Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
• Kαι μετά τις 1.000 μονάδες τι;
• Μεσούσης της εβδομάδας και με συστηματικό τρόπο, καθώς εδώ και μέρες διαφαινόταν η προσπάθεια όλων να «πουσάρουν» τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο, η αγορά πέρασε –και έκλεισε– πάνω από τις 1.000 μονάδες.
• Με την αρωγή όλων σχεδόν των υπό αποκρατικοποίηση τίτλων, αλλά και των τραπεζών, που «δραστηριοποιήθηκαν» από το ξεκίνημα κιόλας της εβδομάδας, την Τετάρτη το ΧΑ επέστρεψε πάνω από το «χιλιάρικο», ένα επίπεδο που είχε να δει εδώ και ενάμιση χρόνο, για την ακρίβεια 17 μήνες.
• Το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσον αυτό το επίπεδο θα διατηρηθεί, αν και στην ουσία δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από ένα ψυχολογικό όριο που η βασική του… χρησιμότητα θα ήταν να καταφέρει να αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω άνοδο και, κυρίως, για μεγαλύτερη διάχυση ενδιαφέροντος των επενδυτών σε περισσότερα χαρτιά, σε μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς.
• Το θετικό στην όλη διαδικασία ανόδου του Γενικού Δείκτη ως τις 1.000 μονάδες είναι το ότι αυτή επετεύχθη με αυξημένο τζίρο, αλλά και με αρκετές εντολές από μη θεσμικά χαρτοφυλάκια. Με δυο λόγια, δεν «έπαιξαν» μόνον οι μεγάλοι…
• Από την άλλη, αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως «προειδοποιητικό σήμα» για πολλά μικρομεσαία ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Εξάλλου, οι περιπτώσεις «εγκλωβισμού» μόνον σπάνιες δεν είναι στο ΧΑ. Για του λόγου το αληθές, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης που οδήγησε στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 17 μηνών, με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων δύο εβδομάδων, αυτός ακριβώς ο τζίρος αφορούσε μόλις πέντε τίτλους, δηλαδή τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank!
• Το ενδιαφέρον επίσης εστιάζεται στην αύξηση των εντολών αγοράς από το εξωτερικό. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτού του είδους το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αρκετούς τίτλους και πάντως όχι αποκλειστικά στις τράπεζες, όπως θα συνέβαινε ενδεχομένως λίγους μήνες νωρίτερα. Για την ακρίβεια, από τις τράπεζες οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί φαίνεται πως ασχολήθηκαν μόνον με την Alpha BanΚ τις τελευταίες ημέρες. Τουναντίον, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στα υπό αποκρατικοποίηση χαρτιά, κάτι που αποδεικνύει και το 4% που συγκέντρωσε, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι έως και την Τετάρτη, το Baupost Group στη μετοχή του ΟΠΑΠ.
• Όπως υποστηρίζουν έμπειροι αναλυτές και χρηματιστές, οι κινήσεις των προηγούμενων ημερών καταδεικνύουν πως οι διεθνείς επενδυτές επιτέλους νιώθουν «ασφαλέστεροι» στο να επενδύσουν γενικότερα σε μετοχικές αγορές και, υπό αυτήν την έννοια, η ιδιαιτέρως «πιεσμένη» Αθήνα προσφέρει ευκαιρίες τοποθετήσεων. Αν μάλιστα συνδυάσει κανείς αυτήν τη διαπίστωση με την έρευνα που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το πρακτορείο Bloomberg, από το Νταβός της Ελβετίας και τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου ερωτήθηκαν δεκάδες επενδυτές και απάντησαν πως οι μετοχικές αγορές θα αποδώσουν φέτος καλύτερα από τα τελευταία 3,5 χρόνια και πάντως το peak τους θα καταγραφεί το ερχόμενο εξάμηνο, μπορεί και να φτάσει στο συμπέρασμα πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει μπροστά της «δρόμο» και καλύτερες ημέρες…
ΥΓ.: Ίσως μέσα στις επόμενες ημέρες να έχουμε την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την άρση της απαγόρευσης του short selling. Επί της ουσίας, τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν την απαγόρευση, κρίνοντας και από τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά, αλλά και δεδομένου ότι οι υπόλοιπες αγορές, πλην Ισπάνιας, έχουν ήδη ανακοινώσει άρση απαγόρευσης για τις ανοικτές πωλήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής, που απαγορεύει τις ανοικτές πωλήσεις, λήγει στις 31 Ιανουαρίου.