Σκληρή γραμμή…

Είχε προηγηθεί -το μεσημέρι της Πέμπτης- η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των εργαζομένων σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς. Ενώ τα ξημερώματα της Παρασκευής υπήρξε επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, οπότε άρχισε σταδιακά η επαναλειτουργία των συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση επέλεξε να τηρήσει σκληρή γραμμή, διότι οποιαδήποτε εξαίρεση στο ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου θα ενεργοποιούσε ανάλογα αιτήματα και από άλλους κλάδους εργαζομένων. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «πραξικόπημα» σε βάρος του Συντάγματος και «στρατιωτικού τύπου» μέτρα, ενώ χαρακτήρισε τα κυβερνητικά κόμματα «ψυχρούς εκτελεστές της δημοκρατίας και των εργασιακών δικαιωμάτων». Από την πλευρά του, το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η κρατική βία και η καταστολή δεν στρέφεται μόνον εναντίον των εργαζομένων του μετρό», αλλά «αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού για να σκύψουν το κεφάλι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική».

Πόλωση

ΜΑΙΝΕΤΑΙ η διαμάχη κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των κρουσμάτων βίας και στον απόηχο της βομβιστικής ενέργειας στο εμπορικό κέντρο (Mall), ενώ οι Αρχές ερευνούν (μελετούν) τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στους δράστες. Αφορμή για τον νέο γύρο αντιπαράθεσης, οι αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγ. Διαμαντόπουλου στο εν λόγω εμπορικό κέντρο λίγες ημέρες πριν από τη βόμβα. Από την κυβέρνηση διοχετεύθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης τμήμα μόνον των όσων είπε και τον εμφάνιζε να προτρέπει τους πολίτες να πάρουν τα όπλα και ότι με τον τρόπο αυτό στοχοποιούσε το Mall. Η Κουμουνδούρου κατήγγειλε την κυβέρνηση για πλαστογραφία και χάλκευση των δηλώσεων του βουλευτή, ενώ ζήτησαν και την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. O ίδιος ο βουλευτής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον όσων ενεπλάκησαν στην αλλοίωση των δηλώσεών του. Το θέμα προκάλεσε αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα και τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το ΠΑΣΟΚ πήρε σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ η ΔΗΜΑΡ αποδοκίμασε ως απαράδεκτη την επιλεκτική παρουσίαση των απόψεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο αστυνομικό πεδίο, την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια στο Mall ανέλαβαν από κοινού δύο Οργανώσεις, η Άγρια Ελευθερία και οι Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων. Στην πολυσέλιδη προκήρυξή τους προαναγγέλλουν επιθέσεις με Καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών και πολιτικών, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζουν.

«Εθελοτυφλούν»

ΜΕ φόντο το ζήτημα της τρομοκρατίας εξελίσσεται και η κόντρα του υπουργού Δημ. Τάξης με τους δικαστές. Με αφορμή την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι δύο κατηγορούμενοι για τους Πυρήνες της Φωτιάς, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για μια μειοψηφία δικαστών που εθελοτυφλούν ως προς το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των δικαστικών ενώσεων, που μίλησαν για απαράδεκτη παρέμβαση του υπουργού, που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, ενώ κάλεσαν γενικά τους πολιτικούς ούτε να επικρίνουν ούτε να επικροτούν δικαστικές αποφάσεις. Ο κ. Δένδιας απάντησε ότι «και οι κρίνοντες κρίνονται» και πως δεν ανακαλεί τις απόψεις του για τη μειοψηφία δικαστών.

Τα «φούσκωσαν»

ΜΕ εμφατικό τρόπο επέστρεψε στο προσκήνιο το θέμα της προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της υπαγωγής στον μηχανισμό στήριξης. Με εισήγησή τους οι Οικονομικοί Εισαγγελείς ζήτησαν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδ. Γεωργίου και δύο ακόμη στελεχών της, με την κατηγορία ότι διόγκωσαν τεχνητά τα στοιχεία του ελλείμματος, έτσι ώστε η προσφυγή στο ΔΝΤ να καταστεί αναπόφευκτη. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν να αντικατασταθεί αμέσως ο κ. Γεωργίου, αντίθετα, από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για εμμονή των δικαστών με το ΠΑΣΟΚ, ενώ, όπως σημείωσε, μένουν στο απυρόβλητο όσοι μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 οδήγησαν τη χώρα στον δημοσιονομικό γκρεμό. Για απαράδεκτη παρέμβαση έκαναν λόγο, αντιδρώντας, οι Εισαγγελείς. Στο… πλευρό των επιτελών της Στατιστικής Υπηρεσίας τάχθηκε η Κομισιόν, που μίλησε για ανύπαρκτο θέμα και επικρότησε τους χειρισμούς τους, προσθέτοντας μάλιστα ότι ήταν συντηρητικοί στις εκτιμήσεις τους για το έλλειμμα. Για ξαναζεσταμένες θεωρίες συνωμοσίας μίλησε ο Βαγγ. Βενιζέλος.

«Άνω – κάτω»

ΤΟ Μνημόνιο προκαλεί, ωστόσο, αναστάτωση και στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η δήλωση του Ανδ. Λοβέρδου ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν απόφαση των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ αρκετοί υπουργοί, μεταξύ αυτών κι ο ίδιος, διαφωνούσαν, πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις. Τις δηλώσεις του αποδοκίμασε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και τις απέδωσε στην προσπάθεια του κ. Λοβέρδου να δημιουργήσει εντυπώσεις για το κόμμα που σχεδιάζει να ιδρύσει. Απαντώντας εκείνος, προκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ υπογράμμισε ότι η σχετική ανακοίνωση υπαγορεύθηκε από τους «κηπουρούς» του. Η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει επίσημα θέση στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει εκ νέου σχετική πρόταση.

Διαπιστευτήρια

ΤΑ… διαπιστευτήριά του στην πέρα του Ατλαντικού δύναμη έδωσε ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα και ερχόμενος στην εξουσία θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ απέκρουσε τις κατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων του ότι θα σκίσει τα Μνημόνια. Οι αναφορές του προκάλεσαν αμηχανία στο εσωτερικό του κόμματος, που έγινε ακόμη πιο έντονη με τους ύμνους του κ. Τσίπρα για την πολιτική Ομπάμα. Λίγες ώρες αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης υποστήριξε την άποψη περί εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, που συνεπάγεται την αυτόματη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.


Σχολιάστε εδώ