Ηγέτης με άνεση και γενικότερη αποδοχή αναδεικνύεται ο Τσίπρας

Ιδιαίτερη κριτική δέχθηκε ο θαυμασμός που εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας για την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά στελέχη του κόμματος έλεγαν ότι η πολιτική που ασκεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει, τηρουμένων των αναλογιών, αρκετά προοδευτικά στοιχεία σε σχέση με την Ευρώπη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το αμερικανικό πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δρα. Για παράδειγμα, λένε, το σύνθημά του «Φορολογήστε τον πλούτο» και η μάχη που έδωσε τα προηγούμενα χρόνια για να υπάρξει ένα στοιχειώδες δημόσιο σύστημα υγείας είναι συγκρούσεις πρώτου μεγέθους για τα αμερικανικά δεδομένα. Ως εκ τούτου, τονίζουν, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, ο Ομπάμα μάχεται για κάποιες βαθιές αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία.

Ξεκαθάριζαν όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπ. Ομπάμα και τόνιζαν ότι όλες οι δηλώσεις και οι ομιλίες του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι πλήρως εναρμονισμένες με τους βασικούς άξονες του προγράμματος του κόμματος.

Κατά κοινή ομολογία, οι επαφές του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ ήταν σε υψηλό επίπεδο για τα δεδομένα ενός κόμματος που πριν από έναν χρόνο ήταν στο 4,5% και χαρακτηριζόταν ούτε λίγο ούτε πολύ ως κίνδυνος για τα συμφέροντα της Αμερικής στην περιοχή. Ούτε που θα φαντάζονταν πέρσι τέτοια εποχή τα στελέχη του κόμματος ότι ο αρχηγός τους θα μιλούσε σε αμερικανικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα και θα είχε επαφές με επιτελικά στελέχη του ΔΝΤ και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με ηγέτες κρατών όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, πόσω μάλλον με τον Σόιμπλε, ο οποίος άκουγε ΣΥΡΙΖΑ και… έβγαζε σπυριά.

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι έγινε ένα πολύ καλό πρώτο βήμα από τον Αλ. Τσίπρα για την οικοδόμηση ενός προφίλ ηγέτη, που έχει την άνεση αλλά και την αποδοχή να κινείται στο περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Η προσπάθεια αυτή θα έχει και συνέχεια, καθώς ο Αλ. Τσίπρας σχεδιάζει επισκέψεις στη Ρωσία, στην Κίνα και στην Ινδία, που είναι χώρες οι οποίες σταθερά και δυναμικά διεκδικούν σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Επί της ουσίας των επαφών του Αλ. Τσίπρα, από την Κουμουνδούρου τόνιζαν ότι:

Στη συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, δόθηκε η δυνατότητα να εξηγήσουμε τα αδιέξοδα του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, εξηγήσαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο σταθερότητας, ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στην πολυτάραχη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αναλύσαμε, είπε ο Αλ. Τσίπρας, ότι στόχος μας είναι η άσκηση μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και εξηγήσαμε ότι, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με κανέναν το δικαίωμά της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Μάλιστα, ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να στηρίξουν αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας.

Στη συνάντηση με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ καταγράφηκε το προφανές, ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις, αφού από την πρώτη στιγμή καταγράφηκε η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης και πρωτοφανούς λιτότητας που επέβαλε στη χώρα μας το Ταμείο.

Από τη συνάντηση με την ηγεσία του ΔΝΤ ο Αλ. Τσίπρας έβγαλε το συμπέρασμα ότι ακόμα και το Ταμείο κατανοεί το αυτονόητο, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη χώρα μας δεν βγαίνει χωρίς νέο γενναίο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η δήλωση του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι οι διαδοχικοί κυβερνητικοί συνομιλητές της «τρόικας» ισχυρίζονταν ότι έδωσαν μεγάλη μάχη για να μην περάσει η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, που απαιτούσε με ένταση -όπως έλεγαν- το ΔΝΤ.

Παράλληλα, στη συνάντηση καταγγέλθηκε η αναφορά της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία στον κίνδυνο να καταρρεύσει η χώρα εάν βγει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι τέτοιες αναφορές «υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή με έναν ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο», προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, μπορεί να δώσει θετική διέξοδο».

Σε περασμένες και όχι μακρινές εποχές, οι επαφές του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ θα προκαλούσαν μείζον εσωκομματικό ζήτημα, με τις διάφορες συνιστώσες να «βγαίνουν στα κάγκελα», αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια αξιοσημείωτη εσωκομματική αντίδραση. Φαίνεται ότι η «βίαιη ωρίμαση του ΣΥΡΙΖΑ», κατά τη γνωστή έκφραση του Γ. Δραγασάκη, προχωράει, και είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα Iskra, που απηχεί τις απόψεις του Αριστερού Ρεύματος και του Π. Λαφαζάνη, δεν υπήρξε καμία επικριτική ανάρτηση για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, αλλά απλώς με μια εμφανή ψυχρότητα αναρτήθηκαν ασχολίαστες οι δηλώσεις Τσίπρα και τα σχετικά ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στο εσωτερικό μέτωπο, τώρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μετά την αποκάλυψη της αθλιότητας με το παραποιημένο βίντεο δηλώσεων βουλευτή του, που το διακίνησε στα κανάλια το επιτελείο της ΝΔ, αποκαλύφθηκε και εξευτελίστηκε το γκεμπελικό κέντρο που έχει αναλάβει εργολαβικά την κατασυκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο παραποιημένο βίντεο εμφανιζόταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον κόσμο να πάρει τα όπλα και να στοχοποιεί το MALL, λίγες μόνο μέρες μετά την έκρηξη βόμβας στο πολυκατάστημα.

Κάνουν λόγο για ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά που παίζει η κυβέρνηση και συνδυάζουν την υπόθεση του παραποιημένου βίντεο με τις δηλώσεις Δένδια, με τις οποίες καλωσόριζε τον ΣΥΡΙΖΑ «στη μετάβαση προς τη νομιμότητα», αφήνοντας αιχμές για τις σχέσεις του κόμματος με διάφορες έκνομες δράσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να μην αφήνουν αναπάντητη καμία τέτοια κατηγορία και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιτελείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γίνονται συζητήσεις για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Ν. Δένδια, την παραίτηση του οποίου έχει ήδη ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ