Συνωστισμός γαμπρών για τον… μόσχο τον σιτευτό, τα σκουπίδια…

Οκτώ παρέες πολύ γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών κατέθεσαν αίτηση ενδιαφέροντος για την κατασκευή τεσσάρων ολοκληρωμένων εργοστασίων επεξεργασίας σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια, τα οποία θα επεξεργάζονται 1.350.000 τόνους σκουπίδια τον χρόνο. Μόνο για το Γραμματικό ενδιαφέρονται οι κοινοπραξίες Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ (Μπόμπολας-Καλιτσάντζης), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (Περιστέρης) – ΔΕΗ, J&P Άβαξ (Παρασκευαΐδης-Ιωάννου) – Μεσόγειος (όμιλοι Λασκαρίδη-Λάτση), Archirodon Group NV (ολλανδικό γκρουπ) – Intrakat (Κόκκαλης) – Envitec (Χρ. Δρακόπουλος), Novaera Hellas (Κοπελούζος), MΕΤΚΑ (Μυτιληναίος) – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, ΕΡΕΤΒΟ – Δομοσπόρτ – ΕΓΝΩΜ (Ρωμοσιός, Ρούτσης, Κουβαράς) και Τοξότης (Καλογρίτσας).

Στην απόφαση του προέδρου της ΕΣΔΝΑ και περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού για την υλοποίηση της κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων, αντιδρά έντονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Μπαλασόπουλος, που σε ανακοίνωσή της μιλάει «για εκχώρηση της διαχείρισης των σκουπιδιών στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα για 27 χρόνια!» και «για “ξεπούλημα” της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων», προσθέτοντας ότι: «Η κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική συνεπάγεται επιβάρυνση των πολιτών και επιπτώσεις στο περιβάλλον, όφελος θα υπάρχει μόνο για τα επιχειρηματικά-εργολαβικα συμφέροντα, όπου με θέρμη τα προωθούν».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός υποστηρίζει ότι αν δεν προχωρήσουν τα έργα, υπάρχει η απειλή για πρόστιμο από την ΕΕ, που μπορεί να φτάσει σε 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο και ο κίνδυνος να χαθούν 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Ανεξάρτητα πάντως του τι πραγματικά συμβαίνει, αδιαμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι είναι πολλά τα λεφτά, πατριώτη. Και όπως γίνεται σε τέτοιες μεγάλες δουλειές δισεκατομμυρίων ευρώ, σε… βάθος 27 χρόνων (δεν μιλάμε για μόνο 200 εκατ. ευρώ, αυτά είναι για το… ξεκίνημα), το ερώτημα είναι πώς θα μοιραστεί η δουλειά…


Σχολιάστε εδώ