Κοινό μέτωπο της Αριστεράς φοβάται η κυβέρνηση

Όσο κι αν η πιθανότητα συγκρότησης κοινού μετώπου φαντάζει ακόμη μακρινό ενδεχόμενο, οι τάσεις προσέγγισης που εκδηλώνονται από διάφορες πλευρές συνιστούν μια νέα πραγματικότητα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και, ως εκ τούτου, προβληματίζει τα κυβερνητικά στελέχη.

Κεντρικό ρόλο στις διεργασίες διαδραματίζει, όπως είναι φυσικό, ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της κοινοβουλευτικής δύναμης που διαθέτει. Σε δηλώσεις αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε στον πολιτικό διάλογο την πρότασή του για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με αριστερό πρόσημο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Π. Λαφαζάνη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με τις παραπάνω αναφορές η Κουμουνδούρου «κλείνει το μάτι» στη ΔΗΜΑΡ πρωτίστως και δευτερευόντως στο ΚΚΕ για συμπόρευση στο προσεχές μέλλον. Οι συνεργάτες τού πρωθυπουργού δεν θεωρούν πιθανή αυτήν την ώρα μια αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τι μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες και ιδίως μετά τις εκλογές. Στην κυβέρνηση δεν πέρασε απαρατήρητη η ενεργής κι ευθεία στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ στη σφοδρή διαμάχη του με την κυβέρνηση, με αφορμή την «εισβολή» των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας. Η Κουμουνδούρου κατήγγειλε με δριμύ τρόπο την επέμβαση των ΜΑΤ, ενώ βουλευτές τού κόμματος προσήλθαν διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη και την παραπομπή σε δίκη των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Όλα αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η «περίοδος έχθρας», που υπήρχε μέχρι πρότινος, αποτελεί παρελθόν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είναι βαθύ και πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί στον ορατό ορίζοντα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε εκτενής συζήτηση για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα έναντι της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε πιο διαλλακτικός, ανέφερε ότι ο Φ. Κουβέλης είναι «εγκλωβισμένος» στον κυβερνητικό συνασπισμό κι έδειξε να κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Αντίθετα, στελέχη του Αριστερού Ρεύματος ήταν ιδιαίτερα επικριτικά για τον ρόλο που διαδραματίζει η ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση προσφέρει «άλλοθι» για αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα, επεκτείνεται σ’ ένα ευρύτερο πλέγμα θεμάτων. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι σύντομα η διάσταση θα μετεξελιχθεί σε ρήξη. Ότι οι συνιστώσες, που διαχρονικά τάσσονται υπέρ μιας δυναμικής παρουσίας του κόμματος στα όρια του ακτιβισμού, θα αποσπαστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να κινηθούν αυτόνομα. Εξέλιξη που μεσοπρόθεσμα θα διευκόλυνε τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που κινούνται στον κεντρώο χώρο. Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν τα στελέχη της ΝΔ, που υπογραμμίζουν ότι με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πιο «συστημικός», άρα και λιγότερο «επικίνδυνος» για τα συμφέροντα των λεγόμενων «νοικοκυραίων».

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ