Όλοι για έναν…

ΤΟ χρονικό μιας προαναγγελθείσας (και προαποφασισμένης) παραπομπής -του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου- ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, χωρίς περαιτέρω απρόοπτα. Όσοι φοβούνταν ή… ήλπιζαν σε ένα αποτέλεσμα που θα προκαλούσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό διαψεύσθηκαν (απογοητεύθηκαν). Η πρόταση για την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου συγκέντρωσε 265 ψήφους επί συνόλου 294 βουλευτών που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, ενώ η δεκαπενταμελής Προανακριτική Επιτροπή που θα χειρισθεί την υπόθεση θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή (και) του Β. Βενιζέλου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων – Χρυσής Αυγής για παραπομπή (και) των Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο από τον Κανονισμό και το Σύνταγμα αριθμό ψήφων και απορρίφθηκαν. Το πρωτοφανές αλαλούμ με τα ψηφοδέλτια είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει για αρκετή ώρα η ψηφοφορία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψήφου. Κατηγόρησαν, μάλιστα, την κυβερνητική πλειοψηφία ότι με τον τρόπο της θέλησε να αποτρέψει «διαρροές» βουλευτών που ενδεχομένως θα ήθελαν να κινηθούν εκτός κομματικών γραμμών.

«Χτύπησε κόκκινο»

Η συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίσθηκε από τη στροφή 180 μοιρών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου, που αποδέχθηκε (αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων…) την πρόταση (απαίτηση) των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τέσσερις κάλπες, όσα και τα προς παραπομπή πρόσωπα. Ο κ. Βενιζέλος συνόδευσε την απόφασή του αυτή με σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ηγεσία του ότι έστησε μια πολιτική σκευωρία εις βάρος του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Σημείωσε ακόμη ότι στόχος του κόμματος είναι να κάνει «ρεσάλτο» στην εξουσία και για να το πετύχει επιδιώκει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη θεαματική αλλαγή στάσης του κ. Βενιζέλου και απέδωσε την οξύτατη αντίδραση στο ότι «έχει λερωμένη τη φωλιά του»! Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι μετέχει στην επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα προεξόφλησε ότι από την όλη διαδικασία δεν πρόκειται να δει το φως η αλήθεια για την υπόθεση. Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, με υπόμνημα προς τη Βουλή, επισήμανε ανάμεσα στα άλλα ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν ενημερώθηκε αρμοδίως για τη λίστα, όπως και για οποιοδήποτε θέμα αφορούσε αυτή. Τους ισχυρισμούς που είχε διατυπώσει και στην τηλεοπτική συνέντευξή του (ΝΕΤ) επανέλαβε μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το αντέγραψε…

ΣΕ δικαστικό επίπεδο, νέες διαστάσεις στην υπόθεση έδωσε η κατάθεση (επικαλέστηκε λόγους υγείας και έστειλε υπόμνημα) του Ι. Διώτη, ο οποίος επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι αντέγραψε το στικάκι που του παρέδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Υποστηρίζει ωστόσο ότι, αφού το διάβασε, στη συνέχεια διέγραψε το αρχείο, χωρίς πάντως να διευκρινίζει αν αυτό που κατέστρεψε ήταν το αντίγραφο ή το αυθεντικό. Σημειώνεται ότι κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή της Βουλής είχε πει ότι δεν είχε δει το περιεχόμενο της λίστας. Στο υπόμνημά του προς τους Οικονομικούς Εισαγγελείς ο κ. Διώτης αναφέρει ακόμη ότι δεν γνώριζε και δεν ενημερώθηκε ότι το συγκεκριμένο στικάκι ήταν η λίστα Λαγκάρντ ούτε ότι είχε σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Με υπόμνημα απολογήθηκε και ο έτερος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, ο οποίος σημειώνει ότι δεν πήρε στα χέρια του τη λίστα και ως εκ τούτου δεν έχει καμία ανάμειξη στη διαδικασία αλλοίωσης του περιεχομένου της. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κληθεί να καταθέσει στους Οικονομικούς Εισαγγελείς η συνεργάτρια του κ. Διώτη ως ύποπτη για την αλλοίωση της λίστας.

Φοβούνται χειρότερα…

ΤΟ βαρύ κλίμα που επικρατεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο λόγω της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ επιδεινώνει περαιτέρω η έξαρση των κρουσμάτων βίας (βομβιστικές επιθέσεις, εμπρησμοί κ.ά.), με αποκορύφωμα τους πυροβολισμούς με στόχο τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Σύσσωμα τα κόμματα καταδίκασαν τα φαινόμενα αυτά, ενώ στην κυβέρνηση εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο αναβίωσης του «αντάρτικου πόλεων», με απρόβλεπτες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Με φόντο τα τελευταία γεγονότα εξελίχθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη πλευρά να κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι δεν καταδικάζει ευθέως τα κρούσματα βίας. Με τη σειρά της, εκείνη κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ και συντηρεί κλίμα έντασης και διχασμού. Σε αστυνομικό επίπεδο, στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει οι προκηρύξεις των οργανώσεων που ανέλαβαν την ευθύνη για τις βόμβες στα σπίτια πέντε δημοσιογράφων αλλά και του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου. Παράλληλα, μελετούν τις μαρτυρίες και τα ευρήματα από την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ.

Διάλογος «κωφών»

ΟΠΩΣ αναμενόταν εξελίχθηκε τελικά η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο, όπου επιβεβαιώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την Ελλάδα και κάλεσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε και εφαρμόζεται. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε -τουλάχιστον αυτό ανέφερε στις δηλώσεις του- ότι το Μνημόνιο έχει «πεθάνει» και ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική που υλοποιείται. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τσίπρας έθεσε και άλλα ζητήματα, όπως το κατοχικό δάνειο και η «λίστα Χριστοφοράκου» με τους έλληνες πολιτικούς και τα κόμματα που είχαν «λαδωθεί» από τη Ζήμενς.


Σχολιάστε εδώ