Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Στο άρθρο μας της περασμένης Κυριακής ασχοληθήκαμε με την ανάπτυξη. Και σημειώσαμε ότι το γεγονός που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στη διεθνή οικονομία είναι η αναμενόμενη εντατικοποίηση της ζήτησης γεωργικών προϊόντων. Και για του λόγου το αληθές, αναφέρουμε ότι ο διεθνώς γνωστός οίκος Land Matrix, ο οποίος ασχολείται με την παρακολούθηση των επενδύσεων στη γεωργία, στην τελευταία του έκθεση αναφέρει ότι από το 2008 και μετά άρχισε να επικρατεί ένας επενδυτικός πυρετός με αγορές μεγάλων εκτάσεων γεωργικής γης στην Ισπανία, στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Οι εκτάσεις που πουλήθηκαν στις τρεις αυτές χώρες υπερέβαιναν τα 500 στέμματα σε ενιαία έκταση. Σε άλλες χώρες, που και εκεί οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν ευγενείς καλλιέργειες, από το 2011 άρχισαν να πωλούνται και πολύ μικρότερες εκτάσεις. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια διαπιστώνουν ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων σίγουρα στο εγγύς μέλλον θα αυξηθούν και οι επενδύσεις αυτές θα παρουσιάσουν υψηλή κερδοφορία. Αυτό αναφέρεται σε πρόσφατη σχετική έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Deutsche Bank. Στην έκθεσή της αυτή η γερμανική τράπεζα επισημαίνει επιπλέον ότι πολλά κράτη με μεγάλο αριθμό κατοίκων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διατροφή των πολιτών τους μελλοντικά, στρέφουν το ενδιαφέρον των επενδύσεών τους σε χώρες όπου διαπιστώνουν ότι υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις γεωργικής γης με ικανοποιητική απόδοση.

2

Ο δύστυχος λαός της Συρίας έχει περιπέσει στα πλοκάμια ενός μακροχρόνιου και εξοντωτικού εμφυλίου πολέμου, που εγγίζει τα όρια ανθρωπιστικής καταστροφής. Και όμως κανένας από τους ηγέτες των ισχυρών δυνάμεων δεν συγκινείται να παρέμβει για να σταματήσει αυτή η χωρίς τελειωμό ανθρωποθυσία. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι μεγάλες δυνάμεις είναι πώς θα μπορέσουν να οργανώσουν μια επιχείρηση διαφυγής των υπηκόων τους από τη Συρία. Για τον δρόμο του λαού της χώρας αυτής κανένα ενδιαφέρον, καμία προσπάθεια να σβήσει η φωτιά αυτή. Αίσχος για τον πολιτισμό μας! Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι βρίσκεται ήδη στα σκαριά μια επιχείρηση διαφυγής των ξένων υπηκόων από την φλεγόμενη πολύπαθη Συρία. Και η επιχείρηση αυτή σχεδιάζεται να εκτελεστεί μέσω θαλάσσης, με πλοία της ακτοπλοΐας. Οι πληροφορίες λένε ότι για τον σκοπό αυτόν έχει προκριθεί η ελληνική ακτοπλοΐα, που έχει και την εμπειρία παρόμοιας επιχείρησης – αυτής που πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση της Λιβύης, από όπου μεταφέρθηκαν με ελληνικά πλοία αρκετές χιλιάδες ξένων υπηκόων που εργάζονταν σ’ εκείνη χώρα κατά την εποχή των συγκρούσεων. Μόνον οι Κινέζοι, που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και στη συνέχεια επαναπατρίστηκαν στην Κίνα, ήσαν 13.000 άτομα. Τώρα, με τον αλληλοσκοτωμό των Αράβων, η ελληνική ακτοπλοΐα απέκτησε διεθνές κύρος και σημαντικό κέρδος. Ο θάνατός σου η ζωή μου!

3

Στο υπουργείο Οικονομικών καταφθάνουν κατεπειγόντως ξένοι εμπειρογνώμονες από Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία και Ολλανδία για να ενισχύσουν την προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων από τη δυσβάστακτη φορολογία. Θα ασχοληθούν με μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και με μέτρα ενίσχυσης του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών. Είναι γεγονός ότι τα ανείσπρακτα φορολογικά έσοδα έχουν γιγαντωθεί. Ήδη από τις φορολογικές υποχρεώσεις των ελλήνων φορολογουμένων το 2012 έμειναν χρέη που δεν εισπράχτηκαν ύψους 12 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ μένουν παγωμένα. Σημαίνει όμως και κάτι άλλο, που το υπουργείο Οικονομικών πιστεύουμε ότι το έχει αντιληφθεί, αλλά δεν θέλει να το ομολογήσει. Δηλαδή αυτή η υστέρηση κύρια αιτία έχει την αδυναμία των φορολογουμένων να εξοφλήσουν τα διάφορα βάρη που έχει επισωρεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή στους ώμους τους, με τη φορολόγηση ανύπαρκτων εισοδημάτων και κερδών. Όλα τα ανώτατα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, έστω και αν συγκεντρωθούν εδώ σε μόνιμη βάση, δεν πρόκειται να πετύχουν αύξηση των φορολογικών εσόδων, όταν υπάρχει αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών και οι δανειστές μας της «τρόικας». Δηλαδή, τι θέλουν; Να μην τρώνε οι Έλληνες για να πληρώνουν φόρους; Όσο οι κλεφταράδες απολαμβάνουν φορολογική ασυλία, τόσο ο κόσμος θα παραμελεί τις φορολογικές του υποχρεώσεις.


Σχολιάστε εδώ