«Λουκέτο» στη Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση της ΕΡΤ
Ο λόγος είναι «ο εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας του Ελληνικού Δημοσίου», ενώ «η περιουσία, τα πάσης φύσεως δικαιώματα, ο εξοπλισμός και τα πάσης φύσεως αρχεία» μεταφέρονται στην ΕΡΤ, η οποία «καθίσταται διάδοχος των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών της». Το σοβαρό περιουσιακό στοιχείο της Νέας Συνδρομητικής Τηλεόρασης ήταν το δικαίωμα λειτουργίας συνδρομητικής τηλεόρασης χωρίς την προηγούμενη λήψη άδειας από το ΕΣΡ. Επίσης, με τον νόμο 3592/2007 η εταιρεία αυτή αποκτούσε το δικαίωμα μετάδοσης επίγειου ψηφιακού σήματος, έχοντας τη δυνατότητα να εισπράττει ετησίως, με Υπουργικές Αποφάσεις, το 15% του ανταποδοτικού τέλους.
Η Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση συστάθηκε το 2000 με απόφαση του τότε υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα και στόχος της ήταν να συνεργαστεί με τον ΟΤΕ και τον Alpha, επί εποχής Σ. Τσοτσορού, για την ανάπτυξη συνδρομητικής πλατφόρμας, ως αντίπαλον δέος στη Nova. Η εταιρεία δεν λειτούργησε ποτέ, αν και προικίστηκε με το ποσόν των 3 δισ. δρχ. (9 εκατ. ευρώ), το οποίο σταδιακά μεταφέρθηκε στην ΕΡΤ. Η εταιρεία είχε ΔΣ και λειτουργία τα προηγούμενα χρόνια και ο τελευταίος διορισμός προσώπων έγινε το 2007 από τον τότε υπουργό Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος είχε τοποθετήσει πρόσωπα όπως ο Δ. Ζακυνθινός, ο Χ. Κεφάλας, ο Γ. Υφαντής, ο Μ. Δασκαλάκης, ο Π. Λουκάκος κ.ά. Ο τελευταίος της ισολογισμός δημοσιεύτηκε το 2009 και περιελάμβανε πληροφορίες για την οικονομική χρήση του 2008, όπου καταγράφονταν έξοδα λειτουργίας της τάξεως των 8.119 ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της ανερχόταν σε 927.603 ευρώ, τα οποία προφανώς θα περιέλθουν στη μητρική εταιρεία.
Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν η ΕΡΤ μετά την κατάργηση της εταιρείας αποκτά και το δικαίωμα λειτουργίας συνδρομητικής τηλεόρασης χωρίς προηγούμενη άδεια από το ΕΣΡ ή αν αυτό το δικαίωμα που προσέφερε ο νόμος 2644/98 χάνεται με τη λύση της εταιρείας.