλές ότι θα πέσει ξύλο, βουλευτές όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου στοχοποιούνται ως ιδιαιτέρως ενοχλητικοί, ο Βασίλης Καπερνάρος έσπασε το δάχτυλό του χτυπώντας το χέρι του στα έδρανα, προκειμένου να πείσει ότι δεν πρέπει να λήξει η συνεδρίαση και να συνεχιστεί η εξέταση μάρτυρα, ενώ ο πρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης… απειλεί ότι με αυτούς που έχει μπλέξει ή θα πάθει εγκεφαλικό ή θα τρελαθεί. Έτσι ο πρόεδρος της Βουλής εξετάζει με σοβαρότητα το αίτημα Μαρκογιαννάκη να μπουν κάμερες στην αίθουσα των συνεδριάσεων, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια λύση προσκρούει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που επιβάλλει τη μυστικότητα της προδικασίας.
Από τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων αναδείχθηκαν αντιφάσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ενδεχομένως θα πρέπει να διερευνηθεί επιπλέον ο τρόπος που παραδόθηκε και παραλήφθηκε η λίστα, αλλά και ο ρόλος των προσώπων που εμπλέκονταν στη διαδικασία, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι καταθέσεις δεν οδηγούν σε συμπτώσεις.
Ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης φέρεται να δηλώνει αναρμόδιος για τη διαχείριση της λίστας, ενώ δέχεται ότι είχε εμπλακεί στις συνομιλίες με τις γαλλικές αρχές και τον πρέσβη στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη, προκειμένου να φτάσει το επίμαχο CD στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα όμως με όσα διέρρευσαν σχετικά με την κατάθεση του Κ. Χαλαστάνη στην Προανακριτική, για την παραλαβή και την παράδοση του πρωτότυπου ψηφιακού υλικού εκείνος είχε συνεννοηθεί μόνο με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Ως προς την ανάμιξη του ονόματος του πρώην πρέσβη στο Παρίσι Ηλία Κλη στην παράδοση του αρχικού CD, στην κατάθεσή του στους Οικονομικούς Εισαγγελείς ο Ηλ. Πλασκοβίτης είπε ότι από λάθος τον ενέπλεξε. Τον ίδιο ισχυρισμό, δηλαδή ότι ανέφερε το όνομα του Ηλ. Κλη εκ παραδρομής και ότι μπέρδεψε τα ονόματα των δύο πρέσβεων, διατύπωσε και ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ Θ. Φλωράτος, μέλος της τριμελούς επιτροπής που επισκέφτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το Παρίσι κατόπιν εντολής του Γ. Στουρνάρα και πήρε το δεύτερο CD με τα ονόματα της λίστας. Παρά το γεγονός ότι ο Ηλ. Πλασκοβίτης δηλώνει αναρμόδιος σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ και ότι οι αρμοδιότητές του δεν σχετίζονταν με την πάταξη της φοροδιαφυγής, επιβεβαιώνει ότι συμμετείχε στη σύσκεψη της 24ης Ιανουαρίου 2011 υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου, μαζί με τον σύμβουλο του υπουργού Α. Μπάνο, τη διευθύντρια του γραφείου του Χρύσα Χατζή και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη, όπου τέθηκε το θέμα της λίστας, αλλά δεν υπήρξε απόφαση σχετικά με τη διαχείρισή της. Θεωρεί δε ότι το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.
Τόσο ο Ηλ. Πλασκοβίτης όσο και η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, Σμαράγδα Πιτένη, φέρονται να εξέφρασαν την άποψη ότι η διαχείριση της λίστας δεν είχε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τους Ελβετούς για τον έλεγχο των καταθέσεων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα του Ευάγγ. Βενιζέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ θα αποτελούσε εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για τη υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Μάλιστα η Σμ. Πιτένη αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας, που εισέπραξε φόρους από τις καταθέσεις Γερμανών, χωρίς αυτό να αποτελέσει εμπόδιο στη σύναψη συμφωνίας με τη Ελβετία..
Την αυλαία της Προανακριτικής Επιτροπής έριξε ο πρέσβης στο Παρίσι Κώστας Χαλαστάνης. Ο κ. Χαλαστάνης, που ήταν στην ίδια θέση την επίμαχη περίοδο, ήταν ο άνθρωπος που έστειλε το CD με τη λίστα Λαγκάρντ στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε, στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 παρέλαβε έναν φάκελο από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό του, τον σφράγισε, τον υπέγραψε και τον έστειλε με κλητήρα στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου 5-6 ώρες αφότου τον παρέλαβε. Τον φάκελο παρέλαβε κλειστό, όπως είπε σε μαραθώνια κατάθεσή της στην επιτροπή η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή, και του τον παρέδωσε χωρίς να τηρηθεί πρωτόκολλο, παρά μόνο μία σημείωση σε ένα άσπρο χαρτί. Από όσα μεταφέρθηκαν, εμφανίστηκε να μη θυμάται λεπτομέρειες, αλλά ούτε να γνωρίζει ποιος φύλαξε στη συνέχεια τον φάκελο, έτσι η Προανακριτική Επιτροπή προσανατολίζεται να καλέσει τις επόμενες μέρες και τους 28 συνεργάτες που απασχολούσε στο γραφείο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με την ελπίδα να ξεμπλέξει το κουβάρι!
Από τις πληροφορίες σχετικά με την κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κ. Μπίκα, προκύπτει ότι η μόνη εμπλοκή του με την υπόθεση ήταν ότι ενημέρωσε τον Γ. Παπακωνσταντίνου την άνοιξη του 2010 για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ έπειτα από πληροφορίες που είχε από τον διεθνή Τύπο και επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του.
Από την προσέλευση του πρώην πρέσβη στο Παρίσι Ηλία Κλη, αν μη τι άλλο, προέκυψε ότι έχει συγγενική σχέση με τον Αντ. Σαμαρά (είναι δεύτερα ξαδέλφια). Ο κ. Κλης, που είναι σύμβουλος του ΣΕΒ και ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, θα κληθεί εκ νέου στην επιτροπή, κυρίως για να απαντήσει αν γνωρίζει κάποιους από τους καταθέτες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.