Απειλεί με πόλεμο η Τουρκία

Ο κ. Τσίπρας μετέφερε τα συμπεράσματα από τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος έχει αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές σχέσεις. Σήμερα η αποκάλυψη των ωμών τουρκικών απειλών που φέρνει στο φως το «ΠΑΡΟΝ» και αναφέρονται σε ένα αναφαίρετο κυριαρχικά δικαίωμα της χώρας μας, που απαιτεί η Τουρκία να μην εξασκήσουμε, εξηγεί γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε τις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, στο θέμα της ΑΟΖ. Είχε πει συγκεκριμένα:

– Η ΑΟΖ είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, όπως και η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Προφανέστατα ο κ. Τσίπρας θέλησε δημόσια να διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι στο θέμα της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόσημες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και η χώρα είναι μια γροθιά. Και τούτο γιατί από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, προέκυψε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η ΑΟΖ.

«Υπήρξε», τονιζόταν στην ανακοίνωση, «ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που απασχολεί σοβαρά τους Αμερικανούς».

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, της 23ης Ιανουαρίου, αναφερόταν ότι: «αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα πρέπει να υποστηριχθεί και από την πλευρά των ΗΠΑ». Προφανώς ο κ. Τσίπρας διατύπωσε το αίτημα αυτό στη συζήτηση με τον κ. Ρούμπιν, στην οποία συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσαν ο διπλωματικός του σύμβουλος Γιώργος Αϋφαντής και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Ρένα Δούρου. Είναι άγνωστο, πάντως, αν μετείχαν στη συζήτηση ή οι δυο άνδρες έμειναν μόνοι τους, τουλάχιστον στα απόρρητα θέματα, χωρίς μάρτυρες για το τι ειπώθηκε. Και αυτό είναι πάγια τακτική, σε τέτοιες συναντήσεις…


Σχολιάστε εδώ