Τα γκάλοπ πίσω από τη στρατηγική πυγμής…

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις ποικίλες παρενέργειες που προκαλεί η συγκεκριμένη τακτική, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν στη σκληρή γραμμή. Απόδειξη αυτού, η επέμβαση των ΜΑΤ στο υπό κατάληψη υπουργείο Εργασίας, που συνοδεύθηκε από τις συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα από την κυβέρνηση έχουν δοθεί σαφείς εντολές προς το υπουργείο Δημ. Τάξης να αποτραπεί με κάθε τρόπο ο αποκλεισμός των εθνικών οδών από τα τρακτέρ και οι ανά την επικράτεια αστυνομικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την «τελική αναμέτρηση» με τους αγρότες. Μετά την επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), το μέτωπο στις συγκοινωνίες παρουσιάζει ύφεση, καθόσον οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα ανέστειλαν προς το παρόν τις κινητοποιήσεις τους. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανακούφιση στην κυβέρνηση, αφού αποκαταστάθηκε η ηρεμία στην πρωτεύουσα και τερματίσθηκε η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα γεγονότα θα αποτελέσουν «μήνυμα» και προς άλλους κλάδους που εγείρουν ή σκοπεύουν να προβάλουν αιτήματα που υπερβαίνουν τα στενά πλαίσια του Μνημονίου. «Η κατάσταση της οικονομίας εξακολουθεί να είναι οριακή και οποιαδήποτε παρέκκλιση από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες», τονίζουν.

Προβληματισμός για την τακτική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση εκφράζεται από βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως για τον ενεργό ρόλο που έχει η Αστυνομία το τελευταίο διάστημα. «Πριν στείλουμε τα ΜΑΤ πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα της πολιτικής που εφαρμόζουμε», επισημαίνουν. Η εκτίμηση των στελεχών είναι ότι με τα μέτρα καταστολής επιτυγχάνεις μεν την υποχώρηση των απεργών, ωστόσο η ένταση στη κοινωνία αντί να μειώνεται αυξάνεται και εξελίσσεται υπόκωφα.

Τέλος, προειδοποιούν για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να κληθεί να πληρώσει βαρύ τίμημα στις επόμενες εκλογές, ως συνέπεια της σκληρής στάσης της κυβέρνησης στις πάσης φύσεως διεκδικήσεις εργαζομένων. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να συμμερίζονται τους προβληματισμούς των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα οι πολίτες θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται. «Άλλωστε αν κάνουμε μια φορά πίσω, η κατάσταση θα εξελιχθεί σε τσουνάμι και θα μας παρασύρει όλους στην κυβέρνηση», υπογραμμίζουν.

Ανταγωνισμός

Αντίθετα, το πρωθυπουργικό επιτελείο ανησυχεί η τακτική υψηλών τόνων που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες το ΚΚΕ, με αποκορύφωμα την «εισβολή» των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας και στο γραφείο του κ. Βρούτση. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι το ΚΚΕ επιλέγει μια πιο δυναμική παρέμβαση στις εξελίξεις στην προσπάθειά του αφενός να ανακόψει την πτωτική πορεία της απήχησής του στην κοινωνία και αφετέρου για να καλύψει το κενό που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου κινείται σε πιο «συντηρητικές επιλογές», προκειμένου να αμβλύνει τις ανησυχίες μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού στην περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι με τη στάση του το ΚΚΕ θα συμπαρασύρει κάποια στιγμή και τον ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για «ανταγωνισμό ακτιβισμού» μεταξύ των δύο κομμάτων.

Αποστάσεις… ασφαλείας από τη σκληρή γραμμή που έχει επιβάλει το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι και υπογραμμίζουν τη διαφωνία τους με την «επίδειξη πυγμής».

Από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας και συνεννόησης. «Η κατάσταση της οικονομίας και της χώρας στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν αφήνει περιθώρια ούτε για παράλογες απαιτήσεις ούτε για ακραίες επιδείξεις πυγμής» σημειώνουν παράγοντες της Ιπποκράτους και προσθέτουν ότι «η προσπάθεια συνεννόησης δεν είναι δυνατόν να υποκαθίσταται από τους μηχανισμούς καταστολής». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΗΜΑΡ, στελέχη της οποίας τονίζουν ότι «τα προβλήματα δεν λύνονται με τεχνητή ένταση κι επίδειξη πυγμής», αλλά «με διάλογο στη βάση θετικών και ρεαλιστικών προτάσεων».


Σχολιάστε εδώ