Ουκ αν λάβοις…

= Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έφθασαν να αυξάνονται με ρυθμό άνω του 1 δισ. ευρώ το μήνα, κατά τους τελευταίους μήνες του 2012. Συνολικά, πέρυσι δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 13,178 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκε δραματικά ο ρυθμός δημιουργίας νέων οφειλών: Το 2011 είχαν αυξηθεί κατά 15%, σε σχέση με το 2010, ενώ το 2012 το ποσοστό αύξησης ξεπέρασε το 26%, υποδηλώνοντας μια άκρως ανησυχητική δυναμική εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

= Η απίστευτη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς αρρυθμίες στην είσπραξη του βασικότερου φόρου, του ΦΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2012 δεν υπέβαλε καν δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς, όπως εκτιμάται, το ασθενέστερο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρησιμοποιεί συνειδητά τον ΦΠΑ ως έσχατο μέσο χρηματοδότησής του. Λόγω της έντασης και της διάρκειας της ύφεσης, εκτιμάται ότι οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν το 2013 και θα οδηγηθούν σε «λουκέτο», εντείνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα είσπραξης φόρων.

= Η προσπάθεια του υπ. Οικονομικών, κατόπιν πιεστικών υποδείξεων της «τρόικας», να στραφεί στα «μεγάλα ψάρια» (μεγάλες επιχειρήσεις και πλούσιοι φορολογούμενοι) για είσπραξη πρόσθετων εσόδων κατέληξε σε φιάσκο. Οι τακτικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων έφεραν στα κρατικά ταμεία μόλις 72,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι έλεγχοι αυτοαπασχολούμενων και φυσικών προσώπων με μεγάλο πλούτο απέδωσαν μόνο 17,4 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ