Ποιοι άνθρωποι της ΔΗΜΑΡ πήραν κυβερνητικές θέσεις

Ωστόσο, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες που μπορεί να έχουν μεταξύ τους, το πιθανότερο «για τα μάτια του κόσμου», φαίνεται να τα βρίσκουν σε… άλλα σημεία. Ως εκ τούτου, ο Φώτης Κουβέλης βρήκε την ιδανική ευκαιρία για να τοποθετήσει κι αυτός με τη σειρά του τα δικά του στελέχη σε κομβικά πόστα του κρατικού μηχανισμού, σε ΔΕΚΟ αλλά και σε μία από τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, «μοιράζοντας» τα στελέχη με τους Σαμαρά και Βενιζέλο βάσει των εκλογικών ποσοστών.

Οι εκλεκτοί στις ΔΕΚΟ

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, υπεύθυνος της σχετικής Επιτροπής εδώ και αρκετό καιρό έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του προέδρου Δημήτρης Χατζησωκράτης, ενώ -όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π»- τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι Γιάννης Κακουλίδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Σταύρος Λειβαδάς και ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος όμως αποχώρησε μετά τη διαφωνία του με τις επιλογές της ηγεσίας, ιδρύοντας το περίφημο Αριστερό Δίκτυο. Όπως τονίζει στο «Π» υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, «από το καλοκαίρι κιόλας έφταναν στο κόμμα βιογραφικά από ενδιαφερομένους. Η επιλογή έγινε βάσει των ικανοτήτων τους αλλά και της ενασχόλησής τους με το αντικείμενο και της προϋπηρεσίας τους». Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη άποψη, την οποία επίσης κατέγραψε το «Π», με στέλεχος του κόμματος να τονίζει πως «δεν υπήρχε καμία αξιοκρατική διαδικασία. Οι περισσότεροι ήταν αποτυχημένοι πολιτευτές. Μπορεί κάποιον να τον επέλεγαν με κριτήριο αν είναι μέλος του κόμματος ή με το σκεπτικό τού κατά πόσο είναι συμπαθής στην πλευρά της ηγεσίας».

Με το κριτήριο της αξιοκρατίας, λοιπόν, να πηγαίνει περίπατο, ύστερα από ένα πολύμηνο μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ολοκληρώθηκε η λίστα των ονομάτων των νέων κρατικών αξιωματούχων και, όπως δήλωσε στο «Π» κυβερνητικό στέλεχος, «σε καμιά δεκαριά μέρες το πολύ περιμένουμε να βγει το ΦΕΚ για το επίσημο της όλης υπόθεσης». Αναφορικά με τη διαδικασία της στελέχωσης, η ΔΗΜΑΡ ευθύς εξαρχής εξέφρασε την πρόθεσή της να συμμετάσχει ενεργά, αρχής γενομένης από τους φορείς των υπουργείων στα οποία προΐστανται στελέχη που η ίδια όρισε. Δηλαδή, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με υπουργό τον Αντώνη Μανιτάκη, στο Δικαιοσύνης με τον Αντώνη Ρουπακιώτη και στο Υγείας με την υφυπουργό Φωτεινή Σκοπούλη. Μάλιστα, η αρχή έγινε με τη συγκρότηση της κυβέρνησης και με την κ. Σκοπούλη -που στο παρελθόν απασχόλησε όχι και τόσο θετικά τα Μέσα Ενημέρωσης-, η οποία είναι αδελφή του Γιάννη Σκοπούλη, υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους στα Γιάννενα, ο οποίος ωστόσο δεν εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές.

Από κει και πέρα, για διοικητής του ΝΑΤ προτάθηκε ο δικηγόρος Γ. Θεοτοκάς, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα με τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Χίο. Για την προεδρία του ΕΦΕΤ πρόσφατα ανακοινώθηκε το όνομα του Γιάννη Τσιάλτα, εργαζομένου στον Οργανισμό και στελέχους της ΔΗΜΑΡ. Τη θέση του προέδρου των ΕΛΤΑ ανέλαβε, πρόσφατα μάλιστα, ο προταθείς από την Αγίου Κωνσταντίνου και στέλεχος του κόμματος Κώστας Μελαχρινός, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΤΑ (ΔΗΜΑΡ) και ο ΟΣΕ (ΠΑΣΟΚ) ανήκουν στους Οργανισμούς που τελούν υπό ιδιωτικοποίηση. Σημειωτέον ότι από την ΕΡΤ αποπέμφθηκε πρόσφατα από τη θέση του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης ο Κώστας Σπυρόπουλος, που είχε προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος τόνισε στο «Π» πως «αυτές τις μέρες το θέμα του Σπυρόπουλου το βλέπουμε και πάλι…», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε να τοποθετείται σε κάποιο άλλο πόστο.

Στις Ειδικές Γραμματείες

Πάντως, εδώ και αρκετό καιρό έχουν τοποθετηθεί σε Γραμματείες υπουργείων συνολικά έξι στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης τοποθετήθηκε η Άννα Αναγνωστοπούλου, η οποία είναι και μέλος του κόμματος. Γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε ο καθηγητής του ΕΜΠ Βασίλης Μάγκλαρης, ο οποίος δραστηριοποιείται πολιτικά στον χώρο των ΑΕΙ με την παράταξη της Αριστερής Μεταρρύθμισης (ΑΡΜΕ). Γενική γραμματέας Διά Βίου Μάθησης επελέγη το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελένη Καραντζόλα, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τοποθετήθηκε η πολεοδόμος- χωροτάκτης Μάρω Ευαγγελίδου, μέλος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ.

Γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου ανέλαβε ο οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής Λέσβου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί, ενώ ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος του Τομέα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Αγροτικού Τμήματος αλλά και υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος του Περιφερειακού Οργάνου Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος. Τέλος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ανέλαβε ο Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος είναι από τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν διαφωνήσει με την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου και προσχώρησαν στη ΔΗΜΑΡ.

Και ημερίδα για τη διαφθορά

Κατά τα λοιπά, για να επανέλθουμε στα αμιγώς φρέσκα νέα, η Αγίου Κωνσταντίνου την επόμενη εβδομάδα, στις 30 του μήνα, ετοιμάζεται να ανοίξει τον δρόμο μέσα από μια εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για να ξεκινήσει η ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς, του πολιτικού συστήματος και κυρίως για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στην εκδήλωση θα απευθυνθεί με χαιρετισμό ο γραμματέας της ΚΕ Σπύρος Λυκούδης, ενώ θα υπάρξει εισήγηση και από τον πρόεδρο Φ. Κουβέλη. Όπως είχε προ μηνός αποκαλύψει το «Π», θα υπάρξουν εισηγήσεις από τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, τον Γιώργο Σωτηρέλη, τον Ηλία Νικολακόπουλο, ο οποίος είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, από την Καλλιόπη Σπανού, που είναι επίσης πανεπιστημιακός, ενώ «μαέστρος» θα είναι ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Πανούσης. Είναι προφανές ότι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος προτάσσει τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος, στο οποίο πρέπει πράγματι να υπάρξουν ριζικές αλλαγές. Μήπως όμως να έχουμε λιγάκι και το «γνώθι σαυτόν»; Γιατί, αν πρώτα τοποθετούμε με μη αξιοκρατικά κριτήρια τους «ημέτερους» σε νευραλγικές θέσεις του κράτους και μετά το ρίχνουμε στη θεωρία… ε, αυτό κάθε άλλο παρά θετικά σχόλια προκαλεί.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ