Η «δημοσκοπική κόπωση» φέρνει… γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη στη συνεδρίαση της Γραμματείας μέσα στην εβδομάδα καταγράφηκαν οι πρώτες φωνές κριτικής για τις επιλογές της ηγεσίας, όπως αυτές εκφράστηκαν με όσα δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στην περιοδεία του στις ΗΠΑ, που ερμηνεύθηκαν ως «δεξιά στροφή», και το θέμα αναμενόταν να είναι κυρίαρχο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν προγραμματισμένη για το τρέχον Σαββατοκύριακο.

Η κριτική προέρχεται από την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη -και όχι μόνο- και στον πυρήνα της αναφέρει ότι το μήνυμα από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στις περιοδείες του στο εξωτερικό ήταν «θολό» και έδωσε αφορμή στους αντιπάλους του κόμματος να μιλήσουν για εγκατάλειψη πάγιων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιρρήσεις αφορούν τον εκθειασμό από τον Αλ. Τσίπρα της πολιτικής που ασκεί ο Μπ. Ομπάμα στις ΗΠΑ, με τους διαφωνούντες να τονίζουν ότι η πολιτική Ομπάμα είναι μια πολιτική λιτότητας, που δεν δικαιολογεί ανοίγματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ κριτική δέχθηκε και η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη του ΔΝΤ.

Η ηγεσία του κόμματος απαντά σε όλα αυτά ότι στις διεθνείς επαφές του προέδρου τέθηκαν ξεκάθαρα στους συνομιλητές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -όπως λένε- ως δύναμη που έχει ρεαλιστικό στόχο να κυβερνήσει τη χώρα δεν μπορεί στο διεθνές επίπεδο να έχει επαφές μόνο με τους συμμάχους του.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, διαβλέποντας τη σύγχυση που πάει να δημιουργηθεί σχετικά με το στίγμα του κόμματος, έσπευσε με συνέντευξή του στον ιστότοπο TVXS να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει αλλάξει η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παραμένει «μία και σαφής»:

«Κατάργηση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης».

Με αυτήν τη γραμμή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πήραμε τον Ιούνιο 27% και με την ίδια γραμμή θα διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Κριτική επίσης δέχθηκε και η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη ΝΕΤ, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι θα συμμαχήσει και «με τον διάβολο» προκειμένου να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να απαλλάξει τη χώρα από το Μνημόνιο, μη αποκλείοντας δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας αλλά και δυνάμεις που προέρχονται από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Ο ίδιος απαντά ότι στη σημερινή συγκυρία, που καταστρέφεται ο λαός, «η διαχωριστική γραμμή δεν είναι με ποιους πολέμησαν οι παππούδες μας στον Εμφύλιο, η διαχωριστική γραμμή είναι το Μνημόνιο, ποιος το υποστηρίζει και ποιος όχι».

Κατά την ανάλυση του Αλ. Τσίπρα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν μετατοπίσεις και αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και ίσως να προκύψουν και νέα σχήματα. Τα ηγετικά στελέχη τονίζουν ότι είναι τόσο ρευστό το πολιτικό σκηνικό, που δεν αποκλείεται τίποτα, και υπενθυμίζουν ότι πριν από ενάμιση χρόνο κανένας δεν θα φανταζόταν ότι θα μπορούσαν να προκύψουν οι σημερινοί πολιτικοί σχηματισμοί.

Εμείς, λένε, έχουμε το πρόγραμμά μας και θα διεκδικήσουμε την πλειοψηφία. Και ακόμα κι αν έχουμε αυτοδυναμία, θα αναζητήσουμε συνεργασία βάσει κατεύθυνσης, η οποία θα είναι η κοινωνική σωτηρία, που για εμάς σημαίνει κατάργηση του Μνημονίου. Και αυτό θα είναι «η μίνιμουμ πλατφόρμα της κυβέρνησης εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας».

Με δεδομένη τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να δημιουργηθεί ένας πολιτικός χώρος που θα είναι όμορος με την Αριστερά και όχι όμορος με τη Δεξιά, και ειδικότερα με την ακροδεξιά ρητορική του Σαμαρά.

Δεν ξέρουμε, λένε τα στελέχη του, τι θα γίνει με τη ΔΗΜΑΡ, που είναι ένα κόμμα που δεν έχει στρατηγική, γιατί ο πάση θυσία κυβερνητισμός δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση στρατηγική. Βλέπουν ότι στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν ενδιαφέρουσες διεργασίες και δεν αποκλείουν τίποτα για το επόμενο διάστημα, πολύ περισσότερο αν συνεχιστεί η ακολουθούμενη αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, που εκθέτει τη ΔΗΜΑΡ στα μάτια των ψηφοφόρων της.

Ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τονίζουν, μπορεί να υπάρξουν διεργασίες και να απελευθερωθούν δυνάμεις που ενδεχομένως μπορούν, υπό όρους, να συμπορευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του κόμματος δείχνει να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την εσωκομματική κριτική και κάνει λόγο για παρέμβαση ισχυρών εκδοτικών συμφερόντων, που επιχείρησαν να δώσουν μια εικόνα σύγκρουσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, δεν θα σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, στο οποίο θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

«Εάν ψάχνουν για προβοκάτορες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, να το ξεχάσουν, δεν θα τους βρουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα θα συνεχίσει την πορεία του με τους στόχους που έχει θέσει, κάτω από τους οποίους στοιχίζονται όλα τα στελέχη άσχετα από τις διαφωνίες που καταθέτουν στον εσωκομματικό διάλογο.

Εν τω μεταξύ, δεν περνάει απαρατήρητη η δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος παίρνει ολοένα και πιο σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα προφανώς σε μελλοντικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν στον χώρο. Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη παρέμβασή του ανέφερε για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «παρότι ένα κόμμα αριστερής καταγωγής είναι αξιωματική αντιπολίτευση, ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο μεγάλη η πολιτική απουσία της Αριστεράς, και αυτό είναι το μεγάλο παράδοξο».


Σχολιάστε εδώ