Τι πρέπει να προσέχουν τον χειμώνα…

Η ξηροδερμία και η ξηροφθαλμία είναι συχνά προβλήματα το χειμώνα: Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες και πίνετε άφθονα υγρά. Χρησιμοποιήστε αντηλιακή κρέμα υψηλού δείκτη προστασίας και γυαλιά ηλίου, αν βρεθείτε σε περιοχές με χιόνι. Αποφύγετε την υγρασία: Αφαιρέστε το συντομότερο βρεγμένα ρούχα και κάλτσες, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και να προδιαθέσουν για δερματικές λοιμώξεις.

Προστατέψτε τα πόδια σας: Ο έλεγχος των ποδιών πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση για πληγές, σκασίματα και κά­λους. Φορέστε ζεστές κάλτσες από υλικό που να απορροφά την υγρα­σία. Αν βραχούν τα πόδια σας στεγνώστε τα καλά και αλλάξ­τε παπούτσια και κάλτσες. Βάλτε ενυδατική κρέμα στα πόδια, εκτός ανάμεσα από τα δάκτυλα. Αποφυγή λοιμώξεων: Προ­στατευτείτε από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού αποφεύ­γο­ντας τον συνωστισμό και εφαρμόζοντας βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Χρησιμοποιήστε απολυμα­ντικό χεριών αν δεν είναι δυνατόν να πλύνετε τα χέρια σας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ετήσιο εμβολιασμό για την εποχιακή γρίπη, καθώς και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, που πρέπει να γίνεται ανά πενταετία. Αν αρρωστήσετε μείνετε σπίτι για να αναρ­ρώσετε. Πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε φορά που μια λοί­μωξη απορ­ρυθμίζει τον διαβήτη πρέπει να ζητάτε τη συμβουλή του για­τρού σας. Οι αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να ε­πη­­ρεά­σουν τα επίπεδα σακχάρου: Αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου μπορούν να συμβούν με τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυξήστε τη συχνότητα μετρήσεων και κάντε επιπλέ­ον μετρήσεις αν δεν αισθάνεστε καλά. Φροντίστε τα δάκτυ­λά σας να είναι ζεστά πριν από τη μέτρηση (η λήψη αίματος από κρύα άκρα μπορεί να δώσει λανθασμένα αποτελέσματα). Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν διαπιστώσετε πολύ υψηλές ή χαμη­λές τιμές σακχάρου.

Η ινσουλίνη δεν αλλοιώνεται από τις χαμηλές θερμοκρα­σίες. Η χορήγηση ινσουλίνης σε χαμηλή θερμοκρασία ενδέχεται να είναι επώδυνη, γιʼ αυτό καλό είναι να έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου πριν. Αποφύγετε να τη ζεστάνετε με κάποιο θερμαντι­κό σώμα, καθώς μπορεί να αλλοιωθεί από την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία. Συσκευές όπως αντλίες ινσουλίνης και μετρητές σακχάρου δεν πρέπει να εκτίθενται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφού ενδέχεται να επηρεαστεί η λειτουργία τους.


Σχολιάστε εδώ