Στο φως όλοι οι φάκελοι των 2.062

Και αν οι συνεδριάσεις συνεχιστούν στο ίδιο κλίμα, τις προσεχείς ημέρες, που ξεκινά η εξέταση των μαρτύρων, δύσκολα η Επιτροπή θα παραδώσει πόρισμα τον Μάρτιο.

Οι πρώτες ενστάσεις διατυπώθηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εκλογή προεδρείου. Η 13μελής επιτροπή (πέντε μέλη της ΝΔ, τρία του ΣΥΡΙΖΑ και από ένα τα πέντε μικρότερα κόμματα), εξέλεξε με 7 ψήφους υπέρ και 6 λευκά πρόεδρο τον βουλευτή τής ΝΔ Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας προβληματισμό για την αμεροληψία του, επικαλέστηκε δηλώσεις του πρόεδρου πριν εκλεγεί στη θέση αυτή.

Τότε ο κ. Μαρκογιαννάκης, προκαλώντας τα αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλεγε ότι η επιτροπή δεν θα γίνει αρένα και πασαρέλα!

Η σύγκρουση ήρθε κατά τη συζήτηση των διαδικαστικών, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν ζήτημα μαγνητοσκόπησης των συνεδριάσεων και καταγραφής των υπαλλήλων της Βουλής που παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις. Υπήρξαν διαρροές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε στην πλευρά της ΝΔ, ενώ ο Μ. Βαρβιτσιώτης, που εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ανήρτησε αποσπάσματα στο twitter, που αναφέρονταν σε έντονους διαλόγους από τη συνεδρίαση της Προανακριτικής.

Ο καβγάς κατέληξε σε ανταλλαγή ανακοινώσεων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, Στ. Κοντονής και η Ζ. Κωνσταντοπούλου, τα τρία μέλη της επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για «κυβερνητικά χαλκεία που μοιράζουν κουτόχορτο στα ΜΜΕ», ενώ η ΝΔ, διαψεύδοντας, απαντούσε με επίθεση στη μονίμως άτακτη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Έτσι είναι η Ζωή και πώς να την αλλάξεις!».

Στην επί της ουσίας συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μια πρώτη νίκη όταν, με την υποστήριξη του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου, πέτυχε με ψήφους 7-6 να δοθεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ και να μην περιμένουν τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως πρότεινε η ΝΔ. Όπως είπε στο «Π» ο κ. Οικονόμου, «Η εντολή του Φ. Κουβέλη ήταν ξεκάθαρη: Πρέπει να πέσει στην υπόθεση άπλετο φως.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και επιλέξαμε να κληθούν μάρτυρες τόσο πολιτικά όσο και υπηρεσιακά στελέχη που είτε χειρίστηκαν είτε γνωρίζουν για τη λίστα», ενώ άλλος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είπε στο «Π»: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν να μας μοιραστεί η λίστα με τα ονόματα για να μη γίνει φέιγ βολάν.

Ωστόσο, πώς είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η αλήθεια και να ψάχνουμε χωρίς να έχουμε τη λίστα; Μέχρι και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Καλαϊτζής στην αρχή έλεγε “ναι”, αλλά μετά τα γύρισε…».

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, πρωί και απόγευμα, δεν θα διανέμονται πρακτικά, τα μέλη της δεν θα αμείβονται, ενώ, όπως προειδοποίησε ο κ. Μαρκογιαννάκης με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, θα ζητά αντικατάσταση του βουλευτή που παραβιάζει τον κανονισμό με μη ανεκτή συμπεριφορά.

Η εξέταση των μαρτύρων ξεκινά με χρονολογική σειρά εμπλοκής στην υπόθεση. Πρώτος θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη, ως μάρτυρας και ως εμπειρογνώμων, ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

Την ίδια μέρα θα προσέλθουν επίσης στην Επιτροπή ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Κωνσταντίνος Χαλαστάνης.

Την Τετάρτη θα καταθέσουν ο πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Ηλίας Πλασκοβίτης, οι τρεις υπάλληλοι του υπουργείου που παρέλαβαν τη λίστα Λαγκάρντ και ο τέως πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Ηλίας Κλης, για τον οποίο μάρτυρες αναφέρουν στις καταθέσεις τους ότι εμπλέκεται στην παραλαβή τού πρώτου CD.

Στους καταλόγους των μαρτύρων, που προτείνουν τα κόμματα να εξεταστούν, περιλαμβάνονται δεκάδες ονόματα. Όλοι, πλην του ΠΑΣΟΚ, ζητούν να κληθεί ο Βενιζέλος. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μόνο τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο αφήνεται να διαρρεύσει ότι δεν θα φέρει αντίρρηση στην πρόσκληση των Ευάγγ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προτείνεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή. Σε αντιδιαστολή, το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να καλέσει τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, τον οποίο είχε στοχοποιήσει στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια πρόταση συμπίπτει και η ΝΔ, η οποία υπερθεματίζοντας ζητά να εξεταστεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης! Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή καλούν τον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, θα ζητήσει να τοποθετηθούν (με υπόμνημα) η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αναλυτικά, οι μάρτυρες που προτείνουν τα κόμματα:

ΝΔ: Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευάγγ. Βενιζέλο, Εμμ. Σαφακιανάκη, Αν. Μπάνο (πρώην νομικό σύμβουλο του ΥΠΟΙΚ), Ηλ. Πλασκοβίτη (πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών), Κ. Μπίκα (πρώην διοικητή της ΕΥΠ), Ιωάν. Καπελέρη, Ιωάν. Διώτη, Στ. Στασινόπουλο (οι πρώην και ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ), Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, Σ. Σικιαρίδη και Αν. Ροσσώνη (οι εξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου και οι σύζυγοί τους), Χρ. Αθανασίου, Αν. Σιαμάνη και Σμ. Πιτένη (υπάλληλοι ΥΠΟΙΚ), Θ. Φλωράτο, Ν. Λέκκα, Ευ. Καραμάνο, Ν. Παναγιωτόπουλο ( ΣΔΟΕ), Ε. Σκαρμέα (γραφ. Οικ. Εισαγγελέα). Χρυσή Χατζή, Λεμονιά Παπαδάκου, Γ. Αγγελόπουλο, Αλ. Ζάβρα, Σοφία Ρίτσου (συνεργάτες Γ. Παπακωνσταντίνου), Ν. Χρηστίδη (υπάλληλο ΥΠΟΙΚ), Κ. Χαλαστάνη και Ηλ. Κλη (πρώην πρέσβεις), Κ. Βαξεβάνη (δημοσιογράφο), Ν. Παππά και Π. Σκουρλέτη (συνεργάτες Α. Τσίπρα).

ΣΥΡΙΖΑ: Ιωάν. Διώτη, Ευάγγ. Βενιζέλο, Δ. Κανελλόπουλο (συνεργάτη πρωθυπουργού που μετέφερε το USB στον ΣΔΟΕ), Στ. Στασινόπουλο, Γ. Παπανδρέου, Ηλ. Πλασκοβίτη (πρ. γ.γ. ΥΠΟΙΚ, πρ. επικεφαλής ΕΛΣΤΑΤ), Τ. Μπάνο (νομικό σύμβουλο ΥΠΟΙΚ), Δ. Γεωργακόπουλο (πρ. γ.γ. ΥΠΟΙΚ.), Κ. Μπίκα (πρ. διοικητή ΕΥΠ), Κ. Χαλαστάνη, Η. Κλη , Δ. Δρούτσα (πρ. υπουργό Εξωτερικών), Χρ. Χατζή, Λ. Παπαδάκου, Σ. Ρίτσου, Γ. Αγγελόπουλο, Διομήδη Σπινέλλη (πρ. γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων), Χ. Θεοχάρη (πρ. γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων), Ι. Καπελέρη, Γ. Ραγκούση (για τη δήλωσή του «τώρα εξηγούνται ανεξήγητες συμπεριφορές στο κέντρο της κυβέρνησης Παπανδρέου»), Θ. Φλωράτο (επικεφαλής της επιτροπής που παρέλαβε τη δεύτερη λίστα), Μ. Σκαρμέα (μέλος επιτροπής που παρέλαβε τη δεύτερη λίστα), Σμ. Πιτένη (μέλος επιτροπής που παρέλαβε τη δεύτερη λίστα), Χρ. Αθανασίου, Κ. Φραντζεσκάκη, Ευ. Καραμάνο, Ν. Λέκκα, Ν. Παναγιωτόπουλο, Κρις Πιγκάλ (εκπρόσωπος ΔΝΤ στο υπ. Οικ.), Αλ. Παπαχελά, Μ. Κουρή, Χ. Μπότσαρη, Γ. Ντάσκα, Κ. Βαξεβάνη (δημοσιογράφοι), Λ. Παπαδήμο, οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομικών από το 2009, μεταξύ των οποίων οι Γ. Στουρνάρας, Φ. Σαχινίδης, Π. Οικονόμου. Θα ζητηθεί επίσης, αν κριθεί απαραίτητο από την Επιτροπή, η μαρτυρία της Κριστίν Λαγκάρντ και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

ΠΑΣΟΚ: Κ. Χαλαστάνη, Ηλ. Κλη, Δ. Γεωργακόπουλο, Ν. Παππά, Κ. Βαξεβάνη, Λ. Παπαδάκου, Χρ. Χατζή, Γ. Αγγελόπουλο, Ν. Χρηστίδη, Αλ. Ζάβρα, Ν. Παναγιωτόπουλο, Ευ. Καραμάνο, Ν. Λέκκα, Στ. Στασινόπουλο, Ηλ. Πλασκοβίτη, Χρ. Αθανασίου, Αν. Σιαμάνη, Αν. Μπάνο, Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, Σ. Συκιαρίδη, Αν. Ροσσώνη, Ι. Καπελέρη, Ι. Διώτη και Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο, Ι. Διώτη, Ι. Καπελέρη, Λ. Παπαδάκου, Αν. Μπάνο, Χρ. Χατζή, Γ. Αγγελόπουλο, Σ. Ρίτσου, Σ. Συκιαρίδη, Αν. Ροσσώνη, Ε. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Καραμάνο, Στ. Στασινόπουλο, Ν. Λέκκα, Ν. Παναγιωτόπουλο, Χρ. Αθανασίου, Ηλ. Πλασκοβίτη, Ιωσήφ Ζησιάδη (βουλευτή του ελβετικού Κοινοβουλίου), Κ. Βαξεβάνη, Γ. Ντάσκα.

Χρυσή Αυγή: Ευάγγ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο, Ι. Στουρνάρα, Φ. Σαχινίδη, Μ. Χρυσοχοΐδη, Ι. Καπελέρη, Ι. Διώτη, Χρ. Αθανασίου, Κρις Πιγκάλ, Ηλ. Πλασκοβίτη, Χρ. Χατζή, Λ. Παπαδάκου, Αν. Μπάνο, Ν. Χρηστίδη, Αλ. Ζάβρα, Θ. Φλωράτο, Σ. Ρίτσου, Δ. Γεωργακόπουλο, Γ. Μανέ, Κ. Μπίκα, Δ. Παπαγγελόπουλο, Ηλ. Κλη, Κ. Χαλαστάνη και Εμ. Σφακιανάκη.

ΔΗΜΑΡ: Ι. Διώτη, Ι. Καπελέρη, Ευάγγ. Βενιζέλο, Φ. Σαχινίδη, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο, Ι. Στουρνάρα, Κ. Βαξεβάνη, Θ. Φλωράτο, Σμ. Πιτένη, Εμ. Σκαρμέα, Χρ. Αθανασίου, Ηλ. Κλη, Κ. Χαλαστάνη, Γ. Μανέ, Ελ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Συκιαρίδη, Αν. Ροσσώνη, Λ. Παπαδάκου, Σ. Ρίτσου, Χρ. Χατζή, Γ. Αγγελόπουλο, Ηλ. Πλασκοβίτη, Δ. Γεωργακόπουλο, Στ. Στασινόπουλο, Κ. Μπίκα, Αν. Μπάνο, Ν. Λέκκα και Φ. Γεωργακόπουλο.

ΚΚΕ: Χρ. Χατζή, Γ. Αγγελόπουλο, Ν. Χρηστίδη. Αλ. Ζάβρα, Ι. Καπελέρη, Ηλ. Πλασκοβίτη, Αν. Μπάνο, Χρ. Αθανασίου, Σ. Ρίτσου, Ι. Διώτη, Στ. Στασινόπουλο, Γ. Μανέ, καθώς και τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, τα μέλη της ομάδας του ΥΠΟΙΚ που παρέλαβαν την τελευταία λίστα από τις γαλλικές αρχές, τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ