XΡΗΜΑτιστήριο

Το θέμα είναι πότε η κυβέρνηση, λόγω εθνικού συμφέροντος, θα σταματήσει τη διαδικασία παράδοσης των εγχώριων αγροτοβιομηχανιών στα χέρια επιχειρηματιών της γείτονος χώρας.

> Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κενό που θα προκύψει; Δεν ξέρω αν πρέπει να μας νοιάζει τι θέλουν οι τράπεζες, σχετικά με τον αναβαλλόμενο φόρο, και τι, κατʼ επέκταση, προτίθεται να τους δώσει η «τρόικα», ωστόσο αυτό που σίγουρα μας ενδιαφέρει είναι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Στατιστική Αρχή τον προσμετρήσει στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χώρας.

> Καραδοκούν να τους τα αρπάξουν! Οι βίαιες εναλλαγές των περισσότερων χρηματιστηριακών τιμών δημιουργούν συνεχείς αυξομειώσεις στα margins των επενδυτών, με αποτέλεσμα είτε να καλούνται να καλύψουν το άνοιγμα, είτε να οδηγούνται σε ρευστοποίηση των τίτλων.

> Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες! Μπορεί την έκδοση κάποιων σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων να τη συνοδεύουν ενημερωτικά δελτία και έγγραφα, που να περιγράφουν αφενός τη δομή τους και αφετέρου τους κινδύνους τους, ωστόσο οι περισσότεροι επενδυτές δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν πλήρως το ρίσκο που αναλαμβάνουν.

> Όσοι πιστοί, προσέλθετε… αμέσως! Η επανεξέταση των διατάξεων, που διέπουν την προπτωχευτική διαδικασία, για την καλύτερη προστασία πιστωτών, εργαζομένων, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών που διεκδικούν νόμιμες οφειλές, καταδεικνύει από μόνη της την προχειρότητα, για να μην πούμε τον δόλο, με τον οποίο συντάχθηκαν (φωτογραφικά).

> Το τι είπε ο Τάκης Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, δεν λέγεται! Μεταξύ άλλων: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δούμε ποια στοιχεία έχουν αξία και ποια όχι. Κι αυτό, γιατί το κράτος συνηθίζει να μην αφήνει να πεθαίνουν τμήματα που δεν έχουν αξία, με συνέπεια να βαρύνει το κόστος την Πολιτεία (!)…», «Το Δημόσιο δεν (!) είναι ο αδιαμφισβήτητος κύριος της περιουσίας του. Οι ξένοι έχουν δίκιο…». Τα συμπεράσματα δικά σας.

> Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Μήνυση κατά παντός υπευθύνου (διά κοινής δράσης και κοινού δόλου, αρμοδίου υπηρεσιακού παράγοντος και εξωθεσμικού τοιούτου συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού) για την πώληση της ΑΤΕ κατέθεσαν μια δικηγόρος και ένας επιχειρηματίας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την κλήτευση του τέως διοικητή της, κυρίου Θεόδωρου Πανταλάκη.

> Τι θέλει να πει ο ποιητής; Σε τι ακριβώς χρησίμευσαν τα swaps; Ποιος ο ρόλος της εταιρείας ειδικού σκοπού; Εδώ χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις! Η αύξηση του funding gap για το ΤΤ επήλθε, μεταξύ άλλων, από την απομείωση της σωρευμένης ζημίας, ελέω της σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων των Byzantium II Finance και Royal Bank of Scotland.

> Μιλάμε για τα δίκτυα μεταφοράς του νερού! Μήπως κάποιος από τους πολλούς ανευθυνοϋπεύθυνους του οικονομικού επιτελείου μπορεί να μας ξεκαθαρίσει αν η επικείμενη συγχώνευση της ΕΥΑΘ ΑΕ με την ΕΥΑΘ Παγίων, θα οδηγήσει στην πακέτο πώλησή τους;

> Το έχουμε ξαναδεί το έργο! Μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επέβαλε πρόστιμο στην UBS, επειδή εκπόνησε αναλύσεις για μετοχή οι οποίες δεν εξασφάλιζαν την ορθή ενημέρωση των επενδυτών, η αλλοδαπή επενδυτική όμως το απεδέχθη; Αν όχι και προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια να το ακυρώσει, τι θα κάνει η αρμόδια εποπτική αρχή; Θα το στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της ή θα επιτρέψει να καταπέσει;

> Το βέβαιο είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι της Starwood δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη! Ο περιφερειακός της διευθυντής, και υπεύθυνος για την Ελλάδα, Τιμ Ανανιάδης, ξεκαθάρισε ότι η εταιρία του δεν είναι επενδυτής, αλλά διαχειριστής ξενοδοχείων.

> Στη λογική τού όσο πιο πολλά χρωστάς, τόσο περισσότερο σε σέβονται; Μετά και την απόρριψη του αιτήματος προσωρινής διαταγής, που κατέθεσε ο όμιλος Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, για να δούμε πόσοι από τους πιστωτές του θα προχωρήσουν στην έκδοση διαταγών πληρωμής;

> Να φταίει το βαρύ κλίμα, με την υπόθεση της φυγάδευσης καταθέσεων; Να ευθύνεται το μικρό βάθος της αγοράς; Όπως και να έχει, πάντως, η HSBC Bank plc αποχωρεί σιγά σιγά από την Ελλάδα, εξ ου και η πώληση του ποσοστού της στην HSBC (ΕΛΛΑΣ) ΑΕΔΑΚ.

> Χωρίς πολλά σχόλια! Μπορεί να μην έχουμε τη νομική εξειδίκευση για να σας αναλύσουμε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, ωστόσο, με δεδομένο ότι το χρηματιστήριο λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός, η καταβαράθρωση της τιμής της μετοχής τού οργανισμού κάτι δείχνει, έτσι δεν είναι;

> Εντύπωση προκαλεί μία εκ των εναλλακτικών εξόφλησης του τιμήματος που παρέχει η Εθνική στον πλειοδότη του διαγωνισμού πώλησης του ξενοδοχείου «Gerakina Beach»! Αναφερόμαστε στη χρηματοδοτική μίσθωση μέσω της Εθνική Leasing.

> Να μας συγχωρεί η χάρη του! Θα διαφωνήσουμε με τον κ. Σπ. Κυρίτση, πρόεδρο του Συνδέσμου των Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, σχετικά με το άνοιγμα που επιχειρεί για την επιστροφή των χρηματιστηριακών εταιρειών, θυγατρικών των τραπεζών. Μπορεί οι προκλήσεις της αγοράς να είναι πολλές, ωστόσο δεν νομίζουμε ότι τα προβλήματα είναι ενιαία.

> Μήπως, κυρίες και κύριοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θέτετε το θέμα σε λάθος βάση; Η εταιρεία CARDLINK είναι το πρόβλημα ή οι συμφωνίες που πιθανόν να αναγκάζεται να υπογράψει με τις συνεργαζόμενες τράπεζες; Κατά τα άλλα, πράγματι η συγκέντρωση δύναται να δημιουργήσει ολιγοπωλιακή συμπεριφορά στις αγορές, τόσο της επεξεργασίας δεδομένων σχετικών με την αποδοχή καρτών, όσο και των συναλλαγών μέσω των ηλεκτρονικών μηχανημάτων points-of-sale.

> Ποιος ο ρόλος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου στις εκδόσεις των Ετήσιων Φορολογικών Πιστοποιητικών; Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις παρεμβάσεις των οργάνων της επί των διαδικασιών ελέγχου;

> Εν όψει των επικείμενων αλλαγών στη διοικητική πυραμίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν αρχίσει προ πολλού οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις των μεγάλων, ακολουθούμενες από τις φανερές των μικρών! Κάποιες παλλακίδες του οικονομικού ρεπορτάζ δεν αρκούνται στην ετσιθελική επιβολή της βούλησης των αφεντικών τους και στοχοποιούν τους αντιπάλους του εκλεκτού τους, με χτυπήματα κάτω από τη μέση.

> Χωρίς πολλά σχόλια! Κύριε εκκαθαριστά της bad ΑΤΕ bank, αληθεύει ότι η πληρωμή των εξόδων σας προηγείται ακόμα και της εξόφλησης του Δημοσίου, ως μετόχου της; Δηλαδή η πώληση-ρευστοποίηση των διαθέσιμων στοιχείων του ενεργητικού είναι πιθανό να μη φτάσει για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του;

> Δεν είναι η πρώτη, δεν θα είναι η μόνη περίπτωση! H πρόσφατη κόντρα μεταξύ τής πιστώτριας τράπεζας Credit Suisse και της δανειζόμενης Εξέλιξης Επενδυτικής, σχετικά με την αποτίμηση πλοίου της δεύτερης, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαφωνία κατά πόσο το τίμημα πώλησης κάλυψε επαρκώς τις υποχρεώσεις της, καταδεικνύει το κενό που υπάρχει στις εκτιμήσεις αυτού του είδους των παγίων, αλλά και την αδιαφορία των δανειστών να επιτύχουν καλύτερες τιμές προς όφελος του χρεώστη.

> Πέραν της γνωστής πιπίλας… εξορθολογισμού της δομής! Αληθεύει ότι φορολογικοί και δανειακοί είναι οι κύριοι λόγοι που ο όμιλος Βιοχάλκο προχωρά στη μεταβίβαση του τομέα χάλυβα από την εισηγμένη Σιδενόρ στη μη εισηγμένη θυγατρική ΔΕΠΑΛ ΑΕ;

> Κάτι μας λέει ότι οι τραπεζίτες κατασκευάζουν άλλοθι για τις επικείμενες αρνήσεις αναχρηματοδότησης των φίλα προσκείμενων επιχειρηματιών! H πρόσφατη συμφωνία χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης μεταξύ της Nutriart και των πιστωτριών τραπεζών έλαβε, ναι ή όχι, το ok των αλλοδαπών επιτρόπων των τραπεζών, που υποτίθεται ότι ασκούν έλεγχο σε θέματα πιστωτικής πολιτικής;

> Έπραξε όπως τα αλλοδαπά funds! Γιατί αυτό που έκανε η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Φορέων δεν το σκέφτηκαν κάποιοι φορείς του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, ώστε να μειώσουν τις συσσωρευμένες ζημιές τους; Και το λέμε γιατί η τοποθέτησή της σε ελληνικά ομόλογα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, την οδήγησε να εγγράψει κέρδη έως και 110%, ενώ υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου, μέχρι και τις 60 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.

> Αν είμαστε κατηγορούμενοι, τότε θα έπρεπε να είναι και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών-ΟΔΔΗΧ! Αυτό υποστηρίζουν (και εδώ που τα λέμε, δεν έχουν άδικο) οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της πώλησης των δομημένων από την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στα αντίστοιχα προϊόντα, που έχει εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο, οι ανάδοχοι (τράπεζες και οι χρηματιστηριακές) συναλλάχτηκαν κάτω από το άρτιο.

> Δόθηκαν χρήματα, ακίνητα ή μετοχές άλλης εταιρείας; Με τι είδους εγγυήσεις έγινε η άρση της ενεχυρίασης δικαιωμάτων ψήφου και μετοχών του κ. Εμμανουήλ Καραμολέγκου στην Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος;

> Αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου! Γενναιόδωρη η Deutsche Bank στην πρόσφατη τιμή-στόχο του γερμανικού ΟΤΕ, καθώς, με άλλοθι την υποχώρηση του κρατικού ρίσκου, την ανέβασε μόλις κατά 140% σε σχέση με την προηγούμενη.

> Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν ήδη στα τιμολόγια ρεύματος, αλλά και εκείνες που θα έρθουν! Η πριμοδότηση των ιδιωτικών συμφερόντων, μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, αποτελεί από μόνη της σκάνδαλο, ενώ το πλαφόν στο ύψος του τέλους υπέρ των ΑΠΕ μόνο για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, απίστευτη πρόκληση.

> Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν το κανόνα, ότι νόμοι έρχονται και παρέρχονται κατά το δοκούν! Σε μια εποχή που η κυβέρνηση περικόπτει τα πάντα, κυνηγά τους πάντες, ισοπεδώνοντας κάθε κεκτημένο, το πάγωμα της είσπραξης των προστίμων για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που βαρύνουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα.

> Ο παλιός είναι αλλιώς, πόσο περισσότερο όταν δεν είναι τυχαίος! Όσα λευκά κολάρα δεν έχετε ακόμα στήσει τη δική σας υπεράκτια στα Cayman, σπεύστε, καθώς εφεξής θα δημιουργηθεί δημόσια βάση δεδομένων των εκπροσώπων σας.

> Όπου φτωχός και η μοίρα του… λέει ο λαός! Αυτοί που, έτσι και αλλιώς, βρίσκονταν στην πιο δύσκολη θέση, με πολύ χαμηλούς μισθούς και χωρίς πολλά δικαιώματα, θα πληρώσουν πρώτοι το μάρμαρο των τραπεζικών συγχωνεύσεων. Περί των ενοικιαζόμενων εργαζομένων ο λόγος.

> Κινδυνολόγοι, πλιατσικολόγοι ή καραστημένοι! Από τη στιγμή που παραδέχονται πως, ελλείψει νομοθετικού πλαισίου, εγγενών δυσκολιών και εκροών, είναι ανέφικτη η επιλογή του κουρέματος των καταθέσεων, γιατί τότε κάποιοι διεθνείς οίκοι τη ρίχνουν στο τραπέζι ως εναλλακτική λύση;

> Είδε προοπτική κερδοφορίας με χαμηλό ρίσκο και επένδυσε σε αυτή! Η Black Rock ίδρυσε το Παγκόσμιο Γεωργικό Ταμείο, που έχει στόχο να αποκομίζει κέρδη από τη μακροχρόνια άνοδο των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Ακούει κανείς εδώ, στην κυβέρνηση;

> Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι! Δεν φτάνει που οι υποψήφιοι επενδυτές των ακινήτων του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, αγοράζουν τα φιλέτα έναντι πινακίου φακής, απαιτούν να εξασφαλιστούν κιόλας με μακροχρόνια ενοικίασή τους από κρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς και φορείς.

> Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για μείωση των προϋποθέσεων του ανταγωνισμού της χώρας! Ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών επισήμανε πως οι αλλοδαπές εταιρείες με σημαίες γειτονικών κρατών, ευνοούμενες από θεσμικές ρυθμίσεις στον τόπο τους, λειτουργούν από πλεονεκτική θέση έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων.


Σχολιάστε εδώ