Παράσταση νίκης για Αναστασιάδη

Οι δύο αυτοί υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστό μεταξύ 19% και 23% και θα δώσουν τη μάχη για τον δεύτερο γύρο ως την τελευταία στιγμή. Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό περί το 49% και υποστηρίζεται από την ηγεσία του ΔΗΚΟ. Φαίνεται όμως ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος δεν ακολουθούν, αφού μόνο το 1/3 από αυτούς είναι επί του παρόντος διατεθειμένο να ψηφίσει Αναστασιάδη. Το 40% με 42% του κόμματος ψηφίζει Λιλλήκα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ΕΥΡΩΚΟ.

Σκηνικό προ πενταετίας

Από το ΑΚΕΛ ο Γ. Λιλλήκας παίρνει μόνο 10%, που αντιστοιχεί περίπου στο 3% επί του συνόλου. Είναι ενδεικτικό ότι η στρατηγική του είναι λανθασμένη όπως και προ πέντε ετών, όταν ήταν επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του Τάσσου Παπαδόπουλου, με επικοινωνιολόγο, όπως και τότε, τον Κώστα Παναγόπουλο, ο οποίος τώρα «κοουτσάρει» την ΕΔΕΚ.

Πρόβλημα συσπείρωσης και Σχέδιο Ανάν

Το ΑΚΕΛ λόγω της κακής διακυβέρνησης Χριστόφια έχει πρόβλημα συσπείρωσης, φτάνοντας ως το 70%, ενώ πολλοί από τους οπαδούς του δεν θέλουν να ψηφίσουν. Από την άλλη, ο ΔΗΣΥ έχει συσπείρωση της τάξεως του 92% και επωφελείται από το ότι ο προεκλογικός αγώνας κινείται στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και όχι του Κυπριακού, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης έχει το μειονέκτημα ότι ήταν υπέρμαχος του Σχεδίου Ανάν. Ο Σταύρος Μαλάς ήταν επίσης υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, αλλά σε πρόσφατη διακαναλική συζήτηση δήλωσε ότι ήταν πολίτης και δεν το είχε διαβάσει! Από την άλλη, ο Γ. Λιλλήκας, που ήταν εναντίον του Σχεδίου Ανάν, κατηγορείται για αριβισμό, αφού αρχικά ήταν υπέρ των ιδεών Γκάλι, που ήταν προπομπός του Σχεδίου Ανάν. Ακόμη, ήταν εναντίον της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου και στη συνέχεια ο εκλεκτός του, ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ τώρα την αφορίζει μεν ως διχοτόμηση, αλλά αποδέχεται λύση πολυπεριφερειακής ομοσπονδίας, που δημιουργεί ένα πολυδαίδαλο πολιτειακό σύστημα με έξι αντί δύο συνιστώντα κράτη.

Η οικονομία και το Μνημόνιο

Στην οικονομία ο κ. Λιλλήκας τονίζει ότι δεν θα δεχθεί το Μνημόνιο και κατηγορείται από τους αντιπάλους του ως λαϊκιστής, καθώς με μια τέτοια εξέλιξη το κράτος θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει σύντομα εκμετάλλευση των πηγών του φυσικού αερίου μέσω πώλησης μεριδίου και έκδοσης μετοχών, κατά τρόπο ώστε η Κύπρος να βγει από το Μνημόνιο και να προχωρήσει απαλλαγμένη από τα βαρίδια του υψηλού δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται ως ο πολιτικός που έχει τη στήριξη της Δεξιάς στην Ευρώπη και εκείνος που θα φέρει επενδύσεις και σταδιακά θα οδηγήσει τη χώρα μακριά από το Μνημόνιο και την ύφεση. Ο Σταύρος Μαλάς επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στο ότι δεν θα δεχθεί δεύτερο Μνημόνιο, ενώ κατηγορεί τον ΔΗΣΥ ότι αποδέχεται εκ των προτέρων ό,τι λένε οι «τροϊκανοί».

Οι εκλογές μίας Κυριακής

Πάντως, τα επιτελεία του Αναστασιάδη δεν θεωρούν παράλογη ακόμη και την εκλογή του προέδρου του ΔΗΣΥ από τον πρώτο γύρο, κάτι που θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες.

Ο ένας είναι το κατά πόσο ο κ. Αναστασιάδης θα αποσπάσει και άλλους ψηφοφόρους από το ΔΗΚΟ και ο άλλος το ύψος της αποχής, η οποία ευνοεί τον πρώτο, ειδικά όταν αυτός καταφέρει να οδηγήσει στην κάλπη τους ψηφοφόρους του. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κερδίζει τους άλλους δύο υποψηφίους στον δεύτερο γύρο. Ευκολότερα κερδίζει τον κ. Μαλά από τον κ. Λιλλήκα, ενώ ο κ. Λιλλήκας κερδίζει τον κ. Μαλά στον δεύτερο γύρο.


Σχολιάστε εδώ