Τίτλοι τέλους για το Ταμιευτήριο, βαριές θυσίες για τους υπαλλήλους
Η άδεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανακλήθηκε και ιδρύθηκε το «νέο ΤΤ», με κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το νέο, μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα προορίζεται να πουληθεί σε μία από τις μεγάλες τράπεζες το αργότερο εντός δωδεκαμήνου. Οι καταθέτες προστατεύονται απόλυτα, ενώ οι παλαιοί μέτοχοι του ΤΤ χάνουν οριστικά τα πάντα και οι εργαζόμενοι του πιστωτικού ιδρύματος καλούνται να υποστούν βαριές θυσίες.
Στη νέα τράπεζα μεταφέρονται όλα τα δάνεια που είχε χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θεωρούνται «υγιή», δηλαδή είναι ενήμερα ή βρίσκονται σε καθυστέρηση όχι μεγαλύτερη των 90 ημερών, ή των 180 ημερών εάν πρόκειται για στεγαστικά δάνεια. Μεταφέρονται, επίσης, οι καταθέσεις. Τα προβληματικά δάνεια μένουν στο υπό εκκαθάριση «παλιό» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η νέα τράπεζα θα αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, ώστε να έχει ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να διατηρεί πρόσβαση σε δανεισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σε επόμενο στάδιο, δηλαδή το αργότερο στις αρχές του επόμενου χρόνου, το «νέο ΤΤ» θα προσφερθεί και πάλι προς πώληση σε άλλη τράπεζα, καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ατυχή κατάληξη.
Οι 72.000 μέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χάνουν τα πάντα, καθώς θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση για να πάρουν όσα… ψίχουλα περισσέψουν μετά την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων που έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα κατά την εκκαθάριση από τις υποχρεώσεις προς τους μετόχους. Ορισμένοι μέτοχοι είχαν ζητήσει από τη διοίκηση του ΤΤ να συγκληθεί γενική συνέλευση για να τεθεί το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και της πιθανής κάλυψής της από τους ιδιώτες μετόχους, αλλά το αίτημά τους έχει πλέον μόνο ιστορική αξία, μετά τις αποφάσεις που ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.
Έχει ενδιαφέρον το ότι και από τις δύο σχετικές ανακοινώσεις λείπει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα του προσωπικού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (πάνω από 3.200 υπάλληλοι στον όμιλο). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν πίεσε την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση να αποδεχθούν δραστική μείωση του προσωπικού, τουλάχιστον κατά 1.000 άτομα, θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα είναι βιώσιμο το «νέο ΤΤ», ώστε να δώσει η Κομισιόν την απαιτούμενη έγκριση για την ίδρυσή του.
Τελικά, η Κομισιόν φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει δεχθεί ένα εναλλακτικό σενάριο δραστικής μείωσης του κόστους εργασίας στο ΤΤ: Στο προσωπικό θα γίνει πρόταση για νέα σύμβαση, με μειώσεις 25% – 40% στις αποδοχές, και αν αυτή δεν γίνει δεκτή θα ενεργοποιηθεί το σενάριο των μαζικών απολύσεων.