Τα έψαλε άγρια ο Χρύσανθος στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Τα έψαλε μέχρι και για τη στρυφνή γλώσσα και τα κακά ελληνικά που χρησιμοποιούν! Είχε προηγηθεί ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη.

«Είστε άνθρωποι που περισσότερο προσπαθείτε να φυλάξετε τα νώτα σας, παρά να προασπιστείτε του δημοσίου συμφέροντος και του τελευταίου ευρώ του έλληνα φορολογούμενου. Θα ήταν πολύ εύκολο να σας αποδομήσει κάποιος και μάλιστα όχι κακοπροαίρετος, όχι λαϊκιστής», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης και, θέλοντας να δείξει τι εννοεί, πρόσθεσε:

«“Το Ελεγκτικό Συνέδριο δικάζει ένδικα βοηθήματα και μέσα που ανακύπτουν από απονομή συντάξεων, έλεγχο λογαριασμών, ζημιές που δημιουργούνται στο κράτος και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου από δόλο ή βαριά αμέλεια”. Αστειεύεστε, βέβαια. Της “τρελής” γινόταν τόσα χρόνια, θα σου πει ο άλλος. Πού ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο, να τους “ξεφωνίσει”»;

Συνεχίζοντας τον εξάψαλμο, ο βουλευτής Επικράτειας, και πανίσχυρος σύμβουλος του Μαξίμου, επεσήμανε:

«Η σχέση μου με το Δημόσιο μέχρι πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια ήταν μηδενική, δόξα τω Θεώ.

Από τότε απέκτησα μεγάλη σχέση με το Δημόσιο, σχεδόν με όλους τους τομείς, πάλι δόξα τω Θεώ. Ασχολούμενος με το τελευταίο υπουργείο που προβλέπει επετηρίδα -την τελευταία “τρύπα του ζουρνά”-, διαπίστωσα ότι πληρώναμε σαν υπουργείο -το υπουργείο Πολιτισμού συγκεκριμένα-, το 2009, τεράστια ποσά σε ενοίκια και είχαμε και στεγαστικό πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή ήμασταν ο μεγαλύτερος real estate owner της Αθήνας, είχαμε γύρω στα 200 και πλέον οικήματα μόνο στο κέντρο της Αθήνας, δεν σας βάζω αυτά που είχαμε έξω από το κέντρο της Αθήνας, π.χ. στην Εκάλη, και όλα είχαν ανασκευαστεί με έξοδα του υπουργείου – τα πιο πολλά ήταν νεοκλασικά.

Και θελήσαμε να μεταφέρουμε μια υπηρεσία μας, πολύ κρίσιμης σημασίας, στην οποία κρέμονταν πια οι άνθρωποι από τα μπαλκόνια, συγκεκριμένα ελέγχου της αρχαιοκαπηλίας και ανάκτησης απολεσθέντων θησαυρών. Τους είχαμε στείλει στο εξωτερικό, είχαν εκπαιδευτεί από τους ιταλούς καραμπινιέρους, που είναι οι καλύτεροι διεθνώς σε αυτό, είχε γίνει αποτελεσματική η υπηρεσία, είχαμε βάλει τα συστήματα μεταφοράς και θέλαμε να τους εγκαταστήσουμε κάπου – και τι απλούστερο σε ένα από το 200 οικήματα. Πόσα από αυτά μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε; Κανένα. Όλα ήταν κατειλημμένα -δεν εννοώ α λα Βίλα Αμαλίας, αλλά κατειλημμένα από νόμιμους φορείς- και όταν προσπαθήσαμε να ανακτήσουμε κάποιο…

Το πρόβλημα ήταν ότι ενώ είχαμε τεράστια ακίνητη περιουσία, δεν μπορούσαμε να την ανακτήσουμε. Ερώτηση απλή, δεν το κάνω για να σας κάνω κριτική, ζητάω βοήθεια. Στους μετέπειτα από μας που βρέθηκαν εκεί και θέλουν να λύσουν το ίδιο πρόβλημα, να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού, ου μην, αλλά και τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δημόσια περιουσία πηγαίνει και νοικιάζει αλλού, τι βοήθεια μπορείτε να του προσφέρετε εσείς;»

Σπάστε αυγά…

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια τα μουσεία. Είχε προσωπική εμπειρία ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ως σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. «Ήταν τότε που θέλαμε να κάνουμε τα μουσεία αυτοχρηματοδοτούμενα, για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε πόρους, να “ρίξουμε” χρήματα, από τα λίγα που είχαμε τότε, σε ανασκαφές, που ήταν το βασικό αντικείμενο του υπουργείου τότε. Δεν υπήρχε πρόγραμμα εκτός από τα ΕΣΠΑ.

Και όταν θέλαμε να απελευθερώσουμε χρήματα να τα στείλουμε εκεί, είχαμε πρόβλημα, διότι ο κωδικός δεν προβλεπόταν. Αν έπρεπε να κάνουμε μια εργασία εκσυγχρονισμού του μουσείου, ας πούμε, για να εισπράττει το μουσείο περισσότερα, έπρεπε να περιμένουμε δύο χρόνια για να μπει ο κατάλληλος κωδικός.

Έχετε αρκετό προσωπικό, 670 άτομα. Τόσα άτομα με σύγχρονα μέσα στα χέρια τους δεν είναι λίγα. Βέβαια θα μπορούσατε να είστε και περισσότεροι, αλλά δεν είναι το προσωπικό που σας λείπει, ειδικά αν είναι εξειδικευμένο και αν διαθέτει σύγχρονα μέσα.

Το θέμα είναι αν έχετε διαδικασίες για να ελέγχετε ή να μας πείτε ποια ουσιαστικά πράγματα μπορούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο σας και πού εμείς μπορούμε να νομοθετήσουμε. Πείτε τα εσείς, «σπάστε αυγά» και θα δείτε αν θα δοθεί μάχη εδώ μέσα για να νομοθετηθούν, για να προστατευθεί το τελευταίο ευρώ του έλληνα φορολογούμενου».

Φτιάξτε τα ελληνικά σας…

Η ελληνική γλώσσα ήταν το επόμενο… μέτωπο που άσκησε δριμύτατη κριτική ο κ. Λαζαρίδης. «Δεν είναι ελληνικά αυτά που χρησιμοποιείτε, είναι ξύλινη γλώσσα», είπε και αναγκάστηκε να κάνει… μάθημα ελληνικών, τονίζοντας τα εξής:

«Στον έλεγχο μπορούν να φτιαχτούν λίγο καλύτερα ελληνικά για να καταλαβαίνει και ο απλός κόσμος τι ακριβώς λέτε; Δεν θέλω να διαβάσω φράσεις σας, αλλά αυτά δεν είναι ελληνικά. Αναφέρετε ότι: Από τον έλεγχο προέκυψε ότι δεν υφίσταται συγκεκριμένη στοχοθεσία στο επιχειρησιακό σχέδιο της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης φορολογίας αναφορικά με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από δικαστικές αποφάσεις. Αυτό αν γνωρίζεις διαφορικό λογισμό και δυνατή τριγωνομετρία καταλαβαίνεις τι θέλει να πει, αλλιώς έχεις πρόβλημα. Χρησιμοποιείτε ξύλινη γλώσσα, διοικητική, που και αυτό πιστοποιεί ότι πιο πολύ προσπαθείτε να προφυλαχτείτε εσείς οι ίδιοι, παρά να προφυλάξετε το δημόσιο συμφέρον. Για να μην σας πω και την τελευταία φράση, που αναφέρει: Από τον έλεγχο προέκυψε ότι δεν καθίσταται η διάκριση μεταξύ εσόδων σε διαδικασία άσκησης εθνικοενδικοφανών ένδικων μέσων και εσόδων σε διαδικασία δικαστικής προσφυγής. Ρωτήστε κάποιον απ’ έξω, μορφωμένο, κατά προτίμηση με διδακτορικό, να σας ερμηνεύσει το ανερμήνευτο. Θέλετε και το επόμενο;

Δεν είναι προσδιορίσιμο το ύψος των εσόδων για τα οποία α) υφίσταται τελεσίδικη διαδικαστική απόφαση και β) για τα οποία η διαδικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Αυτό με μάστερ μπορεί να το καταλάβουν, από κει και κάτω δεν μπορούν. Μπορείτε να το κάνετε λίγο πιο απλό, αλλά αυτό είναι παρατήρηση υφολογικού χαρακτήρα, όχι ασήμαντη αν θέλετε να επικοινωνήσετε το σπουδαίο έργο σας.

Προσπαθήστε να το κάνετε πιο σπουδαίο και να πιάσει τόπο. Δεν θέλουμε εδώ μέσα να δίνουμε εύσημα ο ένας στον άλλο. Θέλουμε να προστατεύσουμε το τελευταίο ευρώ του έλληνα φορολογούμενου».

Δεν έχουμε δικαστικό ακτιβισμό…

Στις παραπάνω σκληρές επισημάνσεις, η απάντηση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη ήταν: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν μας διακατέχει καμιάς μορφής δικαστικός ακτιβισμός ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς, ώστε να θέλουμε εμείς να υπεισέλθουμε σε έλεγχο σκοπιμότητας.

Γιατί ασφαλώς αυτό είναι μια διολίσθηση, όπως είπα, και κίνδυνος για το δημοκρατικό πολίτευμα. Ασφαλώς δεν είναι ο ρόλος της δικαιοσύνης αυτός. Αυτός είναι ο ρόλος τον οποίο βέβαια έχει το Σύνταγμά μας εναποθέσει σε σας, στην κυβέρνηση. Εμάς ο ρόλος μας είναι ελεγκτικός, καθαρά».

Στη συνεδρίαση, εκτός από τον κ. Καραβοκύρη, παραβρέθηκαν οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κων. Μηλιώνης, Κων. Κωστόπουλος, Γεωργία Μαραγκού, Σταμ. Πούλης, οι πάρεδροι Ιωαν. Βασιλόπουλος και Αριστ. Σακελλαρίου και ο εισηγητής Αντ. Φρουντάς.


Σχολιάστε εδώ