Η Μόσχα δανείζει την Κύπρο μέσω του ΔΝΤ

Ειδικότερα η Γερμανία, καθώς και άλλες χώρες, προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επωφεληθούν τα ρωσικά κεφάλαια. Οπότε η Ρωσία θα πρέπει να συνεισφέρει τον οβολό της. Ανάλογη επικοινωνία υπάρχει μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως όλα επί του παρόντος δείχνουν, η Ρωσία θα είναι μία από τις χώρες εκτός ΕΕ που θα συμμετέχουν στο Μνημόνιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Η συμμετοχή της Μόσχας θα γίνει μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ασφάλεια του δανείου και ΔΝΤ

Η Ρωσία έχει πρόθεση να βοηθήσει την Κύπρο. Πάντως εκτιμά ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει το δάνειο που ενδέχεται να δοθεί διμερώς. Άλλωστε, ένα από τα ζητήματα που τίθενται στον διάλογο είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 2,5 δισ. ευρώ, που δόθηκε προ ενός έτους στην Κύπρο. Το ποσό αυτό δεν θα αποπληρωθεί με χρήματα των Ευρωπαίων. Η φόρμουλα που θα ακολουθηθεί, ώστε η Ρωσία να συνεισφέρει στην οικονομική διάσωση της Κύπρου, θα πρέπει να είναι ενταγμένη στις διαδικασίες και στους μηχανισμούς του ΔΝΤ, για να μπορεί η Ρωσία να εισπράξει το δάνειό της με όση ασφάλεια θα το πράξουν και τα κράτη της Ευρωζώνης. Η δανειοδότηση από τη Μόσχα είναι συναφής με το γεγονός ότι το κυπριακό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή ξεπερνά το 120% επί του ΑΕΠ. Συνεπώς, για να είναι ικανοποιημένοι οι εταίροι και το ΔΝΤ θέλουν και την εμπλοκή της Ρωσίας, υπό το πρόσχημα ότι μεγάλα ρωσικά κεφάλαια βρίσκονται στην Κύπρο και ότι θα πρέπει να συνεισφέρει και η ίδια τον οβολό της στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Νομοτεχνικό ζήτημα

Σε θεσμικό επίπεδο, για να δανειοδοτηθεί η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα πρέπει να τελεί εν κινδύνω η οικονομία της, αλλά και να προκαλείται συστημικό πρόβλημα εντός της Ευρωζώνης. Και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται λόγος από διάφορους αξιωματούχους της ΕΕ, την ίδια στιγμή που ο κοινοτικός Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι οι Κασσάνδρες πού ήθελαν διάλυση της Ευρωζώνης έχουν διαψευσθεί.

Οι Κασσάνδρες και ο Ρεν

Ο κ. Ρεν, που μίλησε την περασμένη Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση βουλευτών εθνικών Κοινοβουλίων και ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι πριν από έναν χρόνο κυριαρχούσε η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και ανησυχία για την κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν πέρυσι τη διάσπαση της Ευρωζώνης διαψεύστηκαν». Και αυτό, είπε, οφείλεται σε θαρραλέες αποφάσεις που λήφθηκαν το 2012.

Οι κίνδυνοι

Βεβαίως, οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη συνεχίζουν να υπάρχουν, εφόσον το πρόβλημα της Κύπρου χαρακτηρίζεται συστημικό. Εξάλλου, το πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την ΕΕ είναι η στάση της Βρετανίας, η οποία ζητά μια μεταβατική περίοδο για να επιτύχει τις θεσμικές αλλαγές που η ίδια θέλει. Ενώ από τη μια γίνεται λόγος για περισσότερη Ευρώπη και εμβάθυνση, που σημαίνει ακόμη περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, θέλει να πάρει πίσω εξουσίες τις οποίες έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες. Και να ενισχύσει την εθνική κρατική της υπόσταση.

Βρετανία vs όλων

Η αλήθεια είναι ότι τα οικονομικά της Βρετανίας δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Το γεγονός όμως ότι το Λονδίνο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και εμπορικά κέντρα του κόσμου δημιουργεί συνθήκες αλληλεξάρτησης και καλύπτει στην ουσία τα προβλήματα. Θεωρείται ότι η Βρετανία χρησιμοποιεί την έξοδό της ως απειλή για να επιτύχει τη θεσμική αναδιαμόρφωση της ΕΕ, με βάση τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Αλλά εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη η έξοδος των Βρετανών, λόγω υψηλού κόστους και σωρείας προβλημάτων που θα προκύψουν σε όλα τα επίπεδα. Ήδη, οι Γάλλοι έχουν προσκαλέσει βρετανικές εταιρείες να εγκαταστήσουν την έδρα τους στη Γαλλία, σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας, ώστε να έχουν τα οφέλη της ΕΕ. Ανάλογη τακτική θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η διαδικασία αυτή αρχίζει τώρα και είναι αντιληπτό ότι θα εξελιχθεί σε ένα σκληρό διπλωματικό, θεσμικό και οικονομικό πόκερ.


Σχολιάστε εδώ