Αχός βαρύς ακούγεται…

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και εύλογα προκαλούν ευρύτερη ανησυχία. Αποκορύφωμα, η σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΚΚΕ και, δευτερευόντως, με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εισβολή και την κατάληψη του γραφείου του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Η κυβέρνηση κατήγγειλε εκτεταμένες φθορές στα γραφεία και απόπειρα προπηλακισμού του κ. Βρούτση. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο εκρηκτική μετά την επέμβαση των ΜΑΤ και τη σύλληψη 35 συνδικαλιστών. Οι τελευταίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και πρόκειται να δικαστούν στις 12 Φεβρουαρίου με την κατηγορία της παράνομης παραμονής σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας, αλλά όχι για φθορά δημόσιας περιουσίας. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε «προβοκάτσια» του υπουργού Εργασίας τα «περί φθορών» στο γραφείο του, υποστηρίζοντας ότι τις ζημιές τις προκάλεσαν οι άνδρες των ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τους συνδικαλιστές, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για «αυταρχικό αμόκ», καθώς με τη βία προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαϊκό ταξικό κίνημα. Τον ισχυρισμό του ΚΚΕ διέψευσε η ΕΛΑΣ.

Στον χορό…

ΤΕΤΑΜΕΝΟ, στο μεταξύ, εξακολουθεί να είναι το κλίμα και στον χώρο των συγκοινωνιών, καθώς μπορεί λόγω της επιστράτευσης των εργαζομένων τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) να λειτουργούν, ωστόσο το «μέτωπο» παραμένει ενεργό. Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ΟΣΕ εξακολουθούν να βρίσκονται σε… κατάσταση κινητοποίησης. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, δεδομένου ότι οι κινητοποιήσεις τους κρίθηκαν παράνομες από τα δικαστήρια. Τη «σκληρή γραμμή» της κυβέρνησης καταγγέλλει και η ΓΣΕΕ, η οποία προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 20 Φεβρουαρίου.

Σε αναμονή

«ΕΠΙ ποδός πολέμου» βρίσκονται οι αγρότες, αναμένοντας τις τελικές απαντήσεις της κυβέρνησης σε σειρά αιτημάτων που έχουν υποβάλει. Τα ανά την επικράτεια μπλοκ με τα τρακτέρ ενισχύονται σταδιακά, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποκλεισμού των εθνικών δρόμων. Η ρητή εντολή του πρωθυπουργού είναι να αποτραπεί με κάθε τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ως εκ τούτου μια σύγκρουση των αγροτών με τις αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλουν είναι η μείωση του κόστους παραγωγής (τιμή πετρελαίου κ.ά.), όπως και η διατήρηση του υφιστάμενου φορολογικού καθεστώτος αλλά και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο πλευρό τους έχουν ταχθεί όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που εφαρμόζει οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στην καταστροφή, ενώ κρίσιμα θεωρούνται τα προσεχή εικοσιτετράωρα.

Φόρος πίστης…

Η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε τις προηγούμενες ημέρες και στο… θρησκευτικό πεδίο. Αφορμή στάθηκε η… πρωτοποριακή πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη να επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο οι ορθόδοξοι πολίτες προκειμένου να πληρώνονται οι ιερείς και να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός! Η ΝΔ έκανε λόγο για τις «χαοτικές συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την Κουμουνδούρου ότι προκρίνει την επιβολή ενός ακόμη φόρου, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών.

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη ΝΔ για απόπειρα στοχοποίησης της Αριστεράς, παίρνοντας παράλληλα αποστάσεις από την πρόταση του βουλευτή και κάνοντας λόγο για καθαρά «προσωπική άποψη». Ο κ. Κουράκης υποστήριξε ότι διαστρεβλώθηκαν οι θέσεις του και ότι ο ίδιος μετέφερε όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αμετανόητος

ΜΕΤΑ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ομολόγησε ότι «έπεσε έξω» στις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, ήταν η σειρά της Κομισιόν να αναγνωρίσει ότι είναι σε σημαντική απόκλιση οι δικές της προβλέψεις. Για τα ελλείμματα, τη μεταβολή του ΑΕΠ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την ανεργία κ.ά. Ωστόσο, παρά ταύτα, ο Π. Τόμσεν εμφανίζεται αδιάλλακτος και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι, αν δεν αυξήσει τα κρατικά έσοδα (από φόρους και αποκρατικοποιήσεις), θα υποχρεωθεί να περικόψει εκ νέου μισθούς και συντάξεις. Αισιόδοξος δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας για τις προοπτικές της οικονομίας και βέβαιος ότι το 2013 θα είναι ο τελευταίος χρόνος ύφεσης και το 2014 η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Επισήμανε, όμως, ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να υλοποιηθεί πιστά για να αποφευχθούν πρόσθετοι φόροι και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ακόμη πιο αισιόδοξος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο οποίος διαπίστωσε ότι «τα χειρότερα πέρασαν», ενώ διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ότι θα πάρουν πίσω τα 230 δισ. που έχουν δανείσει την Ελλάδα.

Υπό κρίση…

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας, με τις διαδοχικές επισκέψεις σε Γερμανία και ΗΠΑ αλλά και με τις θέσεις του σε σχέση με βασικές πτυχές της οικονομικής πολιτικής. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δέχθηκε την κριτική στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας για ασάφειες τόσο στις απόψεις του για την οικονομία όσο και στις δεσμεύσεις του σχετικά με το Μνημόνιο. Επίσης, τονίσθηκε ότι οι επισκέψεις στο εξωτερικό αποφασίσθηκαν και υλοποιήθηκαν χωρίς να προηγηθεί η αναγκαία εσωκομματική διαβούλευση. Από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται επιφυλάξεις και ενστάσεις για τη σκοπιμότητα των ταξιδιών του κ. Τσίπρα, που κατά την εκτίμησή τους αλλοιώνουν την επιχειρηματολογία και θολώνουν το στίγμα που πρέπει να εκπέμψει το κόμμα. Με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η διήμερη συνεδρίαση (χθες και σήμερα) της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα θα επιδιώξουν να καταγράψουν τις δυνάμεις τους.


Σχολιάστε εδώ