«Κάνει νερά» ο Κουβέλης!

Όπως όλα δείχνουν, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι αποφασισμένο να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το προεκλογικό μότο «Νόμος και Τάξη», στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση μηνύματα για την πιστή τήρηση όσων προβλέπει το Μνημόνιο 3. Έτσι, μετά την αδιάλλακτη στάση της ΝΔ, ο κ. Κουβέλης κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών την περασμένη Δευτέρα, τονίζοντας πως «τα προβλήματα των αγροτών είναι υπαρκτά και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», ενώ δεσμεύτηκε από την πλευρά του πως θα τα θέσει στην κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξουν λύσεις.

Βέβαια, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τη στάση της ΔΗΜΑΡ, καθώς το τελευταίο περίπου δεκαήμερο διαφοροποιήθηκε, και μάλιστα συστηματικά, τόσο στις επιθέσεις που γίνονταν από τη ΝΔ στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου όσο και στο μέτωπο με τους εργαζομένους στα ΜΜΜ. Το… στενάχωρο για τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως ο Φώτης Κουβέλης δεν ευθυγραμμίζεται όσο θα ήθελαν με τη γραμμή του Αντ. Σαμαρά, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να «χάνει» την πάλαι ποτέ εξολοκλήρου στήριξη του… «φίλου Φώτη». Βέβαια, η αλήθεια είναι πως και στο παρελθόν ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος επιχείρησε να παίξει τον ρόλο του ισορροπιστή, δίχως ωστόσο να επιτύχει ουσιώδη αποτελέσματα. Αντιθέτως, έστρεψαν τα βέλη εναντίον του οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τη ΔΗΜΑΡ για α λα καρτ στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού, τονίζοντας πως κάθε φορά που τα βλέπουν σκούρα στην Αγίου Κωνσταντίνου το βάζουν στα πόδια.

Το μήνυμα, πάντως, από την ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας ήταν σαφές: «Τα προβλήματα των αγροτών και των ασφαλισμένων λύνονται με διάλογο, στη βάση θετικών και ρεαλιστικών προτάσεων. Η τεχνητή ένταση και η επίδειξη πυγμής δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων των εργαζομένων». Προς επίρρωση των παραπάνω, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας κυρίως για τα τελευταία επεισόδια με το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε πως «το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν έχουν επιδιώξει ποτέ βίαιης μορφής εκδηλώσεις και η κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το θέμα πιο χαλαρά», επισφραγίζοντας τη διαφορετική προσέγγιση του κόμματός του στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Περισσού.

Αλλάζει την ατζέντα ο Φ. Κουβέλης

Εν όψει της έναρξης του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο, το κόμμα με το αριστερό πρόσημο άδραξε την ευκαιρία και πέρασε σε μια διαφορετικού τύπου πρωτοβουλία, προτάσσοντας τα ζητήματα διαφάνειας και αλλαγής του πολιτικού συστήματος, τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της ΔΗΜΑΡ το προσεχές διάστημα. Το επιτελείο της Αγίου Κωνσταντίνου, όπως είχε αποκαλύψει προ μηνός το «Π», υπό τη μαεστρία του βουλευτή Γιάννη Πανούση, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Πολιτικό σύστημα σε κρίση», στην οποία ο Φώτης Κουβέλης, συνοψίζοντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων συνταγματολόγων, τόνισε ότι «μια στρατηγική εξόδου από την κρίση οφείλει να απαντήσει πειστικά στο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προέταξε ως βασική αρχή την εφαρμογή του δόγματος της πυγμής σε ό,τι παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον, σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει το πολιτικό στίγμα του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και στην κοινωνία, που είναι στα… κάγκελα. Ως εκ τούτου, επισήμανε την ανάγκη για εξυγίανση και διαφάνεια σε όλες τις πτυχές του πολιτικού συστήματος, με ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με υπαγωγή των οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου, με την προφανή- όπως τόνισε- κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος που αφορά την παραγραφή των αδικημάτων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του στον εκλογικό νόμο, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, που πιθανότατα δεν ακούστηκε ευχάριστα στα… ώτα της κυβέρνησης, με τις παρούσες τουλάχιστον συνθήκες, δεδομένων μάλιστα των δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ, που τονίζουν πως «εμείς δεν έχουμε τον κατάλληλο αριθμό βουλευτών για να φέρουμε τέτοια πρόταση, αλλά αν τη φέρει κάποιος άλλος, εμείς θα στηρίξουμε».

Το παρασκήνιο και η… original ΔΗΜΑΡ

Το παρασκήνιο της εκδήλωσης ήταν πλούσιο, καθώς έδωσαν το «παρών» ηχηρά ονόματα της πολιτικής σκηνής. Παρόντες ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, οι «λοχαγοί» του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Μανίκας, Βαγγέλης Μαλέσιος, Μηνάς Σταυρακάκης, ο πρώην υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, αλλά και ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Για το τέλος αφήνουμε τις παρουσίες των κ. Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινά, οι οποίοι έκαναν εμφάνιση-έκπληξη, καθώς λίγες ώρες πριν είχαν ανακοινώσει -σε μια άτυπη συνέντευξη- πως θα επιδιώξουν την επιστροφή στις ιδρυτικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της ΔΗΜΑΡ. Οι δύο «αντιρρησίες» βουλευτές έκαναν λόγο για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων, επικρίνοντας παράλληλα τον Φ. Κουβέλη και την ηγεσία του κόμματος για έλλειψη πολιτικής βούλησης και ανοχή απέναντι στη ΝΔ και στον Αντ. Σαμαρά. Επισήμαναν ότι έχουν επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -όχι όμως με την ηγεσία- και με το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας την προσχώρησή τους σε άλλον κομματικό σχηματισμό, αφού ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μουτσινάς τόνισε πως «δεν έχει ξεπεράσει τις παιδικές του αρρώστιες». «Οι πολιτικές μας θέσεις είναι πιο κοντά στην original ΔΗΜΑΡ», σημείωσαν οι δύο βουλευτές, οι οποίοι σημειωτέον έχουν προχωρήσει τις επαφές τους με στελέχη του Αριστερού Δικτύου -της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της ΔΗΜΑΡ-, με στόχο να παρουσιάσουν την πολιτική τους πλατφόρμα στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος την επόμενη εβδομάδα. Κατά τα λοιπά, το συμπέρασμα είναι πως παρατηρείται αρκετή κινητικότητα στο κόμμα με το αριστερό DNA, προφανώς γιατί αισθάνονται εξόχως «μουδιασμένοι» με όσα τους ξημερώνουν καθημερινά. Συνεπώς, το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα αντέξουν να λειτουργούν με τρόπο διφορούμενο και επαμφοτερίζοντα, κινδυνεύοντας παράλληλα να υποστούν φθορά, η οποία ήδη αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο Φώτης Κουβέλης, επομένως, πρέπει πράγματι να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του κόμματός του στη συγκυβέρνηση. Διαφορετικά, ο χρησμός της Πυθίας «ήξεις, αφήξεις ουκ, εν τω πολέμω θνήξεις»… θα βγει αληθινός!

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ