Τι πρέπει να προσέχουν τον χειμώνα…
Το κρύο αυξάνει τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για σχηματισμό θρόμβων και επομένως τον κίνδυνο εμφράγματος ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, οι ιώσεις, που είναι σαφώς συχνότερες τον χειμώνα, προκαλούν πυρετούς και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.
Η σχετιζόμενη με τις χαμηλές θερμοκρασίες κατανάλωση έντονα λιπαρών τροφών, πλούσιων σε αλάτι, προκαλεί έντονη επιβάρυνση στη δομή και στη λειτουργία των αγγείων, παραβλάπτοντας τη λειτουργία της καρδιάς.
Επίσης, η ταυτόχρονη συχνά κατάχρηση αλκοόλ κατά τους μήνες αυτούς οδηγεί σε απώλεια θερμότητας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και απώλεια υγρών, επιβαρύνοντας σοβαρά την καρδιακή λειτουργία.
Ακόμα, η διακοπή της άσκησης κατά τους χειμερινούς μήνες είναι άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την καρδιά μας και κυρίως για τους καρδιοπαθείς. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, όλοι οι καρδιοπαθείς κατά τους χειμερινούς μήνες να είναι πιο προσεκτικοί ως προς τα εξής:
• Τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και ιδεώδη ρύθμισή της στα συνιστώμενα επίπεδα (≤ 130/80 mmHg), με πιθανή τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα καρδιολόγο.
• Υγιεινή διατροφή, με αποφυγή λιπαρών τροφών, καθώς και τροφών πλούσιων σε αλάτι.
• Εμβολιασμό όλων των καρδιοπαθών με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης και αποφυγή του συγχρωτισμού με πολυπληθείς ομάδες σε κλειστούς, μη καλά αεριζόμενους χώρους.
• Σε περίπτωση λοίμωξης αναπνευστικού εξέταση από τον οικογενειακό γιατρό και έγκαιρη λήψη κατάλληλης θεραπείας (αντιβιοτικά, βρογχοδιασταλτικά, αντιπυρετικά κ.λπ.).
• Αποφυγή έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγωνιά) και ιδίως απότομη αλλαγή περιβάλλοντος, με μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές.
• Αποφυγή της άσκησης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.