Σημάδια κόπωσης…
Το τελευταίο διάστημα ανοίγουν διαρκώς νέα «μέτωπα» και ανακύπτουν πρόσθετα προβλήματα, που καθιστούν ακόμη πιο δυσχερή την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα και -προπάντων- απαιτούν οι δανειστές.
«Πηγαίνουμε από κάβο σε κάβο», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας περιέγραψε την κατάσταση με πιο χαρακτηριστικό τρόπο: «Το παγόβουνο είναι ακόμη μπροστά μας, απλώς το καράβι έχει κόψει ταχύτητα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη η ανησυχία για το ενδεχόμενο μια σειρά υποθέσεων (λίστα Λαγκάρντ, τρομοκρατία, απεργίες κ.ά.), που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά και να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς σε περίπτωση που διαπιστωθεί σημαντική απόκλιση από τους στόχους θα ενεργοποιηθούν αυτομάτως οι ρήτρες που έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα», με αποτέλεσμα να επιβληθούν νέα επώδυνα μέτρα. Τα πρώτα σημάδια κόπωσης έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατά και έχουν σημάνει συναγερμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, που εξετάζει τρόπους απεγκλωβισμού ώστε να τεθούν σε κίνηση οι μηχανές της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων τα σενάρια για αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και υπάρχουν ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια τέτοια κίνηση μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να βελτιώσει τις επιδόσεις του κυβερνητικού σχήματος.
Η διεύρυνση του κύκλου της βίας και η αναβίωση της τρομοκρατίας αποτελούν αυτήν την περίοδο βασική πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση. Τα τελευταία σοβαρά γεγονότα (βομβιστικές ενέργειες, επιθέσεις με όπλα κ.ά.) διαμορφώνουν σκηνικό ανασφάλειας και απειλούν να πλήξουν την εικόνα της χώρας διεθνώς. Κάτι που θα έχει άμεση αντανάκλαση στον τουρισμό, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη μέσα στο 2013, αλλά και στις ξένες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, απηύθυναν συστάσεις προς όσους πολίτες τους πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά όχι υπό τη μορφή ταξιδιωτικής οδηγίας, που θα είχε συνέπειες. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση των συγκεκριμένων χωρών, αλλά και άλλων, στην περίπτωση που το επόμενο διάστημα θα σημειωθούν νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Η ανησυχία αποτυπώνεται, αν και με κάποια υπερβολή, από αρκετά ξένα Μέσα Ενημέρωσης. Πιο χαρακτηριστικό το πρόσφατο δημοσίευμα του βρετανικού «Guardian», που έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να δράσουν στην Ελλάδα «εξτρεμιστικά στοιχεία», εκμεταλλευόμενα τη λαϊκή οργή για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Το δεύτερο ζήτημα που τροφοδοτεί τις ανησυχίες της κυβέρνησης είναι το τεταμένο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αιχμή τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Μπορεί υπό τον φόβο των κυρώσεων που επισύρει η επιστράτευση οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς να ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο στον χορό έχουν ήδη μπει και οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα (λεωφορεία). ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προσανατολίζονται σε κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες, που βρίσκονται «επί ποδός πολέμου» και απειλούν να κατεβούν στους δρόμους.
Το θέμα της λίστας Λαγκάρντ έχει περάσει πλέον στη δικαιοδοσία της Προανακριτικής Επιτροπής και δεν κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ωστόσο, θα αρχίσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων και στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο όσα θα ειπωθούν να αναζωπυρώσουν την πολιτική αντιπαράθεση. Πόσω μάλλον που στον κατάλογο των μαρτύρων που τα κόμματα έχουν ζητήσει να κληθούν περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος κ.ά.