Νέος πονοκέφαλος για τη συγκυβέρνηση η δίωξη

Κατά τις έρευνές τους, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι οι παραπάνω προέβησαν σε τεχνητή διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος και διαμόρφωσαν έτσι τις συνθήκες για την προσφυγή της κυβέρνησης Παπανδρέου στον μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η άσκηση δίωξης αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών έκαναν λόγο για απαλλακτική εισήγηση, ενώ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και θορύβησε όσους, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχουν εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πιο χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επιτέθηκε στους Οικονομικούς Εισαγγελείς αποδίδοντας πολιτικά κίνητρα στην απόφασή τους.

Κίνηση που αποκαλύπτει, αν μη τι άλλο, έκδηλη ανησυχία για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, έτσι που να αυξάνεται ο κίνδυνος παραπομπής του σε Εξεταστική Επιτροπή.

Αίσθηση προκάλεσε και η άμεση παρέμβαση της Κομισιόν, που έσπευσε να «καλύψει» τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ για τους χειρισμούς τους, κάτι που για πολλούς ενισχύει τις καταγγελίες ότι ουσιαστικά εκτελούσαν εντολές αξιωματούχων των Βρυξελλών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση του Α. Γεωργίου από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τηρώντας την προεκλογική δέσμευση του Αντ. Σαμαρά, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του.

Υπέρ της Εξεταστικής τάχθηκαν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που κινούνται στο λεγόμενο καραμανλικό μπλοκ (Π. Παυλόπουλος, Ν. Κακλαμάνης κ.ά.). Επισήμως, η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει θέση τόσο ως προς την απαίτηση της αντιπολίτευσης για «καρατόμηση» του Α. Γεωργίου όσο και για το θέμα της Εξεταστικής. Η θέση προσωπικά του πρωθυπουργού καθίσταται δυσχερής, καθώς υπό άλλες συνθήκες και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος θα όφειλε να προχωρήσει σε άμεση αντικατάσταση των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ.

Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα προκαλούσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς πρέπει να θεωρείται δεδομένη η οξύτατη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, αφού θα θίγει τον πυρήνα της πολιτικής που εφάρμοσε ως κυβέρνηση. Επιπλέον θα προκαλούσε τη δυσφορία της Κομισιόν αλλά και των δανειστών, κάτι που δεν επιθυμεί αυτήν την περίοδο ο κ. Σαμαράς.

Εξίσου δύσκολη είναι η θέση του και στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. Προεκλογικά είχε δεσμευτεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο έναντι του ελληνικού λαού ότι μία Εξεταστική θα κάνει, και αυτή θα είναι για να διερευνήσει πώς και γιατί η χώρα μας οδηγήθηκε στο Μνημόνιο. Όταν το θέμα τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού ισχύει και θα υλοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο.

Βουλευτές, ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμούν μετά βεβαιότητος ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες και ότι τέτοια πρωτοβουλία δεν πρόκειται να αναληφθεί από την κυβέρνηση ή από τη Νέα Δημοκρατία μεμονωμένα. Κι αυτό διότι θα έθετε σε κίνδυνο τη συνοχή και την ίδια την ύπαρξη του κυβερνητικού συνασπισμού, αφού το ΠΑΣΟΚ θα διαφωνούσε με μια τέτοια πρωτοβουλία και θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση.

Γεγονός που θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές εξελίξεις, θα προκαλείτο πολιτική κρίση και η χώρα θα οδηγείτο σε πρόωρες εκλογές.

Στην ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής συνηγορούν και οι αποκαλυπτικές αναφορές του πρώην υπουργού Α. Λοβέρδου ότι η απόφαση για την προσφυγή στο Μνημόνιο ελήφθη βάσει σχεδίου που είχαν καταστρώσει οι Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο καταιγισμός των δηλώσεων που ακολούθησε αποκάλυψε τον βαθμό ανησυχίας των στελεχών που μετείχαν στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του, ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει και να αποδυναμώσει τις καταγγελίες του κ. Λοβέρδου, αλλά άφησε αναπάντητη την πρόκληση του τελευταίου να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του ως προς τις εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο για την ΕΛΣΤΑΤ εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι στις 29/9/2011 είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η –όπως καταγγέλλεται– δόλια υιοθέτηση εσφαλμένων στατιστικών μεθόδων όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα».

Πόσω μάλλον, όπως τόνισε, «όταν τις εν λόγω πρακτικές έσπευσε κατά το παρελθόν να υπερασπιστεί –λόγω και έργω– ο ελεγχόμενος από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου».

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ