Στη Βουλή οι μπάστακες

Η αποκάλυψη ότι θα παίρνουν γύρω στις 800.000 ευρώ συνολικά τον χρόνο, την ώρα που πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις 700 και 500 ευρώ, άφησε πάρα πολλούς άναυδους και οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που οδήγησαν τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Α΄ Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη να φέρει το θέμα στη Βουλή.

Με ερώτηση που κατέθεσε, καλεί τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δώσει εξηγήσεις, αν πράγματι η αμοιβή των επιτρόπων είναι 800.000 ευρώ, χαρακτηρίζοντας εξωφρενικό το ποσόν αυτό, και αν θα ελέγχουν τις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών. Συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Νικ. Κακλαμάνη έχει ως εξής:

«Στο κύριο άρθρο της έγκριτης εφημερίδας “Το Παρόν” (20/1), με τίτλο “Ήρθαν οι μπάστακες”, γίνεται αναφορά σε τέσσερις ξένους επιτρόπους που εγκαταστάθηκαν αντίστοιχα σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, με εντολή να ελέγχουν τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι διοικήσεις τους, ακόμη και εκείνες που αφορούν στη χορήγηση δανείων.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το εξωφρενικό στοιχείο είναι ότι, ενώ τα συγκεκριμένα άτομα τα προσέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πληρώνονται από τις ελληνικές τράπεζες, με το απίστευτο ποσό των 800.000 ευρώ ετησίως.

Ερωτάται ο Υπουργός:

– Αληθεύει το δημοσίευμα της εφημερίδας, τόσο ως προς τις δικαιοδοσίες των συγκεκριμένων επιτρόπων όσο και ως προς τις αμοιβές τους;

– Αν ισχύει το δημοσίευμα, τι προτίθεσθε να πράξετε;».

Ούτε ευρώ…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος των επιτρόπων υπερβαίνει κατά πολύ τα όσα γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο. Αυτοί θα λύνουν και θα δένουν από εδώ και πέρα, μας έλεγε κορυφαίο στέλεχος μιας από τις τέσσερις τράπεζες που απέκτησαν τον… μπάστακά τους. Όλες οι αποφάσεις των διοικητών θα ελέγχονται και σε όσους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεκδότες είχαν τάξει δάνεια, θα πρέπει να τα ξεχάσουν. Και αν μάλιστα είχαν ανοιχθεί, θεωρώντας ότι το δάνειο είναι δεδομένο, μπαίνουν σε περιπέτειες.

Χειρότερη θα είναι η κατάσταση για τα ΜΜΕ, όπου οι πληροφορίες λένε ότι η χρηματοδότησή τους θα ελέγχεται από το πρώτο ευρώ. Και αυτή η διαδικασία θα ισχύει και για τις διαφημιστικές καταχωρίσεις. Και αντιλαμβάνεται ο καθένας που βρίσκεται στον χώρο των ΜΜΕ τι σημαίνει αυτό.

Παραμένει ως θυγατρική

Ως προς την τύχη της Εurobank, μετά τη συγχώνευσή της με την Εθνική, θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά ως θυγατρική από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, και μετά θα ενσωματωθεί πλήρως στην Εθνική. Στο ερώτημα αν θα παραμείνουν στελέχη της διοίκησης της Eurobank στη διοίκηση της Εθνικής ή σε κάποιες θυγατρικές της, η απάντηση ήταν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια περίπτωση στον ορίζοντα.

Ουσιαστικά οι επίτροποι θα έχουν λόγο για όλα: Για τη χορήγηση δανείων, τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον καθορισμό των επιτοκίων καταθέσεων, τα λειτουργικά έξοδα, για τα θέματα αμοιβών και τις σχέσεις με τους μετόχους, τα στελέχη, τους στενούς συγγενείς, ακόμα και για τις προσλήψεις. Από τα χέρια των… μπαστάκων, με μια λέξη, θα περνούν τα πάντα, θα έχουν δε και πρόσβαση στα ευαίσθητα επιχειρηματικά στοιχεία της κάθε τράπεζας, που θα μπορούν άνετα να τα διοχετεύουν όπου δει…


Σχολιάστε εδώ