Ισραηλινές εκλογές

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αν και εξήλθε σαφώς εξασθενημένος από την εκλογική αναμέτρηση, θα σχηματίσει κυβέρνηση, αφού, έστω και οριακά, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους.

Έτσι, το Λικούντ-Γισραέλ Μπεϊτένου, κεντροδεξιό κόμμα με πρόεδρο τον κ. Νετανιάχου, κατέλαβε 31 έδρες στην Κνεσέτ από τις 42 που κατείχε.

Σημειώνουμε ότι το σύνολο των εδρών της Κνεσέτ ανέρχεται σε 120, οι δε ισραηλινοί βουλευτές δεν εκπροσωπούν συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, αλλά τα κόμματά τους σε εθνικό επίπεδο.

Η έκπληξη των εκλογών υπήρξε το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα Yesh Atid («Υπάρχει ένα μέλλον»), με αρχηγό τον κ. Yahir Lapid, πρώην δημοσιογράφο-βεντέτα της τηλεόρασης, που εκλέγει 19 βουλευτές.

Η επιτυχία του φιλελεύθερου κ. Lapid οφείλεται αφενός μεν στην υποστήριξη που παρέχει στη μεσαία τάξη, αφετέρου δε στη θέση του υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης, στοχοποιώντας έτσι τους θρησκευόμενους φανατικούς ορθοδόξους, που δεν κάνουν στρατιωτική θητεία. Επιπλέον, έχει ταχθεί υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους.

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση από την επομένη των εκλογών, είναι φανερό ότι ο κ. Νετανιάχου αντιμετωπίζει τα πρώτα εμπόδια, στο μέτρο που η συγκατοίκηση με άλλα κόμματα δεν θα είναι απαλλαγμένη προβλημάτων. Έτσι, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει να συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, και με το κόμμα της Εβραϊκής Εστίας, δεξιό θρησκευόμενο, που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των εποίκων, καθώς και με άλλα κόμματα, όπως το United Torah Judaism και το Shass, οι οπαδοί των οποίων προέρχονται και αυτοί από τον κύκλο των θρησκευόμενων.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι από τότε που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, ουδέποτε ισραηλινό κόμμα εξελέγη με αυτοδυναμία. Τούτο είχε συνέπεια τον σχηματισμό, πάντοτε, κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ήδη ο ισραηλινός πρωθυπουργός άρχισε τις σχετικές προεργασίες και κάλεσε τον Yahir Lapid, ηγέτη του Yesh Atid, προς τον οποίο εξέφρασε την επιθυμία του να σχηματίσει όσο το δυνατόν ευρύτερης βάσης κυβέρνηση. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος πλέον να προσφέρει στον Yahir Lapid ένα από τα κύρια υπουργεία. Δηλαδή, το Άμυνας, το Εξωτερικών ή το Οικονομικών.

Το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα αποτελέσουν τις πρώτες προτεραιότητες του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού. Ειδικότερα μάλιστα ως προς το δεύτερο, κατά την πρώτη του ομιλία, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Νετανιάχου σαφώς δήλωσε ότι μια από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, θα είναι η πρόληψη να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα.

Ένα πρόσθετο ακανθώδες πρόβλημα, που η νέα ισραηλινή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει, είναι η διαχείριση των σχέσεών της με την Τουρκία.

Το θέμα ασφαλώς φαίνεται να απασχολεί και την Ουάσινγκτον, ο δε αμερικανός Πρόεδρος λέγεται ότι επιθυμεί την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Πάντως, αν οι σχετικές πληροφορίες αληθεύουν, φαίνεται ότι ο κ. Νετανάχιου δεν θα απέκλειε την έκφραση συγγνώμης προς την Άγκυρα για τα γνωστά γεγονότα του Μαΐου 2010, με θύματα εννέα τούρκους ακτιβιστές. Τότε που ισραηλινοί κομάντος είχαν επιτεθεί στη νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza, που είχε σκοπό να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απαιτεί την έκφραση συγγνώμης από το Ισραήλ, πράξη που θεωρεί απαράβατη προϋπόθεση ομαλοποίησης των διμερών τους σχέσεων.

Το θέμα είναι αρκετά ευαίσθητο και το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, που θα στηρίζεται σε μια εύθραυστη συμμαχία άλλων πολιτικών κομμάτων, θα είναι σε θέση να το χειριστεί.

Το αμέσως προσεχές διάστημα ασφαλώς θα είναι κρίσιμο στη λήψη αποφάσεων, όχι μόνο για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά και για τον χειρισμό των παραπάνω αναφερθέντων ευαίσθητων θεμάτων.


Σχολιάστε εδώ