Άγρια κόντρα του Α/ΓΕΕΘΑ με τον ΣΥΣΜΕΔ

Το έργο αυτό αναγνωρίσθηκε ακόμη και από τους σκεπτικιστές του εγχειρήματος «συνδικαλισμός στον στρατό». Όμως την τελευταία εβδομάδα μια ενέργεια του προεδρείου του ΣΥΣΜΕΔ ξεπέρασε τα εσκαμμένα και δικαίως δημιούργησε αντιδράσεις στο υψηλότατο επίπεδο, αυτό του Α/ΓΓΕΘΑ. Συγκεκριμένα, προ ολίγων ημερών ο ΣΥΣΜΕΔ με έγγραφό του εγκαλούσε τον Α/ΓΕΕΘΑ, εκφράζοντας την «έντονη δυσφορία και απογοήτευση των μελών μας, αλλά και πλήθους συναδέλφων μας», στη διαρροή πληροφοριών που φέρνει το Συμβούλιο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) να συζήτησε και να εισηγείται προς το υπουργείο Οικονομικών μια σειρά από ζητήματα, όπως κατάρτιση νέου μισθολογίου των στρατιωτικών με κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και των όποιων εναπομεινάντων επιδομάτων, νομοθέτηση 40ετούς πραγματικής υπηρεσίας χωρίς τον υπολογισμό πλασματικών ετών, αλλαγή προς το χειρότερο του θεσμικού πλαισίου εξελίξεως των υπαξιωματικών κ.λπ.

Όπως ήταν φυσικό, το έγγραφο αυτό, το οποίο κοινοποιήθηκε από τον ΣΥΣΜΕΔ παντού, δημιούργησε κύμα αντίδρασης τόσο στα εν ενεργεία όσο και στα εν αποστρατεία στελέχη, με τον Α/ΓΓΕΘΑ να αναγκάζεται να διαψεύδει μέσω τουίτερ. Όμως το απαράδεκτο ύφος του εγγράφου, απευθυνόμενο κατευθείαν στον Αρχηγό στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, τον οποίο καλούσε να «διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει» τις διαρροές και να ενημερώσει… ξεχείλισε το ποτήρι, αφού οι υπογράφοντες είναι ένας αντισυνταγματάρχης και ένας αρχικελευστής, πρόεδρος και γραμματέας του ΣΥΣΜΕΔ αντίστοιχα. Έτσι αμέσως ο Α/ΓΕΕΘΑ κάλεσε σε απολογία τους δύο «παραβάτες», κατηγορώντας τους ότι υπέπεσαν σε «πειθαρχική παράβαση», διότι χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους έγγραφα στοιχεία επέδειξαν «αυθάδεια, έλλειψη σεβασμού και υπακοής ως κατώτεροι προς ανώτερο», ενώ παράλληλα προσέβαλαν την πειθαρχία και την υπηρεσιακή τάξη στον στρατό, «προκαλώντας ανησυχία και σύγχυση» στα στελέχη, πράξεις οι οποίες τιμωρούνται από τον Στρατιωτικό Κώδικα.

Η ενέργεια αυτή του Μιχάλη Κωσταράκου βρήκε μάλλον περισσότερους υποστηρικτές απ’ ό,τι πολέμιους, ακριβώς λόγω του ύφους που χρησιμοποίησε ο ΣΥΣΜΕΔ, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να δώσει με διαρροή στη δημοσιότητα και τις απολογίες των δυο πρωταγωνιστών, ευτελίζοντας έτσι μια αυστηρώς στρατιωτική και «προσωπική» διαδικασία. Όπως ήταν φυσικό, στην απολογία τους αρνούνται τα πάντα, επιμένοντας μάλιστα ότι το επίμαχο έγγραφο «είναι διατυπωμένο στο προσήκον ύφος, δεν υπερβαίνει το αναγκαίο προς έκφραση μέτρο, δεν φανερώνει καμία αυθάδεια, έλλειψη σεβασμού και υπακοής σε ανώτερο, ούτε προσβάλλει την πειθαρχία και την υπηρεσιακή τάξη στον στρατό». Αν και η τρέχουσα συγκυρία είναι εξαιρετικά αρνητική, λόγω των τεράστιων περικοπών στα εισοδήματα των στελεχών, και πολλοί είναι εκείνοι που επικροτούν τις ενέργειες του ΣΥΣΜΕΔ, ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν πρέπει και δεν μπορεί να κάνει πίσω. Όπως έλεγε ανώτατος αξιωματικός στη στήλη, «διακυβεύεται το κύρος του θεσμού» και ότι η «υπομονή έχει και τα όριά της». Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…


Σχολιάστε εδώ