Η διάλυση έφθασε μέχρι το Κατάρ…

Εκεί υπήρχε μια πρέσβης, η κ. Ελένη Ζορμπαλά, που πριν ακόμη προκύψει η επίσκεψη είχε νεύρα, πολλά νεύρα. Δικαιολογημένα ίσως, αλλά και στο σημείο να ακούγονται τόσες γκρίνιες, πότε για τη μαγείρισσα που δεν διαθέτει η πρεσβεία, πότε για το προσωπικό που δεν μπορεί να πληρωθεί, πότε για το αυτοκίνητο που χάλασε και όλα τα γνωστά.

Είχε παρατηρηθεί όμως μια σημαντική καθυστέρηση στην ενημέρωση για τις προθέσεις των Καταριανών, του τι σκέπτεται η βασιλική οικογένεια για τις επενδύσεις στην Ελλάδα κ.λπ. Έτσι σιγά σιγά έφτασε και στο Μέγαρο Μαξίμου αυτό που λίγο-πολύ όλοι γνώριζαν στο νεοκλασικό. Η πρέσβης δεν είχε κατορθώσει να δημιουργήσει και να συντηρήσει κάποιες στοιχειώδεις σχέσεις με την κυβέρνηση του Κατάρ.

Φαντασθείτε λοιπόν το τι έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ζήτησαν από την πρεσβεία, αρκετό καιρό πριν, να κλείσει ορισμένα ραντεβού και η απάντηση που δόθηκε ήταν ο τηλεφωνικός αριθμός της διεύθυνσης εθιμοτυπίας του καταριανού ΥΠΕΞ!

Εκεί άρχισαν να τα παίρνουν κάποιοι στο κρανίο. Η κυρία πρέσβης παρακάμφθηκε και έγιναν τουλάχιστον δύο αποστολές από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντόχα, που οργάνωσαν κουτσά-στραβά το ταξίδι, αγνοώντας και παρακάμπτοντας εντελώς την κυρία πρέσβη.

Η κυρία Ελ. Ζορμπαλά είχε άλλη δουλειά. Η «Ελληνοφρένεια» είχε σκοπό να δοκιμάσει τη σοβαρότητα του ΥΠΕΞ ή τουλάχιστον κάποιων εκ των υπαλλήλων του. Η κ. πρέσβης, νομίζοντας ότι συνομιλεί με τον συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, άνοιξε την κάρδια της, περιγράφοντας το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ντόχα, τις επιδιώξεις του. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι είπε τον προσωπικό καημό της, που δεν είχε μαγείρισσα. Βλέπετε, το πρόβλημα είχε προϋπάρξει και σε εθνική γιορτή, που ανακατεύτηκε το συμπάν στο ΥΠΕΞ για το ποιοι και πώς θα προσκληθούν για την 25η Μαρτίου, ποιοι θα αναλάμβαναν να πλάσουν τα κεφτεδάκια και άλλα τέτοια ωραία και θλιβερά.

****

— Πήραν ΦΕΚ οι διορισμοί σε θέσεις πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων του Θεόδωρου Σωτηρόπουλου και του Βασίλειου Αχιλλέα Πισπινή. Ο κ. Πισπινής μάλλον μπαίνει ως το «μάτι» του Στ. Βασιλόπουλου στις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί μεν στη θέση του τον Π. Αποστολίδη, αλλά θέλει και μια ακόμη παρουσία ως ανάχωμα σε διάφορες απαιτήσεις των Τούρκων.

— Όσο για τον Θ. Σωτηρόπουλο, παραμένει επικεφαλής της ΜΕΑ ΕΕ, αν και μάλλον είναι αδόκιμο το γεγονός ότι η επανατοποθέτησή του δεν πέρασε, έστω τυπικά, από το Ανώτατο Υπηρεσιακό.

Η διατήρηση του κ. Σωτηρόπουλου στις Βρυξέλλες, όπου θα βγάλει και όλη την ελληνική προεδρία, ήταν προσωπική επιλογή του Αντ. Σαμαρά, την οποία πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων και στο νεοκλασικό της Β. Σοφίας!

— Είδαμε τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια, που ο υπουργός ενημέρωσε και για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το 2014, η οποία θα είναι, όπως είπε, μια φθηνή σε κόστος προεδρία. Και θυμηθήκαμε τις προηγούμενες ελληνικές προεδρίες, όταν σπαταλήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια για φιέστες. Στη Χαλκιδική, στο Ζάππειο, στο Καστελλόριζο. Δεκάδες εκατομμύρια, εκ των οποίων τα περισσότερα κατέληγαν σε τσέπες ημετέρων, που αναλάμβαναν τη διοργάνωση. Από το κέτερινγκ μέχρι τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις…

— Στο άλλο περιστατικό έγινε ο κακός χαμός στην ΜΕΑ ΝΑΤΟ, μια και ο κ. Διακοφωτάκης φαίνεται να εξέλαβε κάποιες κινήσεις της διοίκησης ως προσπάθεια υποβάθμισής του. Και έτσι στράφηκε προς την ανώτερή του ιεραρχικά Κατερίνα Νασίκα γραπτώς και μάλιστα με χαρακτηρισμούς που υπερέβαιναν τα ειωθότα.

• Ο Τρύφων Παρασκευόπουλος εν βρασμώ έστειλε την υπόθεση στο Πειθαρχικό, προτού καταβληθεί μια προσπάθεια συμβιβασμού, κατόπιν της οποίας η υπόθεση θα μπορούσε να κλείσει με μια συγγνώμη και να διασκεδασθούν οι όποιες παρεξηγήσεις. Το αστείο είναι ότι μέχρι να φθάσει η υπόθεση στο Πειθαρχικό, ο κ. Διακοφωτάκης είχε επιστρέψει στην Αθήνα, είχε παραδεχθεί ότι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς ήταν ακραίοι και είχε ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτό, συγγνώμη που είχε αποδεχτεί η κ. Νασίκα.

— Ο Σύλλογος Επιστημόνων της Δυτικής Θράκης είναι γνωστού προσανατολισμού και διασυνδέσεων. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι ο Σύλλογος μετά τη Θράκη άνοιξε παραρτήματα και σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη. Και τώρα άνοιξε γραφεία και στη… Λάρισα, στα εγκαίνια των οποίων, για να μην υπάρχει παρεξήγηση σχετικά με τις προθέσεις, παρέστη και ο τούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης Τουγρούλ Μπιλτεκίν. Η απορία, εκτός των άλλων, είναι: Σε περίοδο λιτότητας πού βρίσκει τα χρήματα γι’ αυτά τα μεγάλα ανοίγματα ο Σύλλογος Επιστημόνων;

— Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει και με τα πειθαρχικά συμβούλια. Δεν είναι δυνατόν όλες οι διχογνωμίες, όλες οι προσωπικές διαφωνίες ή και αντιπαραθέσεις, όλες οι αντιδικίες να παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Δείτε τις τελευταίες περιπτώσεις, Λώζου vs Ιωάννου και Διακοφωτάκη vs Νασίκα.

— Ας πιάσουμε την πρώτη περίπτωση, την οποία το Πειθαρχικό παρέπεμψε για την επόμενη συνεδρίαση του. Ο πρέσβης Ε. Λώζος έχει πιθανότατα πολλά δίκια με το μέρος του. Το ακριβό σπίτι στη Βιέννη δεν το μίσθωσε ο ίδιος, αλλά αντίθετα έκανε προσπάθειες να απεμπλακεί από αυτό. Η σύγκρουση με τον υφιστάμενό του, με δεδομένη τη συγκρουσιακή φυσιογνωμία του κ. Ιωάννου (που δεν είναι αναγκαία αρνητική) οδήγησε σε αδιέξοδο. Ο πρέσβης παρέπεμψε τον υφιστάμενο στο Πειθαρχικό, με το επιχείρημα και του λανθασμένου χειρισμού σοβαρών υπηρεσιακών θεμάτων, ο δε υφιστάμενος, που είναι και νεότερος, εξαπέλυσε «ηλεκτρονικό» πόλεμο εναντίον του προϊστάμενου του, που διαβάζει σημεία και τέρατα στο διαδίκτυο για το πρόσωπό του και την καριέρα του.

Η εξέταση της περίπτωσης μετατέθηκε για την επομένη εβδομάδα, αλλά πάντως το κλίμα είναι βαρύ…

— Το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ να αναλώνεται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και έριδες μεταξύ των διπλωματών, αλλά οφείλει να εξετάζει και να τιμωρεί όσα πραγματικά πειθαρχικά παραπτώματα διαπιστώνει…

— Η απουσία του Δημ. Αβραμόπουλου από σημαντικά ταξίδια του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά έχει δώσει λαβή για σχόλια και σενάρια. Γεγονός είναι πάντως ότι χωρίς επισήμως να υπάρχει παράκαμψη του κ. Αβραμόπουλου, τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής τα έχει πάρει όλα πάνω του ο Αντ. Σαμαράς. Και αυτό δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο για τη Βασιλίσσης Σοφίας.


Σχολιάστε εδώ