«Γκάζι» Σαμαρά για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

Επίσης, αναδείχθηκε το ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από τους εμπλεκόμενους υπουργούς στο θέμα της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, ειδικά για τον τουρισμό και τα λιμάνια.

Σύμφωνα με τις διαρροές στα ΜΜΕ, υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις είναι το ΥΠΕΚΑ -και κάποιοι από τους συμμετέχοντες υπουργούς έδειξαν τον (απόντα από τη συνεδρίαση) Ευάγγελο Λιβεριάτο ως υπεύθυνο, αναγνωρίζοντας στον Σταύρο Καλαφάτη, που ήταν παρών, ότι προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα-, υπήρξαν όμως και δημοσιεύματα για το ακριβώς αντίθετο. Πάντως, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες. Το ΥΠΕΚΑ είναι, πρακτικά, τρικομματικό υπουργείο, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις πολιτικές θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων, κάποιες από τις οποίες «καλύπτει» με στελέχη της η ΔΗΜΑΡ. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εικόνα για το ποιοι (ειδικοί και γενικοί) γραμματείς «τρέχουν» τα εκκρεμή ζητήματα και ποιοι καθυστερούν λόγω ιδεολογικών και οικολογικών αγκυλώσεων ή λόγω άλλων στοχεύσεων…

Έχει, μάλιστα, «λίστα» με τους υπό αντικατάσταση γραμματείς, καθώς άλλωστε προχωράει και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της δομής όλων των υπουργείων, με κατάργηση θέσεων ευθύνης.

***

νΑυθαιρέτων συνέχεια… Την τελευταία, μαθαίνουμε, παράταση έδωσε το ΥΠΕΚΑ στις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, μέχρι 31 Μαΐου. Θα είναι με σιγουριά η τελευταία παράταση, καθώς -σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- πριν ακόμη αυτή λήξει θα ισχύσει νέος νόμος που θα αφορά την «τελική λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων», όπως συζητούν στο ΥΠΕΚΑ. Το ότι ο νέος νόμος προετοιμάζεται αποτελεί «κοινό μυστικό» – άλλωστε το έχει υπαινιχθεί το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Γι’ αυτό «βγήκαν» μέσα στην εβδομάδα και σχετικά δημοσιεύματα (και πρωτοσέλιδα…) από «μεγάλες» εφημερίδες. Οι λεπτομέρειες όμως που αναφέρθηκαν δεν είναι προθέσεις του ΥΠΕΚΑ αλλά προτάσεις του ΤΕΕ! Και όλοι γνωρίζουμε τις «αγαστές σχέσεις» μεταξύ ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ τους τελευταίους μήνες… Αυτό μάλιστα που προκάλεσε έκπληξη (και αιφνιδίασε) ήταν η δήλωση του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος στην Ολομέλεια της Βουλής είπε ότι θα κάνει τις επόμενες ημέρες ανοιχτή, στους βουλευτές, συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για να συζητήσει εκ των προτέρων το γενικό πλαίσιο του νέου νόμου για τα αυθαίρετα και να δεχθεί τις προτάσεις και τις απόψεις των βουλευτών – πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου! Αυτό νομίζουμε ότι γίνεται πρώτη φορά – για το ζήτημα των αυθαιρέτων τουλάχιστον. Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, το ΥΠΕΚΑ στοχεύει να φέρει στη Βουλή το σχέδιο νόμου μετά τη συζήτηση με τους βουλευτές και τη δημόσια διαβούλευση, στα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Οπότε, σίγουρα θα έχει ψηφιστεί (αν το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις) μέχρι το πέρας της παράτασης…

νΑφού αναφερθήκαμε εκτενώς στο ΥΠΕΚΑ, να σας πούμε και ορισμένα «χαριτωμένα» συμβάντα… «Τρέλανε» όλους τους δημοσιογράφους του ειδικού ρεπορτάζ το υπουργείο, και ειδικότερα ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος την Πέμπτη το απόγευμα εξέδωσε «ενημερωτικό δελτίο» με όλες (σχεδόν) τις πράξεις του (Αποφάσεις, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, Εισηγητικές Εκθέσεις, Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, συμβάσεις αλλά και τις απαντήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου). Ήταν περισσότερες από εκατό (!) για το πρώτο δεκαπενθήμερο του έτους μόνο – και πέσαμε όλοι οι δημοσιογράφοι ξεροί… Οπότε, πήγαν «άκλαυτες» και οι «διαρροές» περί «περιορισμένου έργου» του ΥΠΕΚΑ, καθώς την ίδια εβδομάδα πέρασε και δύο νόμους από τη Βουλή, ενώ την επόμενη εβδομάδα έρχεται άλλος ένας – για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων… Και ο υπουργός Ευάγγελος Λιβεριάτος όμως φάνηκε δραστήριος αυτήν την εβδομάδα, μετά την επιστροφή από τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τις επαφές διεθνών σχέσεων, καθώς μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Δήμο Αθηναίων θα ετοιμάσουν Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) για τις περιοχές Ρουφ, Βοτανικός, Ελαιώνας, Ακαδημία Πλάτωνος, Αγ. Κωνσταντίνου – Πλατεία Βάθης, Πλατεία Αττικής, Πλατεία Αμερικής, Φωκίωνος Νέγρη, Νιρβάνα, Κυψέλη, Μουσείο – Εξάρχεια, Εμπορικό Τρίγωνο – Πλάκα, μαζί με τη θεσμική και τη λειτουργική προετοιμασία σύστασης ενός ειδικού Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης για την Αθήνα (ΤΑΑ). Αμήν και πότε, γιατί από εξαγγελίες χορτάσαμε…

νΜάθαμε ότι παραιτήθηκε ο Αργύρης Ζαφειρόπουλος από τη θέση του προέδρου του ΕΤΑΑ αλλά και τη θέση του αντιπροέδρου της Τράπεζας Αττικής. Αναμένεται σύντομα η αντικατάσταση. Πολλά ονόματα, διαφόρων ειδικοτήτων, ακούγονται και πολλοί έχουν φιλοδοξίες. Εμείς σας λέμε με βεβαιότητα ότι θα είναι μηχανικός. Θα ήμαστε βέβαιοι και για το πολιτικό του «χρώμα», ακόμη και για το όνομα, αλλά η κυβέρνηση πολλές φορές βραχυκυκλώνει στο τρικομματικό παζάρι…

νΑφού αναφερθήκαμε σε διοικήσεις και τρικομματικό παζάρι, εντυπωσιάζει η καθυστέρηση της κυβέρνησης στον ορισμό νέων διοικητικών συμβουλίων σε κάποιους φορείς. Σας έχουμε, άλλωστε, πει για τις μεγάλες κόντρες που υπάρχουν στο παρασκήνιο. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν νέες διοικήσεις στον ΟΚΧΕ ή στο Κτηματολόγιο. Οι φήμες λένε ότι ένα από τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιδιώκει να παρατείνει τη θητεία των νυν μελών των διοικήσεων για αρκετούς μήνες ακόμη, προκειμένου να «ολοκληρώσουν το έργο τους», το οποίο σημαίνει να «τελειώσουν» ορισμένους διαγωνισμούς. Το ότι με αυτόν τον τρόπο καθυστερεί η ήδη ανακοινωθείσα συγχώνευση, που αποτελεί πλέον και μνημονιακή υποχρέωση, λίγο τους απασχολεί. Αλλά θα την πληρώσουμε όλοι στο τέλος…

νΠολλές γκρίνιες ακούμε από φορείς της αγοράς αλλά και κυβερνητικούς κύκλους (ακόμη και από πολύ ψηλά…) για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων. Παρουσιάζονται προβλήματα σε νομοσχέδια, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις και πολλές σχετικές διαμαρτυρίες για συγκεκριμένα έργα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η διαφαινόμενη πρόθεση για αλλαγή του συστήματος ανάθεσης με τη μέθοδο της μελέτης – κατασκευής. Όχι τόσο για την ορθότητα της πρότασης, η οποία είναι συζητήσιμη. Κυρίως διότι αν αλλάξει ο τρόπος διενέργειας των διαγωνισμών, θα οδηγηθούμε σχεδόν αυτομάτως σε ακύρωση πολλών έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Καλές οι αλλαγές και μακάρι να έχουν οφέλη για τον τόπο, αλλά αν χάσουμε τα χρήματα της ΕΕ ποιος θα απολογηθεί;


Σχολιάστε εδώ