Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Το έχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια: η αγορά μας παραμένει «πιστή» στις υπερβολικές της αντιδράσεις σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Έτσι, με την ίδια «φόρα» με την οποία προσπέρασε το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων την περασμένη εβδομάδα, με την ίδια… συνταγή υποχώρησε, καταγράφοντας μάλιστα την Τετέρτη πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι!

• Οι περισσότεροι αναλυτές τόνιζαν πως η υποχώρηση αυτή είναι αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας των επενδυτών, ιδίως όταν βλέπουν πως οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας παραμένουν από «θολές» έως επικίνδυνες, όσον αφορά τη σταθερότητα που χρειάζεται μια οικονομία για να προσελκύσει επενδύσεις. Κι αυτό γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να «κυνηγούσε» κεφάλαια στο Κατάρ, την ίδια ώρα όμως στην Αθήνα κλιμακώνεται το συγκρουσιακό κλίμα με την αντιπολίτευση και με τις συνδικαλιστικές ενώσεις παντός είδους…

• Ο τζίρος, που όχι μόνο δεν κρατήθηκε στα σχετικά καλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας, αλλά αντιθέτως βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ή τριών εβδομάδων, είναι ένα σημαντικό επιχείρημα στα χέρια όλων όσοι εκτιμούν πως το γενικότερο κλίμα στη χώρα είναι αυτό που «κρατά» την αγορά …

• Το χειρότερο είναι πως η «βύθιση» του τζίρου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην απουσία αγοραστών, στο σύνολο του ταμπλό. Από την άλλη, αρκετοί τηρούν στάση αναμονής για τη συνέχεια, ιδίως για την εβδομάδα που ξεκινά, καθώς περιμένουν να δουν την αντίδραση της αγοράς στην απόφαση των χρηματιστηριακών αρχών να άρουν την απαγόρευση του short selling -εκτός των τραπεζικών τίτλων-, αλλά και τις αποφάσεις στο φλέγον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που ακόμα παραμένει ανοικτό!

• Όλα αυτά ενδεχομένως συνηγορούν στη μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε επιμέρους τίτλους, ίσως και σε χαρτιά που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν έχουν «πρωταγωνιστήσει» εσχάτως. Κι αυτό όμως είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί, αν και ολοένα και περισσότερες φωνές κάνουν λόγο για κόπωση των μη τραπεζικών τίτλων του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

• Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ