Πέρασε το βέτο των ΗΠΑ για τη ΔΕΠΑ

Συγκεκριμένα, έγινε μια… μικροδιορθωσούλα στους όρους του διαγωνισμού. Τη δουλειά ανέλαβε να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Διόρθωση που επιτρέπει σε έναν ξένο όμιλο που συμμετείχε στον διαγωνισμό να μπορεί να συμπράξει με ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα τεύχη του διαγωνισμού, που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ, δίνεται η δυνατότητα σε ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, να συμμαχήσουν εκ των υστέρων, ως εταίροι μειοψηφίας, με κάποια από τις εταιρείες ή κοινοπραξίες που θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Τι κρύβει αυτή η δήθεν αθώα αλλαγή;

Επιτρέπει τη σύμπραξη της αζέρικης εταιρείας SOCAR με τον ελληνικό όμιλο Μ+Μ που ανήκει στο δίδυμο Βαρδινογιάννης – Μυτιληναίος, δηλαδή το σχήμα που στηρίζουν οι Αμερικάνοι κόντρα στη ρωσική εισβολή στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με απόλυτα άριστες πηγές, η Μόσχα έχει ενοχληθεί και ήδη έχει μεταφέρει την έντονη δυσφορία της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Το τι θα κάνει είναι άγνωστο αυτήν τη στιγμή. Το ερώτημα είναι αν οι δύο ρωσικοί όμιλοι θα παραμείνουν στη συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Πάγια πάντως θέση της Ρωσίας είναι ότι το τελικό κριτήριο για το σε ποιον θα δοθούν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο τίμημα που θα προσφερθεί. Και μέχρι τώρα, τα περισσότερα χρήματα δίνουν οι δυο ρωσικοί όμιλοι. Η GAZPROM, που λέγεται ότι προσφέρει 1,2 δισ. ευρώ και η SINTEZ 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η αζέρικη εταιρεία δίνει πολύ πιο κάτω από 1 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στο φύλλο της 13ης Ιανουαρίου (είχε προηγηθεί το πρωτοσέλιδο στις 16 Δεκεμβρίου με τίτλο «Αμερικανορωσικός πόλεμος για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ», όπου αποκαλύπταμε όλο το παρασκήνιο της εμπλοκής) γράφαμε για τον ώμο εκβιασμό της Ουάσινγκτον να μη δοθεί η ΔΕΠΑ στους Ρώσους. Με την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού αποδεικνύεται ότι ο εκβιασμός πέρασε…


Σχολιάστε εδώ