«Κρύψαμε την αλήθεια για τη βιωσιμότητα του χρέους»!
Δεν τους λέγαμε ότι αυτά είναι βλακείες. Αυτό ήταν μια αυτοσυγκράτηση». Είναι ένα εκρηκτικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιάννη Πρετεντέρη στην ηλεκτρονική www.iefimerida.gr και την Κατερίνα Ανέστη για τις συνθήκες που επικρατούσαν την άνοιξη του 2010, όταν το ΔΝΤ ήταν προ των πυλών.
Με αυτοκριτική διάθεση και ακολουθώντας μια «λογική Λοβέρδου» περί Μνημονίου και ΔΝΤ, ο Γ. Πρετεντέρης αναφέρεται σε τρίτους που επέβαλαν τη γραμμή υποστήριξης του Μνημονίου και του ΔΝΤ. Με την παραδοχή «όλοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι βιώσιμο, αλλά μας έλεγαν μην το πείτε τώρα, δεν είναι σωστό» από τον κορυφαίο τηλεοπτικό σχολιαστή της χώρας γίνεται κατανοητό πως τουλάχιστον στο Mega γνώριζαν ποια ήταν η κατάσταση αναφορικά με το χρέος, αλλά υποστήριζαν άλλη θέση, διότι τους το είχαν ζητήσει κάποιοι, που δεν κατονομάζονται!
Τον Απρίλιο του 2010 είχε γίνει γνωστό πως υπήρχε μια εταιρεία lobbying που είχε καλέσει ανώτατα στελέχη και διευθυντές Μέσων Ενημέρωσης για να τους εξηγήσει ποια ήταν η «γραμμή» που έπρεπε να ακολουθήσουν. Επί του ζητήματος δεν υπήρξε καμία έρευνα για την «εν χορώ» υποστήριξη και υπεράσπιση του Μνημονίου από ΜΜΕ, παρουσιαστές, σχολιαστές και αρθρογράφους.
«Τσακωνόμαστε με τους τηλεθεατές για λογαριασμό της κυβέρνησης»!
Αφορμή για τη συνέντευξη Πρετεντέρη και τη σαφή αναφορά στην αποσιώπηση γεγονότων είναι το βιβλίο του «Ο ψυχρός εμφύλιος. Τα πρόσωπα και τα γεγονότα που διέλυσαν μια χώρα» (Εκδόσεις Πατάκης), όπου ο Γ. Πρετεντέρης είναι ακόμη πιο σαφής για το ποιος χάραξε αυτήν τη γραμμή, χωρίς να αναφέρει όμως πρόσωπα και καταστάσεις.
«Με μεγάλη ευκολία και ακόμη μεγαλύτερη προχειρότητα τα Μέσα Ενημέρωσης επικαλούνταν συνεχώς τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών, πράγμα που λειτουργούσε όμως και ως επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς», αναφέρει στο βιβλίο του (σελ. 102). «Εκ των υστέρων όμως», παραδέχεται ο Γιάννης Πρετεντέρης, «είμαι βέβαιος ότι φωνάξαμε “Λύκος!” περισσότερες φορές απ’ όσο χρειαζόταν». «Σχεδόν για έναν χρόνο αναπαρήχθηκε μάλλον αβασάνιστα το επίσημο παραμύθι ότι “το χρέος είναι βιώσιμο”, ενώ πολλοί από εμάς ξέραμε ότι δεν είναι» (σελ. 103). Στο βιβλίο του ο Γ. Πρετεντέρης επικαλείται και μια συνάντηση που είχε στις 11 Απριλίου 2011 με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Νομίζω, του είπα, ότι σπανίως κυβέρνηση έτυχε καλύτερης μεταχείρισης από τον Τύπο», γράφει ο δημοσιογράφος (σελ. 127). «Αλλά ως ένα σημείο! Δεν γίνεται να τσακωνόμαστε εμείς με τους τηλεθεατές ή τους αναγνώστες για λογαριασμό σας».