Καταρρέει η δημόσια περίθαλψη σε Πάρο και Αντίπαρο

Τα μνημόνια χτύπησαν και το Κέντρο Υγείας της Πάρου που βρίσκεται πλέον σε κατάρρευση. Το υπουργείο Υγείας επί δύο χρόνια κωφεύει στις διαμαρτυρίες των κατοίκων των νησιών και δεν προκηρύσσει την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ.

Από τις 4 οργανικές θέσεις παθολόγων ή γιατρών γενικής ιατρικής, οι 3 θέσεις είναι κενές, οι 2 θέσεις καρδιολόγων είναι κενές, οι 2 θέσεις παιδιάτρων είναι κενές, η θέση του γυναικολόγου είναι κενή, η θέση του ορθοπεδικού είναι κενή , η θέση της μαίας είναι κενή, 2 θέσεις νοσηλευτριών είναι κενές και το ΕΚΑΒ αδυνατεί να καλύψει τις βάρδιες σε 24ωρη βάση, αφού από τους 11 διασώστες που προβλέπονται υπηρετούν μόνο 6.

Τα ιατρικά εργαστήρια λειτουργούν με ελάχιστα υλικά, αφού αυτά χορηγούνται από το νοσοκομείο της Σύρου με το σταγονόμετρο και τα ιατρικά μηχανήματα επισκευάζονται με χορηγίες κατοίκων του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, ότι σύλλογος της Πάρου κάλυψε το έλλειμμα σε φιλμ του ακτινολογικού, δημοτικός σύμβουλος κάλυψε τη δαπάνη ανταλλακτικού του υπερηχογράφου και το όχημα του λιμεναρχείου μετέφερε γηραιό ασθενή από το λιμάνι στο χωριό του ξηλώνοντας τα πίσω καθίσματα.

Προκειμένου να εμβολιασθούν μαθητές ήρθε με καθυστέρηση κλιμάκιο γιατρών από το νοσοκομείο της Σύρου, ενώ ένας σύλλογος γυναικών της Πάρου για να εμβολιάσει παιδιά έφερε τους γιατρούς του κόσμου.

Περισσότεροι από 150 κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου με εκπροσώπους όλων των φορέων των νησιών και της τοπικής Εκκλησίας αναχωρούν από την Πάρο σήμερα για να συγκεντρωθούν αύριο στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, όταν η συντονιστική επιτροπή θα παραδίδει την επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό και θα του ζητά να προχωρήσει σε άμεση λύση του προβλήματος που αφορά την ζωή των χιλιάδων κατοίκων των νησιών.


Σχολιάστε εδώ