Πού θα σταματήσει η εξόντωση της μεσαίας τάξης;

Eτσι, λοιπόν, το ΔΝΤ και η κ. Λαγκάρντ επιδιώκουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ώστε να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η δανειοδότηση της Ελλάδος εκ μέρους του ΔΝΤ. Και στην επιδίωξη αυτή φαίνεται ότι η κ. Λαγκάρντ έχει χαράξει κόκκινη γραμμή. Και, κατά την άποψη των ιθυνόντων του ΔΝΤ, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα και φυσικά να αποδώσουν: α) πάταξη της φοροδιαφυγής, β) πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό από το 2014 και μετά, γ) διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της απόδοσης του κρατικού μηχανισμού και δ) αποκρατικοποιήσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδος και κούρεμα για δεύτερη φορά του ελληνικού χρέους.

Στο πρόβλημα της πάταξης της φοροδιαφυγής δίνει ιδιαίτερη σημασία η έκθεση, γιατί το θεωρεί κλειδί στην όλη προσπάθεια δημοσιονομικής ανασυγκρότησης. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες-συντάκτες της έκθεσης, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει στα 12 δισ. δολάρια ετήσια (αδήλωτα εισοδήματα) ή στο 6%-7% του ελληνικού ΑΕΠ. Χαρακτηρίζει τα επαγγέλματα του γιατρού, του δικηγόρου, του πολιτικού μηχανικού, του φοροτεχνικού και των αυτοαπασχολούμενων ως κλάδους υψίστου κινδύνου φοροδιαφυγής και ζητάει, κατά προτεραιότητα, τη διενέργεια ελέγχου από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών και την επιβολή και άμεση είσπραξη των προβλεπομένων προσαυξήσεων και προστίμων. Την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής την εμποδίζουν πάρα πολλοί παράγοντες, στη διαμόρφωση των οποίων το κράτος έχει πολύ μεγάλη ευθύνη. Η φοροδιαφυγή χρειάζεται, για να περιοριστεί, οικοδόμηση φορολογικής συνείδησης μεταξύ των φορολογουμένων. Και αυτό ξεκινάει από το κράτος. Το δίκαιο και έντιμο φορολογικό σύστημα είναι η βάση. Όταν οι φορολογούμενοι πολίτες βλέπουν 55.000 που αναγράφονται στις διάφορες λίστες και δεν φορολογούνται καθόλου, δεν μπορεί να είναι συνεπείς στις δικές τους φορολογικές υποχρεώσεις. Όταν βλέπουν την άγρια δική τους φορολογία και το αφορολόγητο εισοδημάτων άλλων κατηγοριών, δεν οικοδομείται φορολογική συνείδηση. Όταν το κράτος αναγνωρίζει για έκπτωση την απόδειξη του περιπτερά και κάθε μικρού επιτηδευματία και δεν δέχεται αποδείξεις γιατρών και άλλων επαγγελμάτων, που ανήκουν στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να απαιτεί ειλικρίνεια από τους άλλους φορολογούμενους, που κυριολεκτικά αγωνίζονται για να κρατήσουν τις μικρές τους επιχειρήσεις.

Το ελληνικό φορολογικό σύστημα ανέκαθεν έπασχε από δίκαιη κατανομή των βαρών. Ενώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είχε θεσπίσει τη βεβαίωση του εργοδότη για τις αποδοχές τους, και έτσι είχε καταργήσει τη φοροδιαφυγή σε αυτές τις κατηγορίες των φορολογουμένων, για τις άλλες κατηγορίες πολιτών έβρισκε τρόπους να αδιαφορεί για αδήλωτα εισοδήματα ή και να τα διευκολύνει. Ένας άλλος παράγων που προκαλεί γιγάντωση του φαινομένου είναι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης που θεσπίστηκαν, την τελευταία τριετία κυρίως. Αυτό, σε συνδυασμό με τα κουρεμένα εισοδήματα, αναγκάζει τους πολίτες να διαπραγματεύονται στις αγορές τους την έκπτωση, χωρίς την έκδοση της σχετικής απόδειξης. Είναι γελασμένο το κράτος, και ειδικά το υπουργείο των Οικονομικών, εάν νομίζει ότι με φυλακίσεις, με κατασχέσεις ακινήτων και με τη βοήθεια εισπρακτικών επιχειρήσεων, που σύντομα θα δημιουργηθούν, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Απλώς θα καταφέρει να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον ήδη οργισμένο λαό.

Πάντως, η έκθεση του ΔΝΤ θέτει ωμά το δίλημμα: Ή ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει χωρίς πρωτογενές έλλειμμα ή διαφορετικά τον προσεχή Αύγουστο πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα κουρέματος μισθών και συντάξεων, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Και τούτο γιατί ο προϋπολογισμός του 2012 παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση στο σκέλος των εσόδων. Και βασικά αυτό οφείλεται στη μείωση των εισπράξεων από ΦΠΑ, η οποία αποδίδεται αφενός μεν στην υψηλή ύφεση και στον περιορισμό της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών, αφετέρου στην αύξηση της φοροδιαφυγής. Πάντως η έκθεση θεωρεί ότι για να μπορέσει το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, και επομένως να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στη δανειοδότηση της Ελλάδος, θα πρέπει από το 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, το 2015 στο 3% και το 2016 στο 4,5% του ΑΕΠ. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, εμμέσως αλλά σαφώς η έκθεση απαιτεί δραστικό περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου και υποχώρηση της ύφεσης, ώστε ν’ αρχίσει η ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων του κράτους. Και αυτές οι προϋποθέσεις είναι εντελώς απίθανο να συντρέξουν μέσα στην προσεχή τριετία. Οπότε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα λήξει και η θητεία της παρούσης κυβέρνησης. Γι’ αυτό και οι ιθύνοντες της ΕΕ -και για να μη χάσουν τους πρόθυμους στην εξόντωση του ελληνικού λαού τρεις πολιτικούς αρχηγούς- θα συνεχίσουν πρόθυμα τη δανειοδότηση της Ελλάδος. Αλλά θα λάβουν υπόψη και τις υποδείξεις του ΔΝΤ, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μας. Οι υποδείξεις αυτές είναι:

α) Μείωση των ήδη υφισταμένων επιτοκίων δανεισμού. Και για το χρέος μας προς την ΕΚΤ και για το χρέος προς τα κράτη-μέλη. Είναι αδιανόητο και αποτελεί τοκογλυφία τα κράτη-μέλη να δανείζονται από τις αγορές και από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% και στη συνέχεια τα ποσά αυτά να τα δανείζουν στην Ελλάδα με επιτόκιο 5%. Το ίδιο ισχύει και για τα ποσά με τα οποία συμμετείχε η ΕΚΤ στον δανεισμό μας. Το αίτημα αυτό, για μείωση των επιτοκίων, οφθαλμοφανώς δίκαιο, φαίνεται αποφασισμένη η κ. Λαγκάρντ να το θέσει πιεστικά μετά τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

β) Κούρεμα των ευρωπαϊκών δανείων, δηλαδή των δανείων που χορήγησαν στην Ελλάδα τα κράτη-μέλη και η ΕΚΤ. Επίσης η ιδέα του κουρέματος έχει κατακτήσει έδαφος και φαίνεται ότι το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε το έχει δεχθεί σαν αναγκαίο κακό. Βέβαια, το κούρεμα του χρέους δεν αποτελεί καινούργια υπόδειξη του ΔΝΤ. Είχε βρεθεί και πέρυσι στο επίκεντρο της διαφωνίας της κ. Λαγκάρντ με την κ. Μέρκελ. Τότε είχε επικρατήσει η γερμανική άποψη και είχε απορριφθεί η ιδέα του κουρέματος. Όμως χωρίς το δεύτερο κούρεμα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και

γ) ένα τρίτο μέτρο που προτείνει η έκθεση του ΔΝΤ είναι η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως μια περαιτέρω μείωση θα σημάνει την απαρχή της ολοκληρωτικής κατάρρευσης του κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την προστασία του πολίτη και για τη διατήρηση της έννομης τάξης και της δικαιοσύνης, αλλά και για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Σιγά σιγά, εκτός από τους λαθρομετανάστες, θα έχουμε εδώ στελέχη άλλων κρατών της ΕΕ που θα ασκούν ουσιαστικά την εξουσία. Και αυτό θα το κάνουν για να υποστηρίζουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα χαμογελάνε και θα είναι ευτυχείς που δεν θα έχουν καμιά αρμοδιότητα, εκτός από την είσπραξη των παχυλών αμοιβών τους. Το ίδιο και οι βουλευτές.

Η έκθεση τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας όλες οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, με βάση τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια. Και μνημονεύει ενδεικτικά την πραγματοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της απόδοσης του κρατικού μηχανισμού και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή την πλήρη απογύμνωση του κράτους από τα μη φορολογικά έσοδα, που στην πραγματικότητα θα σημάνει τη γιγάντωση των φορολογικών μας βαρών.

Τελειώνοντας το θέμα του περιεχομένου της έκθεσης του ΔΝΤ, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι προσωπική μας άποψη είναι ότι και φέτος η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη γνωστή περυσινή διαφωνία μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ. Και θα δούμε πού θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ας έρθουμε τώρα σε ένα άλλο πρόβλημα, που δείχνει τις κυβερνητικές αστοχίες και την επιμονή της κυβέρνησης να εφαρμόζει καταστρεπτικά μέτρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση, του Παπαδήμου, είχε λάβει την απόφαση εξίσωσης της φορολογικής μεταχείρισης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Αυτό είχε αποτέλεσμα τα περιορισμένου εισοδήματος νοικοκυριά να στραφούν στην ξυλεία για θέρμανση.

Οι πωλήσεις πετρελαίου περιορίστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσει το κράτος μέχρι τώρα φόρους 400 εκατ. ευρώ. Η ατμοσφαιρική μόλυνση έχει υπερβεί κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια και η παράνομη υλοτόμηση εξαφανίζει τα λιγοστά εναπομείναντα ελληνικά δάση. Τέλος πάντων, εκεί στην κυβέρνηση δεν υπάρχει κανείς που να διαθέτει ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ μυαλό, που να εκτιμά τις επιπτώσεις του κάθε μέτρου, που με τόση βιασύνη και επιπολαιότητα λαμβάνει αυτή η κυβέρνηση; Τη ζωή μας την κατέστρεψαν με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, με την ανάλγητη φορολογία, με την εξαφάνιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τώρα, με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, μας έκοψαν και την ανάσα. Να δούμε πού θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος.


Σχολιάστε εδώ