Με νόμο η προσωρινή σύνταξη στο Δημόσιο

Στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται η διαδικασία βάσει της οποίας θα περιέλθουν στα κρατικά ταμεία οι καταθέσεις σε αδρανείς για περισσότερα από 20 χρόνια τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προσφέρει ανακούφιση στους χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου που περιμένουν στην ουρά για μήνες μέχρι να πάρουν τη σύνταξή τους. Σήμερα, ο χρόνος αναμονής για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο ξεπερνά τους δύο μήνες για τους ένστολους και τους δέκα μήνες για τους πολιτικούς υπαλλήλους, ενώ μπορεί να υπερβεί και το δωδεκάμηνο αν ο υπάλληλος ήταν ασφαλισμένος και σε άλλο Ταμείο πριν ενταχθεί στο Δημόσιο (διαδοχική ασφάλιση).

Οι καθυστερήσεις στην απονομή σύνταξης είναι ακόμη μεγαλύτερες για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και των οργανισμών καθυστερούν να διαβιβάσουν τις αιτήσεις στη Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Έτσι, το 2011 και το 2012 εκτιμάται ότι έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 60.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και ένα μεγάλο μέρος τους δεν έχει διεκπεραιωθεί, με αποτέλεσμα να στερούνται εισοδήματος χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται στην «ουρά» για σύνταξη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα επιτρέψει σε όλους τους υπαλλήλους που υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης να λαμβάνουν αμέσως το 50% των αποδοχών (βασικός μισθός και επιδόματα) του τελευταίου μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Με την ολοκλήρωση της διεκπεραίωσης της αίτησης θα υπολογίζονται οι διαφορές μεταξύ προσωρινής και οριστικής σύνταξης και θα αποδίδονται στους συνταξιούχους τα σχετικά ποσά για τον χρόνο που θα έχει μεσολαβήσει.

Το ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δίνει οριστική λύση και στο ζήτημα των λεγόμενων «αδρανών» τραπεζικών λογαριασμών, προσδιορίζοντας τους όρους και τη διαδικασία για να περιέλθουν στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, οι τράπεζες θα κληθούν να καταγράψουν όλους τους λογαριασμούς που δεν έχουν κινηθεί για περίοδο μεγαλύτερη των 20 ετών.

Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα αποστείλουν ειδοποιήσεις στους καταθέτες για την «ακινησία» του λογαριασμού τους, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στους ίδιους (αν βρίσκονται εν ζωή) ή στους κληρονόμους τους να εμφανισθούν στα τραπεζικά καταστήματα εντός εύλογης προθεσμίας και να άρουν το καθεστώς «ακινησίας» των λογαριασμών.

Μετά τη διαδικασία αυτή, για τους λογαριασμούς για τους οποίους δεν θα εμφανισθούν δικαιούχοι προβλέπεται ότι τα ποσά των καταθέσεων θα περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο.


Σχολιάστε εδώ