«Πρόβλημα» με τον ιμάμη και στο βάθος… «θέμα μειονότητας»

Οι ψευδομουφτήδες μπορεί να είναι ένα «φρούτο» της Θράκης, ωστόσο το σχέδιο του παραμάγαζου απαιτεί την… καλλιέργειά του και στο Αιγαίο.

Μειονοτικές εφημερίδες στη Θράκη κάνουν λόγο για «Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην κοινότητα των μουσουλμάνων της Ρόδου με αφορμή τον διορισμό νέου ιμάμη από τον περασμένο Νοέμβριο και άρχισε η ίδια αναστάτωση και στην Κω!». «Οι δύο υποθέσεις», συνεχίζει το δημοσίευμα, «εγείρουν πλείστα όσα ερωτηματικά και απορίες, αφού η αναστάτωση στις δύο κοινότητες επήλθε μετά από τον διορισμό ιμάμηδων σε Ρόδο και Κω, όπου θεωρούνται ευαίσθητες περιοχές και επί σειρά ετών εγείρεται θέμα “μειονοτήτων” με διάφορες προκλήσεις που εξυπηρετούν καθαρά πολιτικούς λόγους».

Για το θέμα της Κω, μάλιστα, γράφει και η τοπική εφημερίδα, δημοσιεύοντας την ανακοίνωση του νέου ΔΣ του ΒΑΚΟΥΦ, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «διάφορες αντιδράσεις, κύρια στους κύκλους του Συλλόγου των Μουσουλμάνων, στελέχη του οποίου δηλώνουν πως δέχθηκαν σοβαρές διαμαρτυρίες για ορισμένα από τα πρόσωπα, αλλά και για τις διαδικασίες επιλογής. Ήδη έγιναν ανάλογες παρεμβάσεις και σε τοπικά πολιτικά πρόσωπα, που δηλώνουν ότι δεν είχαν ανάμειξη. Επίσης, “παράσταση” έγινε και στα κόμματα, ένα εκ των οποίων θα ασχοληθεί με το θέμα και πιθανότατα θα κάνει και επίσημη ανακοίνωση».

Το τι κρύβεται πίσω από… αυτήν την εξέλιξη είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», μια και η επέμβαση του παραμάγαζου της Θράκης είναι και σε αυτό το θέμα απροκάλυπτη, αφού ο τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή και οι συν αυτώ έχουν δραστηριοποιηθεί για το «συμμάζεμα» της κατάστασης, μια και ο ιμάμης της Ρόδου Δαμάτογλου δεν είναι αρεστός αφού είναι διορισμένος και αμειβόμενος από το ελληνικό κράτος. Έτσι, τοποθέτησαν έναν ψευδοϊμάμη, τον οποίο μάλιστα έφερε και συντηρεί μισθολογικά στην Κω ο Σύλλογος Μουσουλμάνων της Κομοτηνής «Ομόνοια» (που προφανώς πήγε εκεί για να σπείρει τη διχόνοια).

Από δω βεβαίως ξεκινά το θέατρο του παραλόγου: Το επίσημο… παρακράτος κάνει λόγο για «πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι ο κ. Δαμάτογλου θεωρείται από ορισμένους ότι είναι ιδιαίτερα αυστηρός στις επιταγές του Κορανίου και στα ισλαμικά ήθη, παρεμβαίνοντας στον τρόπο ζωής και ένδυσης, ζητώντας», λένε, «μέχρι και την παραδοσιακή μαντίλα». Η επιχειρηματολογία θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και εξοργιστική, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Θράκη ο «πόλεμος» γίνεται με όχημα τη θρησκεία και την… ενδυματολογία της, με δεδομένο ότι η «μαντίλα» επιχορηγείται εδώ και χρόνια στην περιοχή από το τουρκικό προξενείο.

Απώτερος στόχος όλου αυτού του «σχεδίου» είναι να στηθεί μειονοτικό ζήτημα και στη Ρόδο των ελάχιστων μουσουλμάνων που διαβιούν εκεί, το οποίο καθίσταται προφανές και από το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει η Άγκυρα για την περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα. Από το νοτιοανατολικό άκρο και την αμφισβήτηση του Καστελλόριζου για την ΑΟΖ, μέχρι και τη στρατολόγηση κινέζων ουιγούρων ισλαμιστών μισθοφόρων που στέλνει στη Συρία, όπως αναφέρει η κινέζικη εφημερίδα «Chinese Global Times», για μισθοφορικούς πυρήνες.

Η Τουρκία παίζει άσχημα παιχνίδια στην περιοχή σε πολλά μέτωπα και χρησιμοποιεί τους δικούς της ανθρώπους για τη γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής. Οι οποίοι βέβαια ανταποκρίνονται πάντοτε στο κάλεσμα της μητέρας πατρίδας, με όχημα την πίστη.


Σχολιάστε εδώ