Τρέμει ο Παπανδρέου

Η όλη συζήτηση περί του Μνημονίου, πώς φτάσαμε σε αυτό και με ποια στοιχεία έγιναν οι υπολογισμοί, συζήτηση που επανήλθε με τις δηλώσεις του Ανδ. Λοβέρδου (και τις ανταπαντήσεις άλλων πρώην υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου), αλλά κυρίως με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, αποτελεί, όπως παραδέχονται συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου, «μια εξαιρετικά δυσάρεστη συζήτηση από το παρελθόν» που μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος ήδη έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα κατά την ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς στην κάλπη του βρέθηκαν αρκετά ψηφοδέλτια που ζητούσαν την παραπομπή του και τα οποία υπερέβαιναν κατά πολύ τον αριθμό των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.

Στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, ενώ αναταραχή υπάρχει και στην Ιπποκράτους, καθώς άπαντες φοβούνται μήπως «ανοίξει ξανά ο φάκελος Μνημόνιο» και δημιουργήσει άσχημες παρενέργειες τόσο για το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, όσο και για τον πρώην πρωθυπουργό.

Όπως μάλιστα τονίζουν πολιτικοί κύκλοι, «είναι ενδεικτικό του πανικού και της πίεσης υπό την οποία τελεί ο πρώην πρωθυπουργός γιʼ αυτό το καυτό θέμα, που κατά πρωτοφανή τρόπο επιτέθηκε επί δύο συνεχόμενες μέρες με σκληρές ανακοινώσεις κατά των Οικονομικών Εισαγγελέων που άσκησαν τη δίωξη κατά του επί χρόνια υπαλλήλου του ΔΝΤ και επικεφαλής μετά της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, αλλά και στελεχών της υπηρεσίας για τα στατιστικά.

Ο κ. Παπανδρέου φοβάται πρωτίστως μήπως και υπό το βάρος της δυσμενούς οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, της μεγάλης δυσφορίας του κόσμου, της κριτικής της αντιπολίτευσης, αλλά και από το ότι ακόμα και προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ ζητούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, γίνει «κάποια στραβή» και βρεθεί και πάλι απολογούμενος.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ανησυχεί από τις επιπτώσεις που έχει και θα έχει όλη αυτή η συζήτηση στο ήδη συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ, καθώς και πάλι «θα έλθουν φαντάσματα από το παρελθόν», αλλά και για τον ίδιο, διότι επί των ημερών του ως υπουργού στο Οικονομικών «αποκεφαλίστηκαν» όλοι όσοι είχαν διαφωνήσει με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο κ. Γεωργίου για τα στατιστικά που αφορούσαν το έλλειμμα, για τα στοιχεία που έδινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά. Μάλιστα τόσο η κ. Γεωργαντά, όσο και άλλα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσίως είχαν αρχίσει να λένε τις αντιρρήσεις τους για τις επιλογές Παπακωνσταντίνου – Γεωργίου όσον αφορά τα στοιχεία, «εκπαραθυρώθηκαν» από την ΕΛΣΤΑΤ έπειτα από απόφαση του αρμόδιου τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ επισήμως έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η πολιτική ζωή και οι σχετικές αποφάσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους Ποινικού Δικαίου, ενώ παράγοντες της Ιπποκράτους σημείωναν πως «κάποιοι προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα και να δημιουργήσουν καταστάσεις».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο, αλλά η πρότασή του απερρίφθη. Για τον λόγο αυτό, εξηγούσαν ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να επανέλθει το θέμα, «βάσει του κανονισμού της Βουλής και εφόσον υπάρχουν νέα στοιχεία».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έσπευσε να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς –όπως ισχυρίστηκε– προκύπτουν νέα στοιχεία. Μιλώντας στον Alpha 9,89 έκανε λόγο για σχεδιασμό να μπει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση.

Για την ώρα, τουλάχιστον, η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται αρνητική ως προς τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με το σκεπτικό πως τώρα είναι χωρίς νόημα μια τέτοια συζήτηση και αυτό που προέχει είναι η ανόρθωση της χώρας. «Άνευ ουσίας» χαρακτήρισε τη συζήτηση ο εκπρόσωπός της Ανδρέας Παπαδόπουλος, με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο (Πρώτο Πρόγραμμα) είχε τονίσει: «Ο κ. Παπανδρέου πλήρωσε αυτά που πλήρωσε και με την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και σε σχέση με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Να μπλέξουμε τον κ. Παπανδρέου;».


Σχολιάστε εδώ