Κολλημένοι με την TV!

Πόσο χρόνο αφιερώσαμε μπροστά στην τηλεόραση την περσινή σεζόν; Ποια κανάλια βγήκαν κερδισμένα και ποια προγράμματα απογειώθηκαν; Ποια είναι όμως και αυτά που πάτωσαν; Τι λέει το βιβλίο της ΝΑΜ;

Πολλά και ενδιαφέροντα και -κυρίως- ότι η τηλεθέαση έπεσε λιγάκι τη σεζόν που μας πέρασε!

Πέρσι για πρώτη φορά από το 2006 εμφανίζεται μικρή πτώση στο μέσο χρόνο που αφιερώνουν οι Έλληνες τηλεθεατές μπροστά στη μικρή οθόνη. Την ίδια ώρα ο χρόνος αυτός είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αφού αγγίζει τα 266 λεπτά την ημέρα, με την κυριαρχία της τηλεόρασης να είναι πλέον εμφανής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΑΜ που περιλαμβάνονται στο «TV Yearbook 2011-2012», o μέσος χρόνος τηλεθέασης που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση μειώθηκε κατά επτά λεπτά. Το 2010-11 αφιερώσαμε στη μικρή οθόνη 273 λεπτά την ημέρα, το 2009-10 271 λεπτά, το 2008-09 261 λεπτά. Τις περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση περνά το κοινό άνω των 65 ετών, με τους άντρες να αγγίζουν τα 371 λεπτά και τις γυναίκες τα 414 ημερησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τηλεθεατές με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είδαν τηλεόραση πάνω από 370 λεπτά. Τηλεθεατές με υψηλό επίπεδο μόρφωσης είδαν κατά μέσο όρο ημερησίως 224 λεπτά τηλεόρασης.

Νικητής της περσινής χρονιάς ήταν το MEGA διατηρώντας την πρωτιά του με μέσο όρο τηλεθέασης 22,1% και ακολούθησαν ο ΑΝΤ-1 με 17,1%, ο ALPHA με 11,9 %, το STAR με 10,6 %, η ΝΕΤ με 7,9 %, ο ΣΚΑΪ με 7,2%, το ALTER με 5,5%, η ΕΤ-3 με 3,6 % και η ΕΤ-1 με 3%.

Το MEGA αξίζει να σημειωθεί ότι κυριάρχησε και στο Top 10 των τηλεοπτικών σειρών -τις εννέα θέσεις τις έχουν κατακτήσει παραγωγές του-, ενώ στις ξένες σειρές όλες τις θέσεις τις καταλαμβάνουν τούρκικες παραγωγές.

Τι είδαμε όμως από το κάθε κανάλι; Στην ΕΤ-1 τα αθλητικά προγράμματα και λόγω Ολυμπιακών Αγώνων κατείχαν τις δέκα πρώτες θέσεις. Στη ΝΕΤ την πρώτη θέση κατείχε η Eurovision. Στο MEGA «H ζωή της άλλης» και οι «Βασιλιάδες» βρέθηκαν στην κορυφή της τηλεθέασης. Στον ΑΝΤ-1 ο «Εζέλ» από την Τουρκία στέφθηκε νικητής, ενώ το αργυρό μετάλλιο της τηλεθέασης το πήρε το χορευτικό σόου «Dancing with the stars». Ο Λάκης Λαζόπουλος και το «Αλ τσαντίρι νιουζ» του ALPHA βρίσκονται στο πρώτο βάθρο. Στο STAR φιγουράρουν μόνο ξένες ταινίες στην κορυφή, ενώ στον ΣΚΑΪ, ως επί το πλείστον, στις πρώτες θέσεις είδαμε ποδοσφαιρικούς αγώνες.


Σχολιάστε εδώ