Ο Σόιμπλε έβαλε φωτιά στο κυπριακό Μνημόνιο

Εάν δεν αποδειχθεί, υποστήριξε, ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό, ότι δηλαδή το χρέος της Κύπρου απειλεί την Ευρωζώνη, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία στήριξης και διάσωσης.

Το δικαίωμα προσφυγής

Οι πειθαρχημένοι και νομοταγείς Γερμανοί εξετάζουν τα πάντα, ακόμη και τον τρόπο λειτουργίας του Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του οποίου ένα κράτος μπορεί να προσφύγει και να δανειοδοτηθεί, εφόσον το χρέος του θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το ίδιο, αλλά και την Ευρωζώνη. Λόγω της μικρής οικονομίας της Κύπρου, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν θα επηρεαστεί το σύνολο της Ευρωζώνης, οπότε ενδεχομένως να προέκυπτε ζήτημα για τη δανειοδότηση της Κύπρου. Στην ουσία η τοποθέτηση Σόιμπλε, με την οποία αφήνεται ανοικτό το δικαίωμα προσφυγής της Κύπρου στον Μηχανισμό Σταθερότητας, συνιστά ακόμη και σκληρή πολιτική πρακτική πιέσεων από τους Γερμανούς.

Η συστημικότητα του προβλήματος

Μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε ακολούθησαν σειρά τοποθετήσεων από ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως του Επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόβλημα της Κύπρου όντως μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη, εάν δεν αντιμετωπιστεί όπως πρέπει. Επισήμανε, δε, ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών.

Από τον κ. Νταλάρα τη σκυτάλη πήρε ο Γκεόρκ Άσμουσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα της Κύπρου μπορεί να δημιουργήσει συστημικούς κινδύνους, δηλαδή να επηρεαστούν λόγω της κυπριακή κρίσης χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Στόχος είναι η προετοιμασία του εδάφους για να πληρούνται τα κριτήρια του κανονισμού για να ενεργοποιηθεί νομότυπα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Πιέσεις

Οι Γερμανοί μπορεί να χρησιμοποιούν τις διατάξεις του κανονισμού για την άσκηση πιέσεων. Από την άλλη, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να τεκμηριωθεί ο συστημικός κίνδυνος, ώστε να είναι δυνατή η πολιτική και νομική τεκμηρίωση της απόφασης που θα ληφθεί για τη δανειοδότηση της Κύπρου. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και ειδικότερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο.


Σχολιάστε εδώ